[Nayttelyposti] Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla vietetään Sadonkorjuujuhlaa la 17.9.

Anne Kaljunen anne.kaljunen at lusto.fi
Ti 13.Syys. 10:02:33 EEST 2016


Tiedote
13.9.2016 Punkaharju

Sadonkorjuun aikaa juhlistetaan Lustossa 17.9. klo 10-16

Lustossa järjestetään lauantaina 17.9. museon ensimmäinen Sadonkorjuujuhla.

Tapahtumapäivänä Luston piha-alueelle nousee Sadonkorjuutori maaseudun makuineen. Torin myyntipisteistä löytyvät luomuruis-, vehnä- ja ohrajauhot, talkkuna, luomuhunaja, kananmunat, marja-, sieni- ja yrttituotteet, karjalanpiirakat, hiivattomat maalais- ja ruisleivät, tyrnituotteita, maistuvaa luomutietoa sekä karitsamakkarat, karitsan maksapaté ja lämminsavupaistit.

Maaseudun tuotteet ja maut pääsevät esiin myös Ravintola Lustossa tarjoiltavalla Sadonkorjuulounaalla. Raaka-aineina on käytetty lähiseudun tuottajien syksyn juures- ja marjasatoa sekä itse kerättyjä metsän antimia.

Sadonkorjuujuhlassa on mukana myös Savonlinnan 4H-yhdistys, jonka toimintapisteessä esitellään satokauden perusjuureksia ja muita satokauden tuotteita sekä annetaan vinkkejä ruoanvalmistukseen. Erikoisena maisteltavana on Linnansaaressa kasvanutta kaskinaurista. Osastolla esittäytyvät myös nuoret 4H-yrittäjät, ja lapsilla on mahdollisuus piirtää ja askarrella päivän teeman mukaisesti.

Metsän makuihin pääsee tutustumaan Sadonkorjuujuhlan yhteydessä järjestettävissä pettupajoissa klo 10.30 ja 13.00. Pettuleipää on Suomessa aiemmin syöty hätäravintona. Nykyään petun arvostus on kohonnut, sillä pettu sisältää paljon ravintokuitua ja muita terveydelle edullisia aineita. Pettupajassa käydään läpi kaikki pettuleivän tekemisen salat ja vaiheet, aina petun kiskomisesta leivän paistamiseen ja maistamiseen saakka.

Päivän ohjelmassa on myös hevoskärryajelua, talutusratsastusta, tervanpolttoa ja moottorisahaveistoa sekä päivän mittainen pop up -näyttely marjanpoimureista. Pop up -näyttelyyn voi tuoda esille oman poimurinsa. Lisäksi järjestetään Siemenestä sadoksi -kilpailu, johon voi ottaa osaa itsekasvatetulla vihanneksella tai juureksella. Sarjoja on kaksi: suurin kurpitsa sekä lapsille ja lapsenmielisille suunnattu hauskin juures, vihannes tai hedelmä. Raati palkitsee suurimman kurpitsan ja kotipuutarhassa kasvaneen hauskimman näköisen maanantimen.

Syyskinossa Luston auditoriossa esitetään punkaharjulaisen maitotilan viimeisestä vuodesta kertova Toivola-dokumentti klo 12 ja elokuva Järven tarina klo 16.00.

Sadonkorjuujuhlaan on vapaa pääsy. Luston näyttelyihin ja elokuviin erilliset liput.

- Syksy on hienoa aikaa Punkaharjulla, ja toivomme Sadonkorjuujuhlan jatkavan alueen tapahtumakautta ja muodostuvan jatkossa pysyväksi osaksi seudun tapahtumatarjontaa, kertoo museoisäntä Eero Knaapi. Tapahtumaan mukaan ovat tervetulleita kaikki maaseudun antimista kiinnostuneet ja niitä tuottavat tahot.

Lisätietoja:
Museoisäntä Eero Knaapi
p. 050 375 3383
eero.knaapi at lusto.fi<mailto:eero.knaapi at lusto.fi>

Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi<mailto:anne.kaljunen at lusto.fi>

LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. + 358 15 345 100
www.lusto.fi<http://www.lusto.fi/>
www.facebook.com/lusto.fi<http://www.facebook.com/lusto.fi>
www.instagram.com/lustomuseum<http://www.instagram.com/lustomuseum> @lustomuseum

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta