[Nayttelyposti] Tunteiden kiitotiellä Vantaalla

Eeva-Liisa Taivassalo Eeva-Liisa.Taivassalo at museoliitto.fi
Ke 15.Helmi. 15:21:06 EET 2017


Vantaan kaupunginmuseossa laskeudutaan Tunteiden kiitotielle

Vantaan kaupunginmuseossa avautui ystävänpäivänä näyttely rakkaudesta. Tunteiden kiitotiellä -näyttely on osa neljän uusmaalaisen museon yhteishanketta Rakkauden tiloja. Vantaalla museovieras pääsee tutustumaan koko tunteiden kirjoon: rakkauden ensi­huumaan, eron haikeuteen ja ikuisen rakkauden ihmeellisyyteen. Näyttely on Vantaan Suomi 100 -juhlavuoden kärkihanke.

Vantaan kaupunginmuseossa, Tikkurilan vanhalla asemalla, avautui ystävänpäivänä näyttely Rakkauden tiloja – Tunteiden kiitotiellä, jossa kerrotaan vantaalaisia rakkauden tarinoita esineiden, paikkojen ja valo­kuvien kautta. Näyttelyssä voi istahtaa romanttiselle puistonpenkille ja kirjoittaa rakkaudentunnustuksensa puunrunkoon. Teini-ikäisen huoneessa pääsee samastumaan nuoruuden ensi-ihastuksen tunteisiin. Hääkuvakollaasissa on vantaalaisten pariskuntien hääkuvia sadan vuoden ajalta.

Aineistoa vantaalaisesta rakkaudesta kerättiin kaksi vuotta

Esillä olevaa aineistoa vantaalaisesta rakkaudesta on kerätty kahden vuoden aikana haastatteluilla, hääkuvakeruulla, karttakyselyllä sekä rakkaustyöpajoin. Rakkaustyöpajat olivat pienissä ryhmissä tapahtuvia keskustelutuokioita, joiden lähtökohtana olivat ihmisten mukanaan tuomat esineet ja niihin liittyvät tarinat. Osa tarinoista ja esineistä esitellään näyttelyssä.

– Suurin osa tarinoista on tapahtunut kertojalle, mutta joukossa on myös vanhempien tai iso­vanhempien romansseja. Eri vuosikymmenten nuoruus- ja rakkauskokemukset ovat yllät­tävän samankaltaisia riippumatta siitä, oliko tapaamisen näyttämönä 1960-luvun tanssilava vai 1990-luvun bensa-aseman kahvila. Samat teemat toistuvat vuosikymmenestä toiseen, kertoo näyttelyn aineistoa kerännyt museoamanuenssi Anna Kangas.

Lempi on leiskunut lähiöissä ja luonnossa

Vantaalaisen rakkauden näyttämönä on aineiston perusteella useimmiten lähiö tai luonto. Romanttisia hetkiä koetaan arkisissa lähiömaisemissa, kuten kerrostaloissa ja hampurilaisbaareissa. Toisaalta luonnonhelmaan hempeilemään voi heittäytyä melkein missä päin Vantaata tahansa.

– Vantaalla on tapahtunut elämäni suurimmat ja mullistavimmat rakkaudet. Monia ilon hetkiä, perhosia vatsassa ja ihastumista, kertoo aineistokyselyyn vastannut vantaalainen nainen.

Rakkauden tiloja on osa neljän museon Suomi 100 -juhlavuoden näyttelykokonaisuutta. Muut näyttelyt ovat esillä Teatterimuseossa, Hotelli- ja ravintolamuseossa ja Lotta­museossa.

Vantaan kaupunginmuseon Tunteiden kiitotiellä -näyttelyn kummina toimii laulaja Janna Hurmerinta. Näyttelykummin tarinaan elämänsä rakkaudesta voi tutustua näyttelyn lisäksi Vantaa-kanavalla osoitteessa vantaakanava.fi/janna.


Näyttely on avoinna
14.2.–23.12.2017
ti–pe 10–17, la–su 11–16.M a r j o  P o u t a n e n
Museoamanuenssi
____________________________________________
Vantaan kaupunginmuseo | Kulttuuripalvelut
Vantaan kaupunki
Tikkurilan vanha asema, Hertaksentie 1, 01300 Vantaa
Puh: 09 839 24189, Gsm: +358 50 310 5952
Email: marjo.poutanen(at)vantaa.fi
www.vantaa.fi/kaupunginmuseo<http://www.vantaa.fi/kaupunginmuseo>
http://muistaakseni.blogspot.fi<http://muistaakseni.blogspot.fi/>
Facebook: Vantaan kaupunginmuseo
http://twitter.com/VantaaKaupMuseo
https://instagram.com/vantaakaupmuseo
Viestin välitti
Eeva-Liisa Taivassalo
projektisuunnittelija | Project Planner
Phone: +358 444 300 703|
Email: eeva-liisa.taivassalo at museoliitto.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta