[Nayttelyposti] Reima Nevalaisen Vuoden nuori taiteilija 2016 -näyttely avautuu Aboa Vetus & Ars Novassa

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
Pe 23.Syys. 10:43:33 EEST 2016


Vuoden nuori taiteilija 2016: Reima Nevalainen
23.9.-20.11.2016 Aboa Vetus & Ars Nova

Reima Nevalaisen Vuoden nuori taiteilija 2016 -näyttelyssä Aboa Vetus & Ars Novassa on niukka väriskaala, mutta voimakas tunnelataus

"Maalaan ihmistä näkyväksi, mutta samalla yritän puhdistaa sen tunteista ja merkityksistä niin, että jäljelle jää kokonaisvaltainen hiljaisuus ja avoin tyhjyys."

Vuoden nuori taiteilija 2016 on Reima Nevalainen (s. 1984). Hänen maalaustensa voimakas tunnelataus syntyy niissä yksinäisinä esiintyvistä kömpelöistä, rujoista ihmishahmoista, jotka tyhjine katseineen ja vääntyneine asentoineen eivät tunnu olevan tästä maailmasta. Hahmot ovat universaaleja kuvia ihmisestä, sillä Nevalainen ei koe kuvaavansa yksilöä tai kertovansa tarinoita. Maalaukset ovat otoksia taiteilijan mielessä liikkuvasta kuvavirrasta, josta vain osa päätyy näkyväksi.

Nevalainen yhdistelee teoksissaan akryylimaalausta ja kollaasitekniikkaa. Teoksissa on niukka väriskaala ja vahva materiaalin tuntu. Ilmaisuvoimaisia siveltimenvetoja täydentävät kerros kerrokselta rakentuvat kollaasit ja maalauksille levitetty hiekka. Maalaukset syntyvät materiaaleja lisäämällä ja poistamalla, ja taiteilijan käsityön jälki jää lopputuloksessa rosoisesti näkyviin.

Vuodet 2011-2013 Reima Nevalainen asui Japanissa, ja siellä vietetty aika vaikutti syvästi hänen työskentelyynsä. Ilman työhuonetta hänellä ei ollut mahdollisuutta tehdä suurikokoisia maalauksia, vaan hän joutui rajoittamaan työskentelynsä piirtämiseen, työvälineinään vain kynä ja paperi. Joulukuussa 2011 hän aloitti piirrossarjan Drawing a Day, johon hän vuoden ajan teki yhden piirustuksen päivässä. Tämän prosessin seurauksena piirtäminen ja piirustuksellisuus tulivat Nevalaiselle yhä merkityksellisemmiksi, myös maalauksissa. Näyttelyssä on esillä valikoima piirustuksia Drawing a Day -sarjasta, sekä taiteilijan Japanissa ottamia valokuvia. Nevalainen on tehnyt Drawing a Day -sarjasta omakustannekirjan, jota on myynnissä museomyymälässä.

Reima Nevalainen asuu ja työskentelee Porvoossa. Hän valmistui Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2008. Hänen tuotantoaan on esitelty laajasti sekä yksityis- että yhteisnäyttelyissä.

Vuoden nuori taiteilija on yksi Suomen tunnetuimmista taidepalkinnoista. Tampereen taidemuseon myöntämään palkintoon sisältyvä näyttely tuo vuosittain parrasvaloihin lahjakkaan alle 35-vuotiaan nykytaiteilijan. Aboa Vetus & Ars Novan ja Tampereen taidemuseon vuonna 2013 alkanut yhteistyö jatkuu nyt neljännellä Turussa nähtävällä Vuoden nuori taiteilija -näyttelyllä. Palkintonäyttelyyn liittyen tehdään vuosittain myös Vuoden nuori taiteilija -näyttelyjulkaisu.

Reima Nevalainen tavattavissa TurkuART Afterwork -tapahtuman aikana torstaina 6.10.

Aboa Vetus & Ars Nova on mukana TurkuART Afterwork -tapahtumassa torstaina 6.10., jolloin turkulaiset museot ja taiteilijavetoiset galleriat kutsuvat mukavaan illanviettoon näyttelyiden parissa. Aboa Vetus & Ars Nova tarjoaa vapaan pääsyn klo 16-19 Reima Nevalaisen näyttelyyn Ars Novan ensimmäisessä kerroksessa. Klo 17 alkaen taiteilija on tavattavissa näyttelyssään, missä hän keskustelee kävijöiden kanssa ja vastaa teostensa herättämiin kysymyksiin. Klo 18 voi osallistua Reima Nevalaisen ja amanuenssi Silja Lehtosen opastamalle kierrokselle näyttelyyn. Museo on avoinna klo 19 saakka.

Kuvia näyttelystä:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/vuoden-nuori-taiteilija-2016-reima-nevalainen


--
Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi
www.facebook.com/aboavetusarsnova
https://twitter.com/AVANmuseoLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta