[Nayttelyposti] Ateneumin näyttely tuo esiin Alvar Aallon kansainvälisen modernismin vaikuttajana

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
To 2.Helmi. 14:38:41 EET 2017


ATENEUMIN NÄYTTELY TUO ESIIN ALVAR AALLON KANSAINVÄLISEN MODERNISMIN VAIKUTTAJANA


Alvar Aalto (1898–1976) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti ja muotoilija. Ateneumin taidemuseossa 11.5.–24.9.2017 nähtävä näyttely Alvar Aalto – taide ja moderni muoto avaa oivaltavia näkökulmia Aallon elämään ja tuotantoon. Kattava näyttely havainnollistaa, miten Aallon orgaaninen muotokieli kehittyi vuorovaikutuksessa ajan kuvataiteilijoiden kanssa. Aallon laajan tuotannon ohella mukana on teoksia hänen läheisiltä ystäviltään ja modernismin mestareilta, kuten yhdysvaltalaiselta Alexander Calderilta ja ranskalaiselta Fernand Légeriltä. Esiin tuodaan myös Artekin rooli suomalaisen taidekentän rakentajana. Näyttely on tuotettu Vitra Design Museumin ja Alvar Aalto -museon yhteistyönä.NÄYTTELY AVAUTUU AIKAISEMMIN ILMOITETUSTA POIKETEN JO TORSTAINA 11. TOUKOKUUTA


”Alvar Aallon tuotannossa yhdistyi laaja-alainen taiteiden ymmärrys. Hänen tuttavapiiriinsä kuului koko joukko oman aikansa muutoksentekijöitä, uuden ilmaisun etsijöitä. Haluamme nostaa esiin näitä yhteyksiä”, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.Alvar Aalto oli kansainvälisen modernismin keskeisimpiä vaikuttajia. Aalto oli täysiverinen kosmopoliitti maailmanlaajuisine verkostoineen: hän oli arkkitehtipuolisonsa Aino Aallon (1894–1949) kanssa kansainvälisesti aktiivinen jo 1920-luvulta alkaen. Aallolle oli tärkeää kokonaistaideteoksen, Gesamtkunstwerkin idea: hän työskenteli monipuolisesti arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, designin ja taiteen parissa.Vitra Design Museumin kuraattorin Jochen Eisenbrandin kokoama retrospektiivinen näyttely esittelee Aallon elämää ja tuotantoa 1920-luvulta 1970-luvulle. Näyttelyssä nähdään runsaasti ikonisia huonekaluja ja esineitä sekä arkkitehtuuripiirustuksia ja pienoismalleja. Taiteidenvälisyys ja Aallon monialaisuus nousee esiin myös arkistomateriaalin, taideteosten, valokuvien ja lyhytelokuvien kautta. Mukana on lisäksi saksalaisen valokuvataiteilija Armin Linken uusia valokuvia Aallon arkkitehtuurista.Ateneum tuo näyttelyyn oman näkökulmansa esittämällä Aallon läheisimpien taiteilijaystävien, kuten saksalais-ranskalaisen Jean Arpin (1886–1966), yhdysvaltalaisen Alexander Calderin (1898–1976), ranskalaisen Fernand Légerin (1881–1955) ja unkarilaisen László Moholy-Nagyn (1895–1946) teoksia. Suurin osa näyttelyssä nähtävistä taideteoksista on tullut aikanaan Suomeen Artekin ja Aallon lähipiirin toiminnan kautta.


ARTEKIN KANSAINVÄLISET TAIDENÄYTTELYT JÄTTIVÄT PYSYVÄN JÄLJEN SUOMALAISEEN TAIDEKENTTÄÄNAlvar ja Aino Aalto perustivat Artekin yhdessä Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa vuonna 1935. Yrityksen manifestissa määriteltiin, että sen toimialoihin kuuluu myös taiteen esittely ja taidevalistus. 1930- ja 1940-luvuilla Artek järjesti taidenäyttelyitä myymälässään sekä Helsingin Taidehallissa. Vuosina 1950–97 näyttelytoimintaa jatkoi Galerie Artek erillisessä galleriatilassaan.Artekin rohkeat ja kunnianhimoiset näyttelyt toivat Helsinkiin modernismin klassikkoja ja uusinta kansainvälistä nykytaidetta. Näyttelyt jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen taidekenttään ja myös Ateneumin taidemuseon kokoelmiin. Ateneumin näyttelyssä nähdäänkin laaja valikoima teoksia, jotka museo hankki Artekin järjestämistä taidenäyttelyistä.Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Ateneumin tuottama julkaisu, jossa tarkastellaan Artekin näyttelytoimintaa sekä nostetaan esiin myös Aino Aallon merkittävä elämäntyö taiteen, designin ja arkkitehtuurin näyttämöillä. Julkaisun artikkeleista vastaavat Jochen Eisenbrand, Susanna Pettersson sekä Renja Suominen-Kokkonen.Näyttelyn tuottaneen saksalaisen Vitra Design Museumin lisäksi näyttely on nähty ennen Helsinkiä Madridissa ja Barcelonassa Espanjassa sekä Aalborgissa, Tanskassa. Näyttelyn kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat Microsoft (pääyhteistyökumppani) sekä Artek ja Iittala (yhteistyökumppanit).


Ateneumin pääyhteistyökumppaneita ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG. Ateneumin Alvar Aalto -näyttelyn pääyhteistyökumppani on Stora Enso.


Lue koko tiedote: http://www.ateneum.fi/ateneumin-nayttely-tuo-esiin-alvar-aallon-kansainvalisen-modernismin-vaikuttajana/

Lisätiedot: tiedottaja Anna Kari, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta