[Nayttelyposti] Rakas, kutsusin meil 100 viarast - Heli Laaksosen maalauksia puulle ja parkkikiekolle 24.10.2017-25.2.2018 Emil Cedercreutzin museossa

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ke 25.Marras. 10:31:40 EEST 2017


RAKAS, KUTSUSIN MEIL 100 VIARAST - HELI LAAKSOSEN MAALAUKSIA PUULLE JA PARKKIKIEKOLLE 
24.10.2017 - 25.2.2018 Emil Cedercreutzin museossa 

Tiistaina 24.10.2017 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautui runoilija Heli Laaksosen näyttely Rakas, kutsusin meil 100 viarast - Heli Laaksosen maalauksia puulle ja parkkikiekolle. Emil Cedercreutzin museo on kutsunut Heli Laaksosen kokoamaan museoon näyttelyn, joka tuo yleisön nähtäville monipuolisen kokonaisuuden hänen öljyväri- ja akryylimaalauksiaan viime vuosien ajalta. Museon Herman-saliin avautuva kokonaisuus on Laaksosen ensimmäinen taidenäyttely. Näyttely on avoinna yleisölle 25.2.2018 saakka. 

Runoilija Heli Laaksonen (s. 1972) on tullut tunnetuksi Lounais-Suomen murteilla kirjoitetusta runoudestaan ja muusta kirjallisesta tuotannostaan. Sanataiteilijan runot ovat löytäneet tiensä lukijoiden sydämiin. Laaksonen tutustui murteiden käyttöön runoudessa 1990-luvulla osana suomen ja viron kielen opintojaan. Hänen ensimmäinen runoteoksensa Pulu uis ilmestyi vuonna 2000. Kirjallista uraa ovat värittäneet myös runokiertueet ja Yle TV1:ssä nähty keskusteluohjelma Helil kyläs. Laaksonen on kirjoittanut kauno- ja tietokirjoja, aikuisille ja lapsille. Joissakin teoksissa on Laaksosen omaa vinjettikuvitusta, ja Elina Wallinin porinmurteiseen Tapleti arvotus -lastenkirjaan hän on tehnyt nelivärikuvituksen.

Runoudesta tunnetuksi tulleelle taiteilijalle myös maalaaminen on aina ollut lähellä sydäntä. Laaksosen käsissä maalaukset syntyvät erilaisin tavoin ja erilaisille pohjille - vaikkapa puulle, parkkikiekoille, linnunpönttöihin, vanhoihin oviin, käytettyjen puulaatikoiden rakenteisiin ja tulipalossa tuhoutuneen rakennuksen mustuneisiin ikkunapuihin ja ovenkarmeihin. Näyttelyn teoksista suurin osa on valmistunut tänä vuonna ja ne on maalattu varta vasten tähän näyttelyyn. 

Nyt avautuvan näyttelyn keskiössä ovat seitsemän teossarjaa, Pyhä, Murheenkryynit, Lintukotomaa, Meijä lentävät veljet, Runkosarja, Miälen syävereis ja Uutismaalauksi. Oman sarjansa muodostavat upein maalauksin koristellut linnunpöntöt. Näyttelyn avainteoksena salin keskiössä on 100-osainen pienoistalojen kokonaisuus, Muuttoliike. Sarjojen lisäksi mukana näyttelyssä on myös erillisiä, sarjoihin kuulumattomia teoksia. Näyttelyn työt ovat kokonaisuuksia, jotka kommentoivat oivaltavalla, ajatuksia herättävällä ja samalla humoristisella tavalla elämäämme ja sen yksityiskohtia, arkeamme, toimintatapojamme ja arvojamme. Teosten aiheissa esiintyvät, usein huumorin keinoin käsiteltyinä, sekä kevyet että vakavammat teemat ja aikamme ajankohtaiset asiat. Teosten aihesisällön kokijoina eivät kuitenkaan ole ihmiset, vaan useissa töissä luonnon eläimet ja kasvit. 

Kieli-ihmisenä Laaksoselle teosten nimet ovat erityisen tärkeä osa niiden tulkintaa. Teoksen ja nimen välinen keskustelu saa myös katsojan pohtimaan ja löytämään asioiden uusia puolia. Näyttelyssä tavataan mm. teokset Rakas, mää kutsusin meil 100 viarast!, Vegaani onkii ja Saak tulla, vaikkei kutsuttu?. Laaksonen kertoo teostensa synnystä seuraavasti: "Teokset syntyivät kuin omia aikojaan, alitajunnasta. Maalasin puulle, kuuntelin, mitä sen syyt neuvoivat. Keksin töille nimiä tutkailemalla hahmojen keskinäisiä välienselvittelyjä. "Ja leppäkerttu valhetteli suut, silmät täytte" sanoivat yhdenkin teoksen hahmot. Mitä tapahtuu tarinassa maalauksen ulkopuolella - se on katsojan oman mielikuvituksen varassa. Uutismaalaukset tarttuvat tiukasti aikaan, niissä "90 % puolukkasadosta jää metsiin (puhumattaka kävyist!)" ja "Robin lähtee keikkatauolle". Sanamaijana, lauseiden kanssa työskentelevänä keksin joskus kielen kautta idun maalaukselle. Kalalokin näköistä "Palalokkia" oli hauska toteuttaa, "Yhteislaulujoutsen"-teokseen sain hoilaavat linnut - ja lisäksi sen yhden jurottajan, joka ei suostu laulamaan."

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 24.10.2017 - 25.2.2018. Tervetuloa! 

Lisätiedot ja lehdistökuvat: 
Runoilija Heli Laaksosen verkkosivut: www.hulimaa.fi 
Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.


---- 
Ystävällisin terveisin, 

Satu Tenhonen
Museoamanuenssi
Harjavallan kaupunki / Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 HARJAVALTA

satu.tenhonen at harjavalta.fi 
p. 044 432 5350





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta