[Nayttelyposti] Tuomo Rainio: Marmoriportaat (2013), Porin taidemuseo, Rappu 02.01.-29.01.2017

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
To 5.Tammi. 12:43:16 EET 2017


Tuomo Rainio: Marmoriportaat (2013)
38 min 44 s, HD video
02.01.-29.01.2017
Rappu, Porin taidemuseo

Teoksessa Marmoriportaat videokuva yhdistyy digitaalisen kuvankäsittelyn tuottamaan kuvapintaan. Teosta varten ohjelmoitu algoritmi poimii liikkuvat hahmot videokuvasta ja peittää ne digitaalisesti valutettuihin väripintoihin samalla kun tausta pysyy muuttumattomana. Videon pikselit on venytetty pystysuoriksi viivoiksi, joiden pituus määräytyy taustan ja figuurien välisen valoisuuseron mukaan.

Erilaisten kuvallisten rakenteiden yhteen kutominen heijastaa teokseen sisältyvien ajallisten tasojen päällekkäisyyttä. Historiallisen tilan näennäinen pysyvyys vertautuu nykyaikaan ja päämäärättömästi harhailevien turistien joukkoon, jotka kantavat mukanaan oman aikansa attribuutteja: lippalakkeja, digipokkareita....

Yhden otoksen varaan rakentuvassa teoksessa ei ole narraatiota. Tapahtumat eivät kehity, eikä tarina etene - aivan kuin teoksen ajallisuus olisi jumittunut menneen ja nykyisen väliseen looppiin. Abstrahoidut hahmot kulkevat vailla identiteettiä ja ilmenevät hetkittäin kuin toisesta ajasta. Voiko kuva tavoittaa aikaa ennen kuvia?

Kuvataiteilija Tuomo Rainio (s.1983) työskentelee valokuva- video- ja installaatiotaiteen parissa yhdistäen teoksissaan käsitteellisen lähtökohdan ja digitaalisen tekniikan ilmaisumahdollisuudet. Rainio on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2011. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Japanissa. Hän on myös aktiivisesti osallistunut kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2008 Rainio palkittiin kansainvälisessä European Month of Photography -näyttelyssä ja vuonna 2015 hänelle myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinto.

Anni Venäläinen
ts. intendetti, näyttelypalvelut/ Chief curator (temp.)

Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Eteläranta 28100 Pori, Finland
+358 44 701 7601
poriartmuseum.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta