[Nayttelyposti] Suomen esihistorian näyttely avautuu Kansallismuseossa

Häkkinen, Sari sari.hakkinen at museovirasto.fi
To 30.Maalis. 14:07:39 EEST 2017


Suomen esihistorian näyttely avautuu Kansallismuseossa

Kansallismuseossa 1.4. avautuva näyttely kertoo Suomen esihistoriasta. Näyttely on laajin ja kattavin esitys suomalaisten alkuperästä ja elämästä kivikaudelta rautakauden lopulle, ja sen sisällössä painottuvat ihmisenä olemisen kysymykset pohjoisessa viitekehyksessä. Suomen merkittävimmät arkeologiset löydöt yhdistettynä digitaalisiin mediatoteutuksiin, äänimaisemaan ja kosketeltaviin esineisiin rakentavat siltoja ajasta toiseen.

Näyttelyn teemoja ovat alkuperä, liike, maailmankuva, identiteetti, kohtaamiset ja materiaalisuus. Aiheita lähestytään ihmisenä olemisen, samaistumisen ja vaihtoehtoisten tulkintojen näkökulmasta. Esillä on uusinta arkeologista tutkimustietoa sekä myös ristiriitaisia, kiistanalaisia tai muuten avoimia kysymyksiä. Arkeologisen tutkimustiedon takaa avautuu näkökulmia siihen millainen oli esihistorian ihmisen uskomusmaailma. Näyttelyn ovat käsikirjoittaneet professori Vesa-Pekka Herva ja dosentti Antti Lahelma.

”Asia joka minua kiehtoo arkeologian ja menneisyyden tutkimuksessa on se, millä tavalla uskomukset ja maailmankuvalliset käsitykset juontuvat vuosituhansien takaa, ja miten ne ovat meissä tavallaan edelleen elossa sekä vaikuttavat elämäämme ja ajattelutapaamme.” (Prof. Vesa-Pekka Herva, Oulun yliopisto)

Esillä on Museoviraston arkeologisista kokoelmista noin 750 esinettä. Maailman vanhin kalastusverkko, merovingiaikainen suohauta, rautakauden miekat, eläinaiheiset esineet ja hopea-aarteet sekä muut maalöydöt kertovat fyysisinä objekteina tarinaa siitä, miten pohjoisissa oloissa toimittiin ja selviydyttiin. Esineellisyys saa näyttelyssä uuden ulottuvuuden, ja siitä kerrotaan laajasti digitaalisin ja monimediaisin keinoin. ”Mitä meistä jää ja mitä häviää?” on perustava kysymys arkeologiselle tutkimukselle. Tiedon taakse ulottuva, kokemusperäinen lähestymistapa johdattaakin kävijän esihistoriallisen ajan kuviteltavissa oleviin todellisuuksiin.

Näyttelyn ovat suunnitelleet Arkkitehtitoimisto Tuomas Siitonen Oy ja tuotantoyhtiö Fantomatico Oy, jotka voittivat keväällä 2016 järjestetyn suunnittelukilpailun ehdotuksellaan Selviytyjät.

”Näyttelysuunnittelu on tehty tilan ehdoilla ja sen tunnusomaisia piirteitä korostaen. Mediaratkaisujen tarkoituksena on ollut avata näyttelyn esineitä ja ilmiöitä sekä tuoda tilaan maisemia ja paikkoja, joiden mittakaavan monumentaalisuus ylittää näyttelytilan rajat. Ne toimivat ikkunoina historialliseen nykyhetkeen, ihmisiin jotka elivät täällä kauan aikaa sitten.” (Tuomas Siitonen, Arkkitehtitoimisto Tuomas Siitonen Oy ja Panu Heikkilä, tuotantoyhtiö Fantomatico Oy)

Esihistorian näyttely avautuu yleisölle 1.4.2017 ja on avoinna toistaiseksi.

Koe uusi esihistoria!
Tapahtumaviikonloppu 1.–2.4. klo 12–16: Koe näyttely oppaan johdolla ja kuule parhaat tarinat näyttelyn tekemisestä avajaisviikonlopun tapahtumissa klo 12–16. Näyttelyn runsas oheisohjelma löytyy verkkosivuiltamme:
http://www.kansallismuseo.fi/fi/esihistorian-tapahtumat

Vesa-Pekka Hervan ja Antti Lahelman käsikirjoitus julkaistaan huhtikuun aikana, ja on saatavilla Kansallismuseon museokaupassa.

Kansallismuseo uudistuu ja kaikki perusnäyttelyt uudistetaan vaiheittain 2016–2019. Esihistorian näyttely on uudistuksen ensimmäinen vaihe. Joulukuussa 2017 avautuu Kansallismuseon Suomi 100 -juhlavuoden päänäyttely, 1900-luvun Suomesta ja suomalaisista kertova Itsenäisyyden aika.


Lisätietoja
projektipäällikkö Hanna Forssell, puh. 0295 33 6475, hanna.forssell at kansallismuseo.fi

Lehdistökuvia osoitteessa
http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/tiedotusvalineille/esihistorian-nayttely-lehdistokuvat


KANSALLISMUSEO
Avoinna ti-su klo 11–18, ma suljettu
Liput 10 / 7 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Mannerheimintie 34, Helsinki
www.kansallismuseo.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta