[Nayttelyposti] Näyttely: Taiteilijat tutkimassa menneisyyden ja nykyisyyden rinnakkaiseloa

Maija Huusko maija.huusko at aboavetusarsnova.fi
Ke 16.Elo. 15:37:43 EEST 2017


Kaisu Koivisto, Liisa Kanerva & Anu Koponen: Viterbo - Miltä keskiaika näyttää nyt?

18.8.-22.10.2017 Aboa Vetus & Ars Nova, Omatila

Taiteilijat tutkimassa menneisyyden ja nykyisyyden rinnakkaiseloa

Viterbo on Rooman pohjoispuolella sijaitseva historiallinen keskus. Se on yksi Italian parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista ja vanha pyhiinvaelluskohde. Miten keskiaika näkyy ja vaikuttaa kaupungissa, jossa on eletty läpi monipolvisen historian, joka on kärsinyt tuhoja ja jota on uudelleenrakennettu useaan kertaan?

Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa avautuu torstaina 17.8. näyttely, joka tutkii menneisyyden ja nykyisyyden rinnakkaiseloa. Kuvataiteilija Kaisu Koiviston, arkkitehtuurin historian dosentti Liisa Kanervan ja arkkitehtuurin tutkija Anu Koposen toteuttama näyttely on yhdistelmä taidetta ja tiedettä.

Koivisto, Kanerva ja Koponen vierailivat Viterbon kaupungissa syksyllä 2016 ja keväällä 2017. Heidän tavoitteenaan oli tarkastella kaupungin keskiaikaisia jälkiä ja tutkia, miten käsityksemme menneestä muodostuvat, vahvistuvat ja saavat merkityksiä. Taiteilijat kiinnittivät huomiota myös siihen, miten turistit katsovat keskiaikaista kaupunkia, ja miten turistin katsetta ohjataan. Tutkimismenetelmänään työryhmällä oli ensisijaisesti piirtäminen.

Korjailtu kaupunki

Tänä päivänä Viterbo on 60 000 asukkaan kaupunki, jonka nykyaikainen elämänmeno on sovitettu historiallisen keskustan rakenteisiin.

Taiteilijat tutustuivat kaupungin rakenteeseen ja tutkivat piirtäen ja luonnostellen rakennusten muotoja, muureja, torneja ja holveja. He löysivät merkkejä kaupungin monipolvisesta historiasta: Viterbon taloja on vuosisatojen kuluessa korjailtu, muokattu muodinmukaisiksi ja käytännöllisemmiksi. Kaupungin keskiaikaista ilmettä on toisaalta tietoisesti korostettu toisen maailmansodan jälkeisten jälleenrakennustöiden aikana, jolloin myöhempiä aikakerroksia on myös karsiutunut pois.

Aidosta ja alkuperäisestä keskiaikaisesta arkkitehtuurista työryhmä löysi lopulta vain fragmentteja: ikkunoiden kehyksiä, portaaleja, pylväitä ja kapiteeleja.

Miltä keskiaika näyttää nyt?

Piirtäminen on keskittymistä ja aikaa vaativa havainnointiprosessi. Ajatus liikkuu, vertailee, tekee huomioita. Piirtäen kaupunki tulee tutuksi ja todelliseksi.

Luonnosten jalostaminen ja matkakokemusten muisteleminen jälkikäteen avasi taiteilijoille uuden oivalluksen keskiaikaisuuden luonteesta: heille keskiaika piili kaupungin infrastruktuurissa. Sen rakenteessa, kapeissa kaikuvissa kivikaduissa, paksuissa muureissa ja solisevissa suihkulähteissä. Samat peruselementit, kivi ja vesi, olleet läsnä kaupunkimiljöössä keskiajalta lähtien.

Omatilan moniin aisteihin vetoava näyttelykokonaisuus välittää taiteilijoiden havainnot siitä, miten menneet aikakerrokset ovat läsnä tämän päivän Viterbossa. Liisa Kanervan piirustukset ja arkkitektonit kuvaavat Viterbon keskiaikaisia rakennuksia ja niiden yksityiskohtia. Kaisu Koiviston video Mittasuhteita käsittelee elämän virtaa kujilla, jossa kävelijät, autot ja mopedit mahtuvat kulkemaan yhdessä. Anu Koponen on maalannut akvarellinsa Viterbon piazzoilla. Hän on taltioinut niihin historiallisen ympäristön herättämiä aistikokemuksia.

Omatila-galleriaan on vapaa pääsy museon aukioloaikoina, joka päivä klo 11-19. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 17.8. klo 17 osana Turun Taiteiden yö -tapahtumaa. Illan ohjelmassa myös taiteilijoiden ohjaama maksuton työpaja.

Työryhmä:

kuvataiteilija Kaisu Koivisto

arkkitehti/kuvataiteilija ja arkkitehtuurin tutkija Anu Koponen

arkkitehti/kuvataiteilija ja Aalto yliopiston arkkitehtuurin historian dosentti Liisa Kanerva

Näyttely jatkaa joulukuussa Roomaan Villa Lanten loggiaan.
Näyttelyä ovat tukeneet Greta ja William Lehtisen säätiö, Taike ja Visek.

Uutinen ja kuvia verkkosivuillamme: http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/viterbo-milta-keskiaika-nayttaa-nyt

Lisätietoja näyttelystä:

Maria Granlund, museolehtori (ma.)

Aboa Vetus & Ars Nova

maria.granlund at aboavetusarsnova.fi<mailto:maria.granlund at aboavetusarsnova.fi>

 p. 0207 181 637

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta