[Nayttelyposti] Metsiemme tuntematon aarreaitta Kuopion museossa 4.5.2017-6-1.2018

Wikholm Mari mari.wikholm at kuopio.fi
Pe toukokuu 5 11:03:28 EEST 2017


METSIEMME TUNTEMATON AARREAITTA
Omituisten otusten kerho Kuopion museossa 4.5.2017-6.1.2018

Suomalaiset metsät, niin hyvin kuin kuvittelemmekin ne tuntevamme, ovat täynnä salaisuuksia. Todellisuudessa emme edes tiedä, montako eliölajia metsissämme elää, puhumattakaan niiden elintavoista. Siksi valtakunnallisessa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmassa (PUTTE) selvitettiin esimerkiksi seitikkien, sammalpunkkien ja maksasammalten monimuotoisuutta. Korkeatasoinen tutkimus tukee luonnon monimuotoisuuden suojelua.

Oletko siis valmis tutkimusmatkalle kohti suurta - tai pientä - tuntematonta? Metsiemme tuntematon aarreaitta -näyttely esittelee upein valokuvin ja asiantuntijoiden kirjoittamin tekstein mitä omituisimpia otuksia loispistiäisistä limasieniin. Huumoria näyttelyyn tuovat Seppo Leinosen mainiot sarjakuvat, joissa yksinäinen sulkukotilo etsii kumppania tai pippurinen kirva räppää jymyjäärän suohon.

Museossa pääsee myös itse leikkimään luonnontieteilijää. Monen lajin suomenkielinen nimi kutkuttaa mielikuvitusta. Miltä näyttää kirahvinuoranen, kärsänenätti tai syrjäntympönen? Museossa voi myös harjoitella lajintunnistusta, ja lopuksi voi ottaa mukaan vinkkejä pienten tutkimusten tekemiseen omassa lähimetsässä. Jokaisella retkellä löytyy varmasti jotain uutta, sillä metsien tuntemattomasta aarreaitasta ei värejä tai yllätyksiä puutu!

Metsiemme tuntematon aarreaitta -näyttely pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen, Ympäristöministeriön, PUTTE-ohjelman ja METSO-ohjelman tuottamaan valokuvanäyttelyyn, jota on täydennetty Kuopion luonnontieteellisen museon asiantuntemuksella.

_____________________________________

Mari Wikholm
luontopedagogi
Kuopion luonnontieteellinen museo
Myhkyrinkatu 22
70100 KUOPIO
p. 044 718 1543
sposti: mari.wikholm at kuopio.fi
www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi<http://www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi/>
kulumus.blogspot.com



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta