[Nayttelyposti] Design Simo Riikonen - Autotaidemaalarin uran viisi vuosikymmentä 24.10.2017-25.2.2018 Emil Cedercreutzin museossa

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ke 25.Marras. 10:31:10 EEST 2017


DESIGN SIMO RIIKONEN - AUTOTAIDEMAALARIN URAN VIISI VUOSIKYMMENTÄ
24.10.2017 - 25.2.2018 Emil Cedercreutzin museossa 

Tiistaina 24.10.2017 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautui näyttely Design Simo Riikonen - Autotaidemaalarin uran viisi vuosikymmentä. Emil Cedercreutzin museo juhlistaa talvikauden näyttelyllään ruiskutaidemaalauksen uranuurtajan ainutlaatuista työtä tuomalla yleisön nähtäville museon Satakunta-saliin laajan ja monipuolisen kokonaisuuden taidetta ja valokuvia Simo Riikosen uran eri ajoilta. Näyttely on avoinna yleisölle 25.2.2018 saakka.

Kuvataiteilija, ruiskutaidemaalari Simo Riikonen (s. 1949) on tullut pitkällä urallaan kotimaassa ja ulkomailla tunnetuksi kynäruiskutekniikalla tehdyistä koristeellisista autotaidemaalauksistaan. Riikonen aloitti autojen maalaamisen jo 1960-luvulla ollessaan alle 20-vuotias ja on jatkanut työtään viime vuosiin saakka. Autotaidemaalarin viisikymmentä vuotta kestäneeseen uraan mahtuu yli tuhat erilaista ajoneuvoihin tehtyä erikoismaalausta, yli tuhat muotokuvaa henkilöistä, noin 1300 maalauksia ja taiteilijaa koskevaa lehtiartikkelia suomalaisissa ja ulkomaalaisissa lehdissä sekä lukuisa määrä voitettuja palkintoja kotimaassa ja ulkomailla. Simo Riikosta pidetään yhtenä suomalaisen ruiskutaidemaalauksen uranuurtajista. 

Nyt avautuneen näyttelyn keskiön muodostavat Simo Riikosen maalaamat ajoneuvot sekä muotokuvat henkilöistä. Taiteilijan laajaa ajoneuvojen erikoismaalaus- ja kuvitustuotantoa esitellään runsaan valokuvamateriaalin kautta, joka tuo esille maalausten parhaimmistoa. Riikonen on tehnyt urallaan maalauksia kaikenlaisiin ajoneuvoihin aina rekka-autoista ja linja-autoista henkilöautoihin, moottoripyöriin ja lentokoneisiin saakka. Automaalausten aiheissa esiintyvät monet suurelle yleisölle tunnetut asiat: elokuvien, sarjakuvien ja musiikkimaailman tähdet, todelliset ja fiktiiviset hahmot sekä populaarikulttuurin aiheet ja ilmiöt eri ajoilta. Näyttelyn erityisimpinä yksityiskohtina esillä on pienoismalleja Riikosen maalaamista rekka-autoista sekä hänen maalaamansa takki, joka sisältää argentiinalaisen Formula1-kuljettaja Juan Manuel Fangion signeerauksen. Pienoismallit ovat keräilykappaleita, jotka on lainattu näyttelyyn yksityishenkilöiden kokoelmista. 

Toinen puoli näyttelystä tuo nähtäville vähemmän tunnetun osan Simo Riikosen elämäntyöstä, jotka ovat muotokuvamaalaukset yksityisistä ja julkisuuden henkilöistä. Näyttelyssä esillä on yli kolmekymmentä muotokuvaa, joista suurimman osan Emil Cedercreutzin museo on lainannut näyttelyyn yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Muotokuvissa esillä olevat julkisuuden henkilöt ovat pääasiassa musiikki-, elokuva- ja autourheilumaailman tähtiä eri vuosikymmeniltä. Yksityishenkilöiden muotokuvissa mukana on myös yhteiskuvia aviopareista. Omana osionaan näyttelyssä esillä on pieni kokonaisuus muotokuvia lemmikeistä. 

Edellä mainittujen kokonaisuuksien lisäksi näyttely sisältää myös monipuolisen, vuosikymmenittäin etenevän esittelyn taiteilijan vaiheikkaasta ja värikkäästä urasta. Näyttelyyn on rakennettu taiteilijan verstas, jossa museovieraat pääsevät tutustumaan ruiskumaalauksen työvaiheisiin Riikosen käyttämien alkuperäisten työvälineiden kautta. Yleisön nähtäville tulee kynäruiskuja, maaleja, työkaluja, maalaustelineitä sekä muutamia keskeneräisiksi jääneitä maalauksia uran viimeisiltä vuosilta. Niiden ohella esillä on kirjallisuutta, lehtiä ja artikkeleita Riikosen maalauksista. 

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 24.10.2017 - 25.2.2018. Tervetuloa! 

Lisätiedot ja lehdistökuvat: 
Autotaidemaalari Simo Riikonen, www.simoriikonen.fi, puh. 0400 124 701, simo.riikonen at simoriikonen.fi.  
Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.


---- 
Ystävällisin terveisin, 

Satu Tenhonen
Museoamanuenssi
Harjavallan kaupunki / Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 HARJAVALTA

satu.tenhonen at harjavalta.fi 
p. 044 432 5350

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta