[Nayttelyposti] Uutuuskirja eläintenveistäjä Anton Ravander-Rauaksesta

Vuorikoski, Pia K pia.vuorikoski at helsinki.fi
Ti 10.Marras. 15:14:36 EEST 2017


[Maahenki Oy]Anton Ravander-Rauas, Eläinten veistäjä. Uutuuskirja avaa eläinveistotaiteen ja eläinjalostuksen historiaa
Tiedote. Julkaistu: 10.10.2017, 11:58
Maahenki Oy

"Eläinten kanssa minun on tehtävä kuin sinunkaupat - - - On heitettävä tittelit pois. Tavallisesti tämä tapahtuu jakamalla pieniä makupaloja, sokeria, fanerileipää ja sen semmoista." Itseoppinut kuvanveistäjä Anton Ravander-Rauas korosti, ettei hän ollut ateljeetaiteilija. Taiteilijan työhuoneena toimivat useimmiten tallit, navetat, riihet tai jopa talon tupa. Hän piti tärkeänä kuvata eläimet niiden omassa elinympäristössään ja tutustua kunkin yksilön ominaisluonteeseen. Oli kuvauskohteena sitten haukkukuninkaat tai muotovaliot, ravikuningattaret tai maailmanennätyslehmät, marsalkka Mannerheimin koirat tai ratsut, veistäminen vaati aina yksityiskohtiin paneutumista, kärsivällisyyttä ja tarkkuutta.

Anton Ravander-Rauas loi ainutlaatuisen, naturalistista taidesuuntaa edustavan veistossarjan Suomen kotieläimistä. Malleinaan olleista eläimistä hän muovasi luonnollisen näköisiä pienoisveistoksia ja korkokuvia. Eläinveistoksia tilattiin moniin tarkoituksiin, kuten opetusvälineiksi, lahjaesineiksi ja palkinnoiksi.

Teppo Korhosen, Ilkka Seppäsen ja Pia Vuorikosken Eläinten veistäjä - Anton Ravander-Rauas ja suomalaisen kotieläinveistotaiteen huippuja on ensimmäinen Ravander-Rauaksesta (1890-1972) tehty monografia. Se esittelee kuvanveistäjän elämänvaiheiden ja työtapojen lisäksi hänen koko tuotantonsa ja suurimmat projektinsa. Mukana on myös näkökulmia kotieläinrotujen kulttuurihistoriaan ja Suomen eläinveistotaiteeseen jo parin vuosisadan takaa. Idea kirjan tekemisestä syntyi, kun Helsingin yliopistomuseo esitteli taiteilijan eläinveistoskokoelmaa erikoisnäyttelyssään keväällä 2014.

Ravander-Rauaksen tunnetuimmat pienoisveistokset olivat sotakoira Raimo Marjaniemen Marski sekä Mannerheimin ratsut Andermann ja "Kate" (Käthy). Hän muovasi Mannerheimin ratsun Käthyn neljässä kuukaudessa välirauhan aikana vuonna 1940: "Veistoksen tekoon Marski puuttui vain kerran. Se tapahtui savimallin ollessa valmis valettavaksi kipsiin. Hän osoitti ratsun rintaa ja tiedusteli: "Onko tämä oikein?" Taiteilija näytti harpilla asian olevan juuri niin, jolloin Marski kiitti lyhyesti eikä kysynyt muuta. Selvennykseksi on syytä mainita, että Käthyn harvinaisen leveä rinta oli Marskille erityinen ylpeyden aihe."

Lisätietoja tekijöiltä: Pia Vuorikoski (päätoimittaja) pia.vuorikoski at helsinki.fi<mailto:pia.vuorikoski at helsinki.fi>, 0504156760, Ilkka Seppänen ilkka.t.seppanen at pp.inet.fi<mailto:ilkka.t.seppanen at pp.inet.fi>, 0405166972, Teppo Korhonen korhoset.mikkeli at gmail.com<mailto:korhoset.mikkeli at gmail.com>, 0503246987

Kustantaja: Johanna Korhonen, Maahenki Oy, johanna.korhonen at maahenki.fi<mailto:johanna.korhonen at maahenki.fi>, 0405105906



*****
Tiedotusterveisin

Pia Vuorikoski
Näyttelypäällikkö I Head of Exhibitions
Helsingin yliopistomuseo I Helsinki University Museum
+358 2941 24376, +358 50 4156760
Unioninkatu 34/Fabianinkatu 33, PL 3
00014 Helsingin yliopisto I University of Helsinki
____________________________________
www.museo.helsinki.fi<http://www.museo.helsinki.fi/>
FB: Helsingin yliopistomuseo/Helsingin observatorio
Twitter & Instagram: Hel_Uni_Museum




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta