[Nayttelyposti] Nykygrafiikka kohtaa taidehistorian - Graphica Creativa 2016 a PRESENT to the PAST Jyväskylän taidemuseossa

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Ke 5.Marras. 16:06:31 EEST 2016


GRAPHICA CREATIVA 2016 a PRESENT to the PAST TUTKII HISTORIAN JA NYKYISYYDEN VÄLISTÄ VASTAKKAINASETTELUA


7.10.2016-1.1.2017
a PRESENT to the PAST
14. kansainvälinen grafiikkatriennaali
Graphica Creativa 2016

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti-su 11-18
puh. 014 266 6491
taidemuseo(at)jkl.fi


Sen sijaan, että historiaa vaalittaisiin ja siitä haluttaisiin oppia, on ajallemme tyypillistä sivuuttaa menneisyys ja historiallisuus turhana nostalgisointina. Graphica Creativa keskittyy nykyhetken ihannoinnin purkamiseen sekä nykyisyyden ja menneisyyden yhdistämiseen taidehistorian ja taidegrafiikan lähtökohtia hyödyntäen.

Näyttelyn 13 nykytaiteilijaa ovat Ranskasta, Yhdysvalloista, Belgiasta, Ruotsista, Puolasta ja Suomesta. Historian näkökulman näyttelyyn tuovat taiteen historiasta tutut  mestarit kuten Dürer, Rembrandt, Piranesi ja Goya, joiden teokset on tuotu esille Kansallisgallerian kokoelmista. Teemaa kommentoivat myös muutamat esimerkkiteokset 1960-1990-luvuilta.

Näyttelyssä näkyy piirtäjän käden jälki, graafinen viiva. Se näkyy grafiikan vedoksissa, mutta myös taiteilijoiden piirustuksissa, maalauksissa, kuvakudoksessa ja jopa kolmiulotteisissa teoksissa. Graphica Creativa jatkaa nimensä mukaista perinnettään esitellä taidegrafiikan mielenkiintoisia ja luovia reuna-alueita.

Nykytaiteilijoista Camilla Vuorenmaa sijoittuu grafiikan ja maalaustaiteen rajapinnalle puulle tekemillään reliefimäisillä maalauksilla. Vuorenmaa tuo ensi kertaa esille näyttelyyn myös uutta tuotantoaan, joka on toteutettu grafiikan menetelmillä. Ranskalainen Ernest Pignon-Ernest on arvostettu taiteilija ja tunnettu klassisen esittävistä aiheistaan, jotka ottavat vaikutteita Caravaggion maalauksista. Pignon-Ernest on myös katutaiteilija, jonka teokset heijastelevat ajankohtaisimpia yhteiskunnallisia aiheita. Belgialaisen Dany Daninon teokset syntyvät poikkeuksellisen suurten kivipainolaattojen avulla. Taitavana piirtäjänä tunnettu Danino yhdistelee töissään esittäviä aiheita unenomaiseen sisäiseen maisemaan.

"Aika etenee taaksepäin yhtä voimakkaasti kuin se kulkee eteenpäin. Elämme äärettömässä ja ikuisessa. Joka hetki menneisyys juoksee nykyisyydestä taaksepäin luodakseen ikuisen." Kuutti Lavonen


Taiteilijat: Torbjörn Damm, Dany Danino, Tom Huck, Catherine Keun, Jean Le Gac, Patrick Merrill, Ernest Pignon-Ernest, Tomas Regan, Teemu Saukkonen, Kiki Smith, Hanna Vihriälä, Camilla Vuorenmaa ja Dominik Wlodarek.
Lisäksi: Marjatta Hanhijoki, Alain Jacquet, Pentti Lumikangas, Tapani Mikkonen, Matti Waskilampi,  Francisco Goya, Jacques Callot, Albrecht Dürer, Oskar Kokoschka, Dürerin kopioija, Suzuki Harunobu, Anton van Dyck, Giovanni Battista Piranesi, James Ensor, Rembrandt Harmensz. van Rijn, Kitagawa Utamaro.

Kuraattoriryhmä: taiteilija Kuutti Lavonen sekä suunnittelija Seija Heinänen ja intendentti Jukka Partanen.Ystävällisin terveisin

Leena Lokka
intendentti
Jyväskylän taidemuseo
050 542 0527
leena.lokka(a)jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta