[Nayttelyposti] Lapin maakuntamuseon uusi perusnäyttelyosio Petsamon historiasta avautuu yleisölle 6.12. Arktikumissa

Alariesto Tuija Rovaniemi Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Ti 5.Joulu. 13:28:36 EET 2017


SUOMI JÄÄMEREN RANNALLA - Lapin maakuntamuseon uusi perusnäyttelyosio kertoo Petsamon 1920-1944 historiasta

Petsamo kuului Suomeen vuosina 1920-1944. Tuona suhteellisen lyhyenä mutta intensiivisenä aikana tapahtui alueella runsaasti merkittäviä taloudellisia ja kulttuurisia muutoksia. Petsamon historia on kiehtova ja merkittävä osa itsenäisen Suomen historiaa.

Maailmansotien välinen aika oli Petsamossa kuumeisen rakentamisen, kiivaan yrittämisen, onnistumisen ja epäonnistumisen aikaa. Petsamossa oli korkea syntyvyys, ja se oli koko Suomen mittakaavassa harvinaisen vetovoimainen muuttovoittoalue. Väestöä alueelle vetivät uudet työllistäjät matkailun ja kaivosteollisuuden alalla sekä organisoitunut avomerikalastus.
Petsamon oloille oli tyypillistä yhteiskunnallisten olojen nopea muuttuminen. Petsamossa oli joitakin suurempia teollisia yrityksiä kuten osuusliikkeen kaupat, kalajauhotehdas, tiilitehdas, Kolosjoen nikkelikaivos ja Liinahamarin satama. Lisäksi elintason nousu toi mukanaan erikoisliikkeitä ja kahviloita. Kaikki tämä tapahtui voimakkaan asutustoiminnan, talojen rakentamisen ja tilojen raivaamisen rinnalla. Petsamossa ei haluttu jäädä jälkeen muusta Suomesta.

Petsamon alueen erityispiirteitä olivat erityisesti luonnonolosuhteet ja rajojen läheisyys. Meri ja voimakkaat vuodenaikojen vaihtelut rytmittivät elinkeinotoimintaa ja ihmisten elämää alueella. Elämäntavoiltaan ja kieliltään erilaiset väestöryhmät toivat alueelle kulttuurista kirjavuutta. Petsamon alueen asukkaille ominaista oli sekä useiden elinkeinojen yhtäaikaisuus että kausiluonteisuus. Keväisin ja syksyisin keskityttiin kalastukseen, kesäisin viljeltiin maata, talvisin hoidettiin poroja ja tehtiin muita töitä.

Petsamoon johtava 531 km pituinen Jäämerentie oli paitsi aikansa ylpeydenaihe, myös taloudellisesti ja poliittisesti merkittävä, sillä Liinahamari oli Suomen ainoa jäätymätön satama. Tiestä tuli myös matkailun markkinointivaltti.
Matkailun, kalastuksen ja muun elinkeinotoiminnan lisäksi näyttelyssä on esillä myös petsamolaisten vilkkaasta kulttuuri- ja yhdistystoiminnasta kertovaa aineistoa.

Itsenäisyyspäivänä yleisölle avattava Petsamo -näyttelyssä yhdistyvät niin luonnonympäristö, kalastus ja muut elinkeinot ja kulttuurien moninaisuus. Esillä olevat arkistoaineistot, valokuvat ja esineistöt ovat Lapin maakuntamuseon kokoelmista.

Arktikumissa itsenäisyyspäivänä 6.12. avoimet ovet klo 10-18, opastukset Petsamo-näyttelyssä klo 12 ja klo 14.

Arktikumin itsenäisyyspäivän koko ohjelma: http://www.arktikum.fi/tapahtumat/uutiset/arktikum-tayttaa-25-vuotta-avoimet-ovet-ja-juhlavalaistus-itsenaisyyspaivana.html

Lisätietoja:
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi  / Exhibition Curator
Lapin maakuntamuseo / The Regional Museum of Lapland
ARKTIKUM Pohjoisranta 4 FI-96200 Rovaniemi
puh./tel. +358 40 734 1060
email: tuija.alariesto at rovaniemi.fi<mailto:tuija.alariesto at rovaniemi.fi>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta