[Nayttelyposti] RytmiTaju 2017

Eeva-Liisa Taivassalo Eeva-Liisa.Taivassalo at museoliitto.fi
Pe 16.Kesä. 12:05:00 EEST 2017


RYTMITAJU 2017 TUO HYVINKÄÄLLE 44 TAITEILIJAA JA 10 POIKKITAITEELLISTA TAPAHTUMAA

RytmiTaju 2017 on Hyvinkään Taiteilijaseura ry:n ja Hyvinkään taidemuseon tuottama poikkitaiteellinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus. Hyvinkään taidemuseoon, Promenadigalleriaan, Hyvinkään rautatieasemalle ja Kirjastoaukiolle 16.6.-3.9.2017 levittäytyvän näyttelykokonaisuuden lisäksi rytmin käsitettä tarkastellaan myös eri taiteenlajeja yhdistelevien tapahtumien kautta. Kuvataiteen lisäksi mukana ovat sanataide, runous, teatteri, tanssi, kirjallisuus ja musiikki. Rytmitajun kuraattoreita ovat teatteritaiteen tohtori, kirjailija Pia Houni ja kuvataiteilija Krister Gråhn. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

RytmiTaju 2017 on jatkoa Hyvinkään taiteilijaseuran vuonna 1998 perustamalle Taju-kesänäyttelysarjalle, jonka tarkoituksena on alusta alkaen ollut tarjota yleisölle korkealaatuista ja nykyhetkessä kiinni olevaa kuvataidetta. Järjestyksessään 15. Taju-näyttely tarjoaa tällä kertaa teoksia 44 taiteilijalta ympäri Suomea.

Hyvinkään taidemuseon kaikkiin kolmeen näyttelytilaan on koottu oma kokonaisuutensa. Taidemuseon Kaapon galleriassa Erika Erren, Jukka Rusasen, Maija Albrechtin, Heidi Saramäen ja Minna Havukaisen teokset ilmentävät omalla tavallaan alkua ja loppua, mutta ovatko ne rytmiä lainkaan vai pelkästään iskuja keskellä jotain suurempaa? Inhimillisen kulttuurin kannalta tärkeänä alkuna voidaan pitää myös kirjoitustaidon kehittymistä, johon oman kommenttinsa antaa Kalle Nieminen.

Taidemuseon iso näyttelysali on toteutettu lavastaja Camilla Nenosen, valosuunnittelija Anniina Veijalaisen, äänisuunnittelija Maura Korhosen ja kahden kuvataiteilijan Meri Peuran ja Antti-Ville Reinikaisen työryhmän yhteisvoimin. Kuraattorit ovat valinneet tilaan myös yksittäisiä teoksia muilta taiteilijoilta: Antti Laitiselta, Antti Oikariselta, Hanna-Riikka Heikkilältä, Ilmari Grytalta, Kalle Turakka Purhoselta, Pauliina Turakka Purhoselta, Maria Stereolta, Raimo Kelalta ja Reijo Puraselta. Työryhmä on vastuussa näiden yksityiskohtien sijoittamisesta osaksi installaatiotaan, teosta kunnioittaen, mutta kontekstilla leikkien.

Taidemuseon muut näyttelytilat ovat vallanneet omissa osioissaan Antti Pussinen, Noora ja Kimmo Schroderus, Pekka ja Teija Isorättyä, Nestori Syrjälä, Ville Mäkikoskela ja Okko Pöyliö. Tämä yleensä hämäränä tunnettu tila aukeaa kirkkaassa päivänvalossa ankeammalle todellisuudelle ja osoittaa itse itsellensä luoman tilallisen rytmin.

Hyvinkään Taiteilijaseuran Promenadigalleriassa käsitellään ihmistä. Ihmisen rytmillä ei tarkoiteta tässä yhteydessä sydämen sykettä vaan sitä, kenelle se sykkii. Alakerran kokonaisuudessa vuorottelevat Sanni Seppä, Vappu Rossi, Risto-Pekka Blom, Maria Duncker ja Anna-Sofia Sysser. Yläkerrassa samaa teemaa jakavat Kirsti Tuokko, Terhi Kaakinen, Jaana Ristola ja Pekka Walliander.

Promenadigallerian pihalla yksityisen ja julkisen tilojen käsitteillä leikkivät Tiina Laasonen sekä Katri Oikarinen ja Katja Antonoff. Julkisen ja yksityisen tilan käyttöön antavat oman kommenttinsa Kirjastoaukiolle sijoittuva Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen teos. Ja yksityisestä puheenollen, RytmiTajun taide leviää myös näyttelytilojen vessoihin Jarkko Räsäsen tuotannon kautta.

Oman kokonaisuutensa muodostavat kuvataiteilija Päivi Häkkisen teokset, jotka sijoittuvat Hyvinkään rautatieasemalle ja Jussintorin alakerrassa sijaitsevan Café Jussintorin katolle.

RytmiTaju 2017:n yhteydessä nautitaan kymmenestä tapahtumapäivästä, joiden teemat liikkuvat taiteen ja uskonnon suhteista sukupuolirooleihin ja taiteen asemaan osana kaupunkitilaa. Kesän aikana yleisö voi vierailla näyttelyissä muun muassa Rosa Meriläisen ja Saara Särmän sekä tapahtuman kuraattoreiden johdattamana. Heinä- ja elokuun tapahtumissa kuvataide yhdistyy runouteen, musiikkiin, filosofiaan, uskontoon ja tanssiin. Näyttelyn päättäjäistanssiaisia vietetään 3.9. taidemuseolla Hyvinkään Salonkiorkesterin sävelien tahdissa.

RytmiTaju 2017 -näyttelyn taiteilijat:
Maija Albrecht, Risto-Pekka Blom, Maria Duncker, Erika Erre, Ilmari Gryta, Hanna-Riikka Heikkilä, Minna Havukainen, Päivi Häkkinen, Pekka ja Teija Isorättyä, Terhi Kaakinen, Raimo Kela & Reijo Puranen, Maura Korhonen, Tiina Laasonen, Antti Laitinen, Ville Mäkikoskela, Camilla Nenonen, Kalle Nieminen, Antti Oikarinen, Katri Oikarinen & Katja Antonoff, Meri Peura, Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen, Antti Pussinen, Okko Pöyliö, Antti-Ville Reinikainen, Jaana Ristola, Vappu Rossi, Jukka Rusanen, Jarkko Räsänen, Heidi Saramäki, Noora ja Kimmo Schroderus, Sanni Seppä, Maria Stereo, Nestori Syrjälä, Anna-Sofia Sysser, Kirsi Tuokko, Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Anniina Veijalainen ja Pekka Walliander.

RytmiTaju 2017 -nettisivut osoitteessa: http://www.hyvinkaantaju.fi<http://www.hyvinkaantaju.fi/>


Lisätietoja RytmiTajusta:
Krister Gråhn, puh. 040 7649 847, krister at kristergrahn.com<mailto:krister at kristergrahn.com>
Pia Houni, puh. 040 7347 293, pia.houni at lemoniapro.fi<mailto:pia.houni at lemoniapro.fi>
Ville-Matti Rautjoki, puh. 040 571 0729, ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi<mailto:ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi>


Hyvinkään taidemuseo
Hämeenkatu 3 D
Puh. 040 480 1644
taidemuseo at hyvinkaa.fi<mailto:taidemuseo at hyvinkaa.fi>
www.hyvinkaantaidemuseo.fi<http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/>
Promenadigalleria
Vaiveronkatu 10
Puh. (0)19 419 841
hyvinkaantaiteilijaseura at gmail.com<mailto:hyvinkaantaiteilijaseura at gmail.com>
www.hyvinkaantaiteilijaseura.com<http://www.hyvinkaantaiteilijaseura.com/>
Taideasema
Hyvinkään rautatieasema
Rautatienkatu 9Ystävällisin terveisin,

Ville-Matti Rautjoki
Museonjohtaja | Museum Director

Hyvinkään taidemuseo | Hyvinkään museopalvelut
Hyvinkää Art Museum | Museums in Hyvinkää
Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää
Puh. | Tel. +358 40 5710 729
ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi<mailto:ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi>
www.hyvinkaantaidemuseo.fi<http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/>Viestin välitti
Eeva-Liisa Taivassalo
projektisuunnittelija | Project Planner
Phone: +358 444 300 703|
Email: eeva-liisa.taivassalo at museoliitto.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta