[Nayttelyposti] Amedeo Modiglianin ainutlaatuinen näyttely avautuu Ateneumissa pe 28.10.

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ti 25.Marras. 15:11:32 EEST 2016


AMEDEO MODIGLIANIN AINUTLAATUINEN NÄYTTELY AVAUTUU ATENEUMISSA


Taidemaalari ja kuvanveistäjä Amedeo Modiglianin (1884-1920) näyttely avautuu Ateneumin taidemuseossa perjantaina 28. lokakuuta 2016 ja jatkuu 5. helmikuuta asti. Ennen Helsinkiä Lillessä ja Budapestissä nähty näyttely esittelee italialaisen taiteilijan monimuotoista työtä ja elämää. Vain 35-vuotiaana kuuluisuutensa kynnyksellä kuollut Modigliani on nykyään yksi modernin taiteen kiinnostavimmista taiteilijoista. Retrospektiivinen kokonaisuus on toistaiseksi laajin Pohjoismaissa esillä ollut Modigliani-näyttely.


ATENEUMISTA LÖYTYNYT LÉOPOLD SURVAGEN KIRJE TUO UUTTA TUTKIMUSTIETOA MODIGLIANISTA


Ateneumin kokoelmiin kuuluu tiettävästi ainoa suomalaisessa omistuksessa oleva Modiglianin öljyvärimaalaus, Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva (1918). Modigliani-näyttelyn tuottamisen yhteydessä Ateneumin arkistoista löytyi Léopold Survagen museolle vuonna 1956 lähettämä kirje, jossa hän kertoo maalaustilanteesta ja teoksen omistushistoriasta. Kirjeenvaihto liittyi Modiglianin teoksen hankintaan ja liittämiseen Ateneumin kokoelmiin vuonna 1955. Kirje tuo uutta tietoa Modiglianista kansainväliseen tutkimukseen. Léopold Survage (1879-1968) kuului Modiglianin läheisimpiin taiteilijaystäviin.


MODIGLIANIN AJATON TAIDE TARJOAA KURKISTUKSEN 1900-LUVUN ALUN PARIISIIN


Amedeo Modigliani tunnetaan erityisesti eleganteista naiskuvistaan. Kansainvälinen huippunäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua Modiglianin monimuotoiseen työhön ja elämään Montparnassella, joka oli Pariisin taiteilijaelämän keskus 1900-luvun alkupuolella. Modigliani halusi luoda veistoksillaan ja maalauksillaan uudenlaista kauneutta, joka yhdistäisi eri aikakausien ja mantereiden taiteen. Kiehtovat henkilökuvaukset, muotokuvat, mystiset veistokset ja sensuellit alastonmallit tuovat esiin kansainvälisen, kunnianhimoisen ja sivistyneen taiteilijan.


Karismaattisen Modiglianin elämäpiiriin kuului taidemaalareita, kuvanveistäjiä, kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiä. Myös taiteilijan naisystävillä - runoilija Anna Ahmatovalla, taidekriitikko Beatrice Hastingsillä ja taideopiskelija Jeanne Hébuternellä - oli vaikutuksensa Modiglianin taiteeseen ja elämään. Näyttelyssä on mukana myös Modiglianin taiteilijaystävien, kuten Pablo Picasson ja Constantin Brâncu?in, teoksia. Yhteensä mukana on 83 maalausta, veistosta ja paperipohjaista työtä.


SUOMEKSI JA RUOTSIKSI JULKAISTAVA KIRJA ESITTELEE MODIGLIANIN ELÄMÄÄ JA TAIDETTA


Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, joka esittelee Modiglianin vaiheikasta elämää ja taidetta. Teos on ensimmäinen suomenkielinen julkaisu taiteilijasta vuosikymmeniin. Teos on saatavilla myös ruotsiksi. Lisäksi Ateneumissa on myynnissä koko näyttelykierrosta varten tuotettu englanninkielinen näyttelyluettelo.


Näyttelyn ovat tuottaneet La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais ja Lille Métropole Musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut yhteistyössä Unkarin kansallisgallerian / Budapestin taidemuseon ja Ateneumin taidemuseon kanssa. Näyttelyn pääkuraattori on Lillen taidemuseon johtajana toiminut Sophie Lévy. Hänen lisäkseen näyttelyn kuraattoreita ovat Jeanne-Bathilde Lacourt ja Marie-Amélie Senot. Ateneumin näyttelystä vastaavat intendentit Anna-Maria von Bonsdorff ja Timo Huusko.


Lue lisää näyttelystä: www.ateneum.fi/nayttelyt/amedeo-modigliani


Lisätiedot: tiedottaja Anna Kari, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta