[Nayttelyposti] Arkeologisen kaivauksen löytöjä esille Aboa Vetus & Ars Novan aulatiloihin

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
Pe 11.Elo. 15:49:19 EEST 2017


Arkeologisen kaivauksen löytöjä esille Aboa Vetus & Ars Novan aulatiloihin
Kaivaukset alueen vanhimpiin kerroksiin jatkuvat yhä

Turkulaisen Aboa Vetus & Ars Nova -museon aulatiloissa avautuu pienoisnäyttely, joka esittelee museon kesän 2017 arkeologisilta kaivauksilta tehtyjä löytöjä. Kaivaukset museon Nunnankadun puoleisella sisäpihalla jatkuvat yhä elokuun loppuun ja yleisö pääsee vapaasti tutustumaan kaivauksiin arkisin klo 12-16. Pienoisnäyttelyyn voi tutustua veloituksetta museon ja M Kitchen & Cafén aukioloaikoina.

Kaivauksiin johti arkistotutkimukseen perustuva tieto, että tontilla on sijainnut kaksi Turun palossa vuonna 1827 tuhoutunutta kivitaloa. Rettigin tontin puutarhan alla olevat kivitalot on merkitty vuoden 1742 venäläiseen karttaan, jonka avulla ne osattiin paikantaa. Kivitalot on rakennettu viimeistään 1600-luvulla. Meneillään olevissa kaivauksissa on saatu esiin vuonna 1827 tuhoutuneen kivitalon raunioita ja ne ovat paljastaneet esinelöytöjä ajalta ennen paloa. Toisesta kivitalosta ei vielä ole löytynyt kiinteitä rakenteita.

1600-luvun tupakointipaikka

Kaivauksissa löytyneen kivitalon vanhin tunnettu omistaja oli 1600-luvulla elänyt porvari Anders Merthen. Hänen ajaltaan talon pihamaalta on löytynyt suuri määrä hollantilaisia, valkosavesta valmistettuja liitupiippuja ja muutamia niiden sytyttämisessä käytettyjä tuluskiviä. 1600-luvulla tupakanpoltto oli täysin uusi pahe.

Liitupiippujen lomasta paljastui myös sarvesta tehty pelinoppa, saviastioiden kappaleita ja lasipikarien sirpaleita. Merthenillä oli Turun kellarioikeus eli anniskelumonopoli, ja arkeologisten löytöjen perusteella hän näyttää pitäneen krouvia kotitalossaankin. 1600-luvulla pihamaalla juoksenteli myös rottia, joiden luita on löytynyt paljon.

Turun palon jäljet

Kolme neljäsosaa Turusta tuhoutui tulimyrskyssä 4. syyskuuta 1827. Tulipalo jätti jälkeensä raunioituneen kaupungin ja valtavasti tuhoutunutta irtaimistoa. Löytöjen joukossa oleva sulanut ikkunalasi ja sulaneet metalliesineet kertovat palon rajuudesta.

Turun palon aikaiset löydöt valottavat myös ajan esinekulttuuria: palokerroksista löytyy esimerkiksi hienostunutta posliinia. Tutkittavassa talossa oli useita kaakeliuuneja, joista on löytynyt kappaleita. Rakennuksesta on laadittu palovakuutus vuonna 1826, ja sen mukaan vihreä kaakeliuuni sijaitsi talon salissa. Palon aikaan talo kuului kauppias C. F. Semeniukselle.

Kaivausjohtaja, arkeologi Ilari Aalto esittelee tutkimuksen etenemistä Mullan alta -blogissaan: http://mullanalta.blogspot.fi/

Uutinen ja kuvia verkkosivuillamme:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/uutiset/arkeologisen-kaivauksen-loytoja-esille-aboa-vetus-ars-novan-aulatiloihin


--

Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi>
facebook.com/aboavetusarsnova<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova>
twitter.com/AVANmuseo<https://twitter.com/AVANmuseo>
instagram.com/aboavetusarsnova<https://www.instagram.com/aboavetusarsnova>

Paras museokokemus ikinä!Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta