[Nayttelyposti] Joulun tunnelmaa Postimuseossa Vapriikissa

Helena Pärssinen helena.parssinen at postimuseo.fi
Ti 8.Loka. 08:47:57 EET 2016


Postimuseo museokeskus Vapriikissa esittelee jouluisessa näyttelyssään Joulun merkit 10.11.2016–8.1.2017 kaikki Suomessa ilmestyneet joulupostimerkit ja niiden alkuperäiset taiteilijoiden piirtämät luonnokset. Lisäksi esillä on vuoden 2016 joulupostimerkkejä varten Postin ja Kuvittajat ry:n järjestämään suunnittelukilpailuun tulleita ehdotuksia.

Suomessa ensimmäinen joulupostimerkki ilmestyi 1973. Merkissä joulupukki kiitää lumisissa maisemissa poron vetämässä ahkiossa lahjasäkki mukanaan. Tämän vuoden 10.11. ilmestyvät joulupostimerkit syntyivät Postin ja Kuvittajat ry:n suunnittelukilpailun tuloksena. Kotimaan joulutervehdyksiin tarkoitettu Juokse porosein –postimerkki on helsinkiläisen Sari Airolan käsialaa ja 1. luokan postimerkin Tyttö ja orava on suunnitellut espoolainen Sini Ezer.

Joulupostimerkkien kuva-aiheet liittyvät perinteiseen suomalaiseen jouluun liittyviin uskomuksiin ja joulunviettotapoihin. Nostalginen kuvamaailma on saanut vaikutteita talonpoikaisista, kristillisistä ja kaupunkilaisista juhlatavoista. Noin puolet ilmestyneistä suomalaisista joulupostimerkeistä kuvaa maaseudun joulua ja sen lumivalkoista idylliä. Monet taiteilijat ovat saaneet luoda omat hahmonsa niin joulupukille, tontulle kuin porollekin. Merkkiaiheiksi on valittu myös joulukuusen hakeminen metsästä, joulusaunan lämmitys, lintujen jouluruokinta tai kodin joulukoristeet.

Suomen tuotteliain joulupostimerkkitaiteilija on taiteilija Pirkko Vahtero. Hän on suunnitellut 17 joulupostimerkkiä ja lisäksi vastannut kuuden postimerkin graafisesta ulkoasusta. Hänen suunnittelutyönsä tuloksia ovat kaikki suomalaiset joulupostimerkit vuodesta 1973 vuoteen 1982.
Uusien postimerkkien ensipäivää vietetään Postimuseossa museokeskus Vapriikissa 10.11., jolloin merkkejä leimataan ja signeerataan. Näyttelyyn liittyy runsaasti oheisohjelmaa, kuten opastuksia ja Joulun eläimet -joulukorttityöpajoja. Keskiviikkona 16.11. teatterineuvos, näyttelijä Eila Roine muistelee omia lapsuutensa jouluja ja seuraavana keskiviikkona 23.11. lastenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen kertoo aiheesta: Lastenkirjoissa joulu on kerran vuodessa todeksi tuleva satu.
Postimuseo, museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5. Avoinna ti–su 10–18.
Vapriikki on suljettu joulun aikaan seuraavina päivinä: 6.12. ja 24.–26.12.

Oheistapahtumia liittyen näyttelyyn
To 10.11. klo 13–17 uusien postimerkkien ensipäiväntapahtuma Vapriikissa. Merkkien leimausta klo 13–17. Merkkien signeeraajat paikalla klo 13–14. Ilmestyvät postimerkit ovat: Juokse porosein, Tyttö ja orava, Punainen tupa ja Vaivaisukkoperinnettä. Paikalla myös Suomen postcrossingyhdistys. Vapaa pääsy tilaisuuteen.
La 12.11. klo 10–15 Joulukortin päivä

 *  Järjestäjä: Suomen Postikorttiyhdistys Apollo ja Postimuseo.
 *  Korttikauppiaita, taiteilijoita, Apollo-info.
 *  Klo 12 ja 14 opastus Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
 *  Klo 12–14 Joulun eläimet -joulukorttityöpaja kaikenikäisille. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.
Ke 16.11. klo 17 opastus Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Klo 18 Teatterineuvos, näyttelijä Eila Roine muistelee elävästi omia lapsuutensa jouluja ja minkälaisia perinteitä jouluun kuului. Vapaa pääsy.
Ke 23.11. klo 17 opastus Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Klo 18 FT, lastenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjoissa joulu on kerran vuodessa todeksi tuleva satu. Vapaa pääsy luennolle.
Pe 25.11. senioriperjantai

 *  Klo 12 opastus Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn.
 *  Klo 13–14 Joulun eläimet -joulukorttityöpaja kaikenikäisille. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.
Päivän aikana seniorien pääsymaksu on 2 €. Tapahtumaan ovat tervetulleita myös muut museovieraat.
Ti 29.11. klo 15–18 Kaikille avoimet -pikkujoulut Vapriikissa

 *  Klo 15 Reippahasti käypi askeleet – kulttuurikuntoilutuokio näyttelyissä.
 *  Klo 16-18 Postimuseon joulun eläimet -joulukorttityöpaja. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.
 *  Klo 16.30. Tiernapojat esiintyvät.
 *  Klo 17.30 Tampere Filharmonian muusikot soittavat jouluista musiikkia Vapriikin ravintolassa.


*****
Helena Pärssinen
viestintäsuunnittelija
Postimuseo
Häkiläpolku 3, 33100 Tampere
puh. 0400 806909
helena.parssinen at postimuseo.fi<mailto:helena.parssinen at postimuseo.fi>
www.postimuseo.fi<http://www.postimuseo.fi/>

Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoihin
Trafiikki-museot -verkosto<http://www.trafiikki.fi/yhdistys/>
·     Suomen laajin liikenne- ja viestintähistorian tieto- ja kulttuurivaranto
·     Yhdeksän kiinnostavaa matkailukohdetta Kotkasta Turkuun ja Helsingistä Tampereelle
·     Yhteinen Trafiikki-asiakaslehti<http://www.trafiikki.fi/trafiikki-lehti/> ja Trafiikki-verkkokauppa<http://trafiikki.aino.prospercart.fi/prospercart/>
·     Vuosittain noin 0,5 milj. kävijää
*** Trafiikki-museoissa käy Museokortti<http://Trafiikki-museoissa%20on%20k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4%20Museokortti>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta