[Nayttelyposti] "Maailma ja me" , näyttely itsenäistyvästä Suomesta ja Helsingin Diakonissalaitoksesta 1917

Jaana af Hällström Jaana.af.Hallstrom at hdl.fi
Pe 10.Loka. 12:30:17 EET 2017


Maailma ja me. Kertomus Helsingin Diakonissalaitoksesta vuonna 1917



"Teemme, mitä voimme sisartemme hyväksi tänä vaikeana aikana"



Helsingin Diakonissalaitoksen museossa avautuu 15.11.2017 näyttely "Maailma ja me. Kertomus Helsingin Diakonissalaitoksesta vuonna 1917". Se kuvaa vuotta, jolloin Suomi itsenäistyi ja Diakonissalaitos täytti 50 vuotta.



Vuonna 1867 perustettu Helsingin Diakonissalaitos koulutti diakonissoja ja oli maan vanhin yksityissairaala. Sairaalan lisäksi laitoksella oli työmuotoina kolme lastenkotia, keuhkotautisten toipumiskoti ja kotitalouskoulu. Lisäksi laitos vastasi valtion sairaalasta, joka oli perustettu spitaalisia varten. Niissä henkilökunta oli pääosin laitoksen sisaria. Sisarkunnan koko oli 209. Koesisarista ja diakonissoista runsas puolet työskenteli diakonissalaitoksen ulkopuolella palvelusopimuksin. Työaloja oli seurakunnissa, kaupunkilähetyksissä, kaupunkien ja kuntien sairaaloissa ja sosiaalityössä. Yksi johti matkailijakotia Viipurissa, yksi oli lähtenyt lähetystyöhön Kiinaan.  Sisaroppilaat aloittelivat elämänuraansa kodin piirissä Alppikadulla.



Näyttelyn keskeinen aineisto ovat kiertokirjeet. Niiden välityksellä diakonissalaitoksesta pidettiin yhteyttä muualla Suomessa työskenteleviin sisariin. Kirjeiden allekirjoittajina olivat useimmiten johtajatar Lina Snellman ja johtaja Artur Palmroth. Näyttelyyn valituista kirjeotteista välittyy ympäristön tapahtumien vaikutus laitoksen elämään.



"Maailma ja me" on kolmiosaisen näyttelysarja ensimmäinen osa. Siinä käydään vuosi 1917 kuukausittain läpi; lyhyt "maailma"-yhteenveto eli mitä Suomessa ja Helsingissä tapahtui sekä "me" eli otteita laitoksesta lähetetyistä viesteistä diakonissoille muualle maahan. Näyttely päättyy joulukuuhun, jolloin Helsingin Diakonissalaitos juhli 50 vuottaan.  Suomen itsenäisyysjulistus luettiin Suomen kirkoissa jumalanpalveluksen yhteydessä sunnuntaina 16.12., samana sunnuntaina, jolloin diakonissalaitoksen juhlaa muistettiin diakonia-aiheisin saarnoin.



Osat 2 ja 3 avautuvat vuoden 2018 aikana



Näyttelysarjan toinen osa avautuu samana päivänä jolloin saksalaisten ja punaisten välillä käytiin taisteluja diakonissalaitoksen jäädessä keskelle. Tapahtuma oli 12.4.1918. "Edith Sjösten - sisaret ja sisällissota" kuvaa diakonissalaitoksen sisarten kokemuksia ja erityisesti sisar Edith Sjösténiä, joka työskenteli Tammisaaren punavankileirillä neljän muun diakonissan kanssa. Laitoksen oma sairaala toimi miltei vuoden loppuun asti saksalaisten sotilassairaalana.



Kolmas osa avautuu 9.9.2018. Päivä on sama jolloin diakonissalaitoksessa vihittiin ensimmäiset diakonissat itsenäisessä Suomessa. Näyttely "Käyköön myötä taikka vastaan - itsenäisen Suomen ensimmäiset diakonissat" pureutuu nuoren maan sosiaali- ja terveyspalveluihin muutamien 9.9.1918 vihittyjen diakonissojen työn kautta.



Näyttely on esillä 15.11.2017-31.3.2018.



Diamus - Helsingin Diakonissalaitoksen museo



Alppikatu 2, Päärakennus

Avoinna ma-pe klo 9-15. Vapaa pääsy!






Jaana af Hällström
Intendentti, juhlavuoden koordinaattori
jaana.af.hallstrom at hdl.fi
+358 40 4853545

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr
Alppikatu 2, 00530 Helsinki
09 77 501
www.hdl.fi<http://www.hdl.fi/>
www.facebook.com/diakonissalaitos<http://www.facebook.com/diakonissalaitos>
www.facebook.com/HDLmuseo<http://www.facebook.com/HDLmuseo>

Rohkeutta välittää - Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta