[Nayttelyposti] Nykytaiteilija Petri Ala-Maunuksen teos Ateneumiin Kasken tilalle
Anna Kari
Anna.Kari at ateneum.fi
Mon Apr 24 15:44:29 EEST 2017
Nykytaiteilija Petri Ala-Maunuksen teos Ateneumiin Kasken tilalle
Taidemaalari Petri Ala-Maunuksen (s. 1970) maalaus Vaara-Suomi (2017) nähdään osana Ateneumin taidemuseon Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyä 25.4.–17.12.2017. Maalaus on esillä pääsalissa Eero Järnefeltin rakastetun teoksen Kaski/Raatajat rahanalaiset (1893) tilalla, kun Kaski lähtee kiertämään Suomea osana Klassikot kiertueella 2017 -hanketta. Ensimmäisenä Järnefeltin Kaski nähdään Turun taidemuseossa 2.5.–11.6. Maisemamaalauksistaan tunnetun Ala-Maunuksen teos kuvaa Kasken maisemaa vuonna 2893, tuhat vuotta teoksen syntymisen jälkeen.
”Järnefeltin Kaski on yksi maamme tunnetuimmista teoksista. Halusimme antaa siltä vapautuvan paikan nykytaiteilijalle. Kuvitteellisten maisemien virtuoosi Petri Ala-Maunus tuntui enemmän kuin oikealta valinnalta. Näin klassikot ja nykytaide kohtaavat ja voimme samalla miettiä luontosuhdettamme, käsitystämme maisemasta”, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.
Eero Järnefeltin Kaski on perinteisesti nähty uudisraivaajien uutteruuden kuvana, mutta tänä päivänä sen symboliikan voi ajatella viittaavan myös ihmisen ahneuteen. Petri Ala-Maunuksen Vaara-Suomi tuo mieleen romantiikan ajan eurooppalaiset maisemamaalaukset, joissa kuvattiin myös ihmisiä ja heidän kulttuuriaan osana valtavaa luontoa. Ala-Maunuksen maalauksessa tällaisia kuvallisia viittauksia ei ole, vaan siinä luonto on alkanut vallata takaisin ihmisen runtelemaa maisemaa.
”Taidekoulun alussa sitä aina kuvittelee itsestään suuria, mutta ei ole tullut mieleenikään, että teokseni pääsisi joskus korvaamaan Kasken Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Minua innoitti lähteä työstämään maalausta Kasken maisemasta. Suunnitteluvaiheessa kävin kuvaamassa Viikin, Herttoniemen ja Kivinokan metsiä Helsingissä – minun ei tarvinnut lähteä Järnefeltin tapaan Lapinlahdelle asti,” kertoo Petri Ala-Maunus.
Petri Ala-Maunus on tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia taidemaalareita. Ala-Maunuksen maisemamaalaukset ovat kuin ikkunoita toiseen maailmaan, jossa luonnonvoimat ovat päässeet valloilleen. Taiteilijan vaikutteisiin kuuluvat niin toritaide ja Vartiotorni-lehden maisemat kuin 1800-luvulla toimineet Hudson-joen ja Düsseldorfin koulukunnat.
Petri Ala-Maunus ja Ateneumin intendentti Teijamari Jyrkkiö kertovat teoksesta Ateneumin pääsalissa tiistaina 25. huhtikuuta klo 16. Pääsy museolipun hinnalla.
Toipilas ja Kaski kiertävät taidemuseoita Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi
Ateneumin taidemuseon Klassikot kiertueella 2017 vie Helene Schjerfbeckin Toipilaan (1888) ja Eero Järnefeltin Kasken (1893) 11 taidemuseoon kautta maan. Kaski aloittaa kiertueensa 2. toukokuuta Turun taidemuseosta, jonka jälkeen se nähdään Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Jyväskylässä. Kaski palaa Ateneumiin vuoden 2017 lopussa.
Turun taidemuseoon Kaski tulee esille yläkerran aulaan osaksi näyttelyä Toteutuneita unelmia ja toteutumattomia, joka esittelee museon ensimmäisen johtajan Victor Westerholmin aikana vuosina 1891–1919 hankittuja teoksia. Kaski pääsee esillä muiden Turun taidemuseoon hankittujen aikalaistensa seuraan.
Toipilas aloitti kiertueensa jo helmikuussa Maarianhaminasta, josta se matkasi Tampereelle. Seuraavaksi Toipilas nähdään Kokkolassa K.H.Renlundin museossa 2.5.–4.6. ja sen jälkeen Kemissä, Inarissa ja Raumalla. Teokset kiertävät museot mainitussa järjestyksessä ja ne ovat nähtävillä noin kuukauden ajan.
Teosten matkaa ja tarinoita museoista voi seurata: www.klassikotkiertueella.fi
<http://www.klassikotkiertueella.fi>Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta