[Nayttelyposti] Juha Metson retrospektiivi aukeaa Lappeenrannan taidemuseossa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ke 23.Loka. 14:42:32 EET 2016


TUNTEELLA LIIKKEELLÄ - EMOTION IN MOTION. VALOKUVAAJA JUHA METSON RETROSPEKTIIVI
Lappeenrannan taidemuseo 26.11.2016 - 5.3.2017


Kaksi suomalaista taidemuseota, Lappeenrannan taidemuseo ja Salon taidemuseo Veturitalli, ovat toteuttaneet yhteistyössä merkittävän suomalaisen valokuvaajan Juha Metson (s. 1965) retrospektiivisen Tunteella liikkeellä - Emotion in Motion -näyttelyn.



Takautuva Tunteella liikkeellä - Emotion in Motion -näyttely kokoaa yhteen energisen Juha Metson tuotannon monipuolisuuden. Laaja kokonaisuus sisältää valokuvia, kuvasarjoja, installaatioita, performanssivideoita ja musiikkivideoita 1980-luvulta alkaen, neljältä eri vuosikymmeneltä.



Juha Metso on kuvannut yli 60 maassa, varsinkin itärajan takana Karjalassa ja syvällä Venäjällä, mutta myös Afrikassa ja Afganistanissa. Hän on kuvannut useille suomalaisille medioille Helsingin Sanomista Suomen Kuvalehteen. Reportaasien rinnalla on aina kulkenut myös omaehtoisempi taiteellinen tuotanto. Esimerkkinä siitä on vuonna 2013 valmistunut Jää-Jää -sarja. Valokuvasipa Juha Metso mitä tahansa - ihmisiä, luontoa, eläimiä, maisemaa - hän täsmentää ilmaisevansa valokuvissaan ennen kaikkea kohteensa luonnetta, ja jokainen kuva ilmentää myös häntä itseään. Usein hänen valokuviinsa sisältyy vahvoja tunnetiloja, komiikkaa ja itseironiaa.



Aloite Tunteella liikkeellä - Emotion in Motion -näyttelyn toteuttamisesta syntyi Salon taidemuseossa, joka on nostanut ohjelmistossaan esille nimekkäitä valokuvaajia tavoitteenaan valokuvataiteen ja kuvajournalismin edistäminen. Kaakkois-Suomen aluetaidemuseona Lappeenrannan taidemuseo on ollut mukana vastaamassa näyttelyn tuotannosta ja sisällöstä. Näyttelyn kuratoinnista on vastannut Lappeenrannan taidemuseon intendentti Leena Räty.



Metson tuotantoa on aiemmin esitelty ympäri maailmaa lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä mm. New Yorkissa, Berliinissä, Rio de Janeirossa ja Pietarissa. Vuonna 2014 Suomen Lehtikuvaajat ry jakoi Juha Metsolle Vuoden 2013 Henkilökuva -palkinnon näyttelijä Ville Haapasaloa esittävästä valokuvasta.

Juha Metso on tunnettu myös hyvin laajasta kirjatuotannostaan. Useiden kirjojen aiheina ovat hänen tuntemansa muusikot ja taiteilijat (mm. Ville Haapasalo, Kari Peitsamo, Miina Äkkijyrkkä, Sielun Veljet -yhtye) ja toisinaan kirjat kertovat Metsoa kiinnostavasta alueesta ja sen ihmisistä, kuten Benin, Suursaari ja Karjala. Useat kirjat ovat syntyneet yhteistyönä eri kirjoittajien kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. Vesa Sirén, Juha Vakkuri, Jaakko Heinimäki ja Kauko Röyhkä.



Näyttelyyn liittyy Juha Metso. Tunteella liikkeellä - Emotion in Motion -kirja. Kirjan ovat kustantaneet Lappeenrannan taidemuseo ja Salon taidemuseo. Artikkelit ovat kirjoittaneet valokuvauksen asiantuntijat, toimittaja FM Riitta Raatikainen ja yhteiskuntatieteiden tohtori Hannu Vanhanen.



Salon taidemuseo Veturitallissa näyttely oli esillä 30.1. - 15.5.2016. Näyttely on esillä Lappeenrannan taidemuseossa 26.11.2016 - 5.3.2017.



Juha Metson CV löytyy osoitteesta http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/cv/2365



Lisätietoja ja kuvia:

Amanuenssi Mikko Pirinen, Lappeenrannan taidemuseo, p. 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>

Valokuvaaja Juha Metso, p. 0500 708 883, juha.metso at gmail.com<mailto:juha.metso at gmail.com>, www.juhametso.com<http://www.juhametso.com>


Mikko Pirinen
amanuenssi / curator
Lappeenrannan taidemuseo / Lappeenranta Art Museum
Kristiinankatu 8-10
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280

mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta