[Nayttelyposti] Uusi näyttely aukeaa Arkkitehtuurimuseon isossa salissa: Kuinka Suomi modernisoitiin

Hanna Ruokomaki Hanna.Ruokomaki at mfa.fi
To 16.Helmi. 13:22:26 EET 2017


KUINKA SUOMI MODERNISOITIIN - 200 PIIRUSTUKSEN TARINA

Näyttely Arkkitehtuurimuseon isossa salissa 1.3.-27.8.2017

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen tiistaina 28.2.2017 kello 11 ja avajaisiin samana iltana kello 18.

Itsenäisyyden juhlavuosi 2017 alkaa Arkkitehtuurimuseossa ennennäkemättömän laajalla kokoelmanäyttelyllä. Kuinka Suomi modernisoitiin luotaa modernin Suomen syntyvaiheita poikkeuksellisesti 200 arkkitehtuuripiirustuksen kautta kuljettaen yleisön halki kansakunnan historian.

Modernin yhteiskunnan syntymiseen johtanut teollinen vallankumous kiihtyi Euroopassa 1800-luvun lopussa. Suomi oli tiiviisti mukana kehityksessä, sillä itsenäistymisen jälkeen kansakunta pyrki tietoisesti edistämään mielikuvaa Suomesta vireänä modernina valtiona. Suomalaiset arkkitehdit rakensivat tätä mielikuvaa toimien uudistusten eturintamassa.

Sotien jälkimainingit ja sotakorvaukset loivat taloudellista painetta, jonka seurauksena uudistettiin kaupan ja teollisuuden arkkitehtuuria. Pystytettiin tyylikkäitä ostoskeskuksia ympäri maata, ja rakennettiin tehtaita ja voimalaitoksia niiden rakennusten tilalle, jotka jäivät toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton puolelle. Uusia uimahalleja ja maauimaloita rakennettiin palvelemaan kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä.

Kuinka Suomi modernisoitiin luotaa nuoren modernin valtion rakennusvaiheita poikkeuksellisesti originaalipiirustusten kautta ja esittelee museon kokoelmia ennennäkemättömän laajalti. Nämä taiten tehdyt taideteokset avaavat arkkitehtuurissa tapahtunutta muutosta ja kertovat modernisoituvan Suomen tarinan.

Näyttely esittelee, millä tavoin sekä yhteiskunnalliset, taloudelliset että teknologiset muutokset ovat vaikuttaneet suomalaiseen arkkitehtuuriin nykypäivään saakka. Vaurastuvan valtion kehitystä tarkastellaan kuuden teeman kautta: autoilu, vapaa-aika, kaupankäynti, teollisuus, hyvinvointi ja palvelut nostavat kukin esiin eri näkökulmia Suomen historiasta.

Näyttelyssä nähdään merkittäviä piirustuslahjoituksia, joita ei ole aiemmin esitelty yleisölle. Näitä ovat esimerkiksi W.G. Palmqvistin, Jouko Ylihannun, Eliel Muoniovaaran ja Einari Teräsvirran suunnitelmat. Tuorein näyttelyssä esiteltävä kohde on Juhani Pallasmaan Kampin keskuksen suunnitelma vuodelta 2000.

Kuinka Suomi modernisoitiin on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017. Temaattisesti näyttely yhdistyy Helsingin kaupungin taidemuseossa avautuvaan Modernia elämää! -näyttelyyn.

Näyttelyn ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja Elina Standertskjöld sekä työryhmä amanuenssi Antti Aaltonen, amanuenssi Anna Autio, tutkija Eriika Johansson, tutkija Petteri Kummala ja tutkimuspäällikkö Juhana Lahti. Näyttelysuunnittelu ja toteutus arkkitehti Timo Vikkula.


ADOPTOI PIIRUSTUS JA TUE MUSEON KOKOELMATYÖTÄ!

Arkkitehtuurimuseon kokoelma käsittää noin puoli miljoonaa piirustusta, joita Kuinka Suomi modernisoitiin esittelee poikkeuksellisen laajasti. Tämä aarreaitta avautuu yleisölle uusin tavoin, kun museo lanseeraa näyttelyn yhteydessä mahdollisuuden adoptoida arkkitehtuuripiirustuksia. Adoptoija saa kunniakirjan ja kopion piirustuksesta koristamaan kotiaan tai toimistoaan. Teoksen hinta on koosta riippuen 400 tai 700 euroa, ja lahjoituksella tuetaan museon piirustuskokoelman hoitoa.

OHJELMISTO
Näyttelyn ohjelmisto avaa arkkitehtuuripiirustusten salaisuuksia. Konservaattorin työnäytöksissä yleisö pääsee kurkistamaan piirustuskonservoinnin arkeen, ja arkistokurssiluennoilla arkkitehtuurimuseon asiantuntijat opastavat lukemaan ja tulkitsemaan piirustuksia. Ohjelmistoon sisältyy myös vierailuja muihin arkistoihin ja kohteisiin.

LISÄTIEDOT JA LEHDISTÖKUVAT
Tiedottaja Hanna Ruokomäki
puh. 045 7731 0468
hanna.ruokomaki at mfa.fi




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta