[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseon näyttely: Perspektiivejä. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen

Hanna Ruokomaki Hanna.Ruokomaki at mfa.fi
Ti 6.Kesä. 13:03:43 EEST 2017


Arkkitehtuurimuseo / Tiedote
6.6.2017

PERSPEKTIIVEJÄ
ARKKITEHTUURITOIMISTO HEIKKINEN-KOMONEN

 Näyttely Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa 7.6.-3.9.2017

Arkkitehtuurimuseon kesänäyttely Perspektiivejä jatkaa Arkkitehdin ääni -näyttelysarjaa. Uudessa näyttelyssä museon pienen salin seinät peittyvät valokuvaheijastuksin, jotka kuvaavat Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen työtä. Arkkitehtuurivalokuvat imaisevat katsojan esiteltyihin kohteisiin, ja museokävijälle tarjotaan uudenlainen elämys arkkitehtuurista.
Perspektiivejä antaa äänen Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komoselle ja esittelee toimiston työtä 2000-luvulla. Näyttelyn keskelle nousee arkkitektoni, joka perustuu Center for Systems Biology Dresdenin aulan betoniseen tilalabyrinttiin. Salin seinille heijastetaan arkkitehtuurivalokuvia. Nämä yksinkertaisesta arkkitehtuurista projisoidut perspektiivikaleidoskoopit luovat palladiolaisen näyttämölabyrintin, elokuvanomaisen muistijäljen ja tulkinnan alkuperäisestä arkkitehtuurista.


Näyttelyä ohjaa kolme tärkeää elementtiä: perspektiivi, valokuva ja mielen palatsi -muistitekniikka. Perspektiivi perustuu katsojan näkökulmaan, mutta sitä voidaan hyödyntää tarkoituksellisesti myös tehokeinona. Se, mistä perspektiivistä maisemaa tai rakennusta katsellaan, jäsentää toimintaa sen ympäristössä ja auttaa ennakoimaan tulevaa. Samalla tavoin arkkitehtuuri luo perspektiivejä, jotka avaavat näkymiä sen edustamaan kulttuuriin.


Arkkitehtuurivalokuvan keinoin näyttelyyn luodaan perspektiivejä. Perusolemukseltaan valokuva on kaksiulotteista taidetta, joka pyrkii luomaan kolmiulotteisuuden illuusion; todellisuuden tuntu on valokuvan tärkein ominaisuus. Arkkitehtuuri on sen sijaan kolmiulotteista. Sitä aistitaan kuunnellen, haistellen, nähden ja kulkien. Arkkitehtuuri luo tunnelmaa, on läsnä ja ottaa kokijan osaksi itseään. Arkkitehtuurikuvauksen haaste on, miten tämä elämys voidaan vangita kameralla siten, että vaikutelma säilyy tai jopa voimistuu. Perspektiivejä-näyttelyn heijastukset tutkivat tätä kolmiulotteista tilan kokemusta kaksiulotteisten valokuvien kautta: kuvaheijastukset upottavat katsojan sisälle edustamaansa rakennukseen.


Perspektiivejä testaa myös mielen palatsi -muistitekniikkaa mutta tekee sen käänteisesti. Tässä muistitekniikassa mieleen luodaan rakennus, jonka huoneisiin tietoa varastoidaan ja jäsennetään eri aiheiden ja assosiaatioiden ympärille. Perspektiivejä kääntää ajatuksen sikäli päälaelleen, että kuvia projisoidaan tyhjään fyysiseen tilaan, ja ne avaavat yhtä aikaa useita näkymiä samaan rakennukseen. Näiden valokuvien materiaalit, mittasuhteet ja perspektiivin luoma liike yhdistyvät katsojan mielessä kollaasiksi. Tämä elokuvamainen kollaasi kytkeytyy katsojan omiin muistoihin kuvan rakennuksesta ja muodostaa uuden henkilökohtaisen tilakokemuksen.

Perspektiivejä jatkaa Arkkitehtuurimuseon Arkkitehdin ääni -näyttelysarjaa. Tämän päivän arkkitehtien työtä esittelevä näyttelysarja rakentuu yhteistyössä mukaan valittujen arkkitehtitoimistojen kanssa. Sarja antaa kuratoriaalisen äänen toimistolle itselleen: toimiston päätettävissä on, miten se haluaa avata omaa tuotantoaan yleisölle.

Näyttelyn on kuratoinut Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen. Vuonna 1979 perustetun toimiston tunnettuja töitä ovat muun muassa tiedekeskus Heureka, Rovaniemen lentoasema, Washingtonin suurlähetystö, Hämeenlinnan maakunta-arkisto ja Kangasala-talo.Lisäksi Heikkinen-Komonen on niittänyt mainetta arkkitehtuurikilpailujen ja -palkintojen saralla.


Lisätiedot ja lehdistökuvat
Hanna Ruokomäki
Viestintä, Arkkitehtuurimuseo
hanna.ruokomaki at mfa.fi<mailto:hanna.ruokomaki at mfa.fi>
+358 45 7731 0469Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta