[Nayttelyposti] Suomen Metsämuseo Luston uudet erikoisnäyttelyt avattu Punkaharjulla

Anne Kaljunen anne.kaljunen at lusto.fi
Ke toukokuu 3 15:00:39 EEST 2017


KANSALLISTA IDENTITEETTIÄ RAKENTAMASSA
 – SUOMALAINEN METSÄSUHDE UPM-KYMMENEN KULTTUURISÄÄTIÖN KOKOELMASSA

Metsällä on ollut vahva asema suomalaisessa kulttuurissa, taiteessa ja muotoilussa. Eurooppalaisten aatevirtausten innoittamana Suomessa ryhdyttiin 1800-luvulla etsimään kansan alkujuuria ja omaleimaista kulttuuria. Tämä innoitti myös suomalaisia taiteilijoita etsimään alkuperäistä luontoa ja kansoja erityisesti Karjalasta. Matkoillaan he löysivät erämaisen luonnon, joka kauneudessaan ja jylhyydessään soveltui hyvin suomalaisen kansanluonteen symboliksi.

Nyt avattavassa näyttelyssä tarkastellaan, miten metsänkuvauksesta ammentava taide edesauttoi kansallisen identiteetin rakentumista. Näyttelyssä tuodaan esiin 1890-luvun kansallisessa taiteessa vähitellen voimistunut taloudellisen toiminnan ja sen tuottaman yhteiskunnallisen muutoksen kuvaus. Suomi haluttiin kuvata paitsi erämaidensa kautta, myös edistyvänä kansakuntana. Saha- ja tehdasmiljöiden katsottiin kertovan alkavasta taloudellisen hyvinvoinnin ajasta. Näyttelyssä voi tutustua paitsi suomalaisen metsän taidehistoriaan, mutta myös säätiön kokoelmasta kumpuaviin mielenkiintoisiin verkostoihin mm. yritysjohtaja-mesenaattien ja taiteilijoiden välillä. Ne ovat vaikuttaneet niin taide-, henkilö- kuin myös yrityshistoriaan.

Kansallista identiteettiä rakentamassa -näyttelyssä on esillä kaikkiaan 28 teosta mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Berndt Lindholmilta, Eero Järnefeltiltä, Gösta Diehliltä, Hugo Simbergiltä, Jalmari Ruokokoskelta, Jussi Mäntyseltä, Pekka Haloselta, Santeri Salokiveltä, Tuulikki Pietilältä, Victor Westerholmilta ja Yngve Bäckiltä. Näyttelyn on kuratoinut UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja, FT Anna-Maria Wiljanen.

Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 28.4.2017–7.1.2018

Lue lisää: http://www.lusto.fi/lehdistotiedote/kansallista-identiteettia-rakentamassa-suomalainen-metsasuhde-upm-kymmenen-kulttuurisaation-kokoelmassa/


VIRKATUT MOOTTORISAHAT

Sulhaspoika, Jakkara-Jobu ja Vähäosainen – tulisiko heti mieleen, että näiden lempinimien takana on moottorisahoja?
Taiteilija-muotoilija Sanna Vatanen sai idean virkata luonnollisen kokoisia moottorisahoja metsätilaa hoitavalta mieheltään, jonka kanssa hän tapasi käydä ihastelemassa Lustossa esillä olevia vanhoja moottorisahoja.

Sahojen ulkomuoto ja yksityiskohdat herättivät kiinnostuksen, ja kun eteen osui artikkeli moottorisahojen aikojen saatossa saamista humoristisista lempinimistä, syntyi lopullinen idea virkkaamalla toteutetuista sahoista. Ajatus miehisen, kovan, äänekkään ja öljynkatkuisen laitteen toteuttamisesta pehmeällä materiaalilla ja perinteisesti naisten hallitsemalla käsityötekniikalla oli Vatasesta kiinnostavan vastakohtainen.

Luston Lasten puun alueella on kymmenen virkatun sahan kokoelma, joista kolme on museovieraiden käytettävissä: sahan purentaa voi kokeilla virkattuihin pölkkyihin ja yhden – Jakkara-Jobun – päällä voi istua. Näyttelyssä kerrotaan jokaisen sahan lempinimen taustasta ja moottorisahojen historiasta. Malleina olleita aitoja sahoja voi käydä tutkiskelemassa Luston Koneaika-näyttelyssä.

Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 28.4.2017–1.10.2017

Lue lisää: http://www.lusto.fi/lehdistotiedote/sanna-vatanen-virkatut-moottorisahat/


ILONA RISTA – PUUTAITEEN UUDISTAJA

Vuoden 2014 puutaiteilija Ilona Rista (s. 1959) tuntee materiaalinsa, puun, sekä sen perinteiset että modernit työstötavat perinpohjaisesti. Hän on työskennellyt puun parissa jo yli 30 vuotta, aluksi perinteisin käsityömenetelmin puuseppänä ja viime vuosikymmeninä tietotekniikan avulla.

Rista on tullut tunnetuksi erityisesti suurikokoisista, koko seinän peittävistä puureliefeistään, joiden suunnittelu perustuu tietoteknologiaan ja toteutus tapahtuu koneellisesti. Reliefit ovat yksilöllisesti tuotteistettuja julkisten tilojen sisustus- ja akustisia elementtejä, mutta ne ovat myös kokonaisvaltaiseen taiteelliseen näkemykseen ja monialaiseen asiantuntijayhteistyöhön perustuvia taideteoksia.

Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 28.4.2017–7.1.2018

Lue lisää: http://www.lusto.fi/lehdistotiedote/ilona-rista-puutaiteen-uudistaja/

Kuva- ja tiedotemateriaali:
www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/<http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/>


Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi<mailto:anne.kaljunen at lusto.fi>

LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. + 358 15 345 100
www.lusto.fi<http://www.lusto.fi/>
www.facebook.com/lusto.fi<http://www.facebook.com/lusto.fi>
www.instagram.com/lustomuseum<http://www.instagram.com/lustomuseum> @lustomuseum
www.kantapuu.fi







Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta