[Nayttelyposti] Tiedote: Usko, toivo, rakkaus. Merimiestatuointeja.

Aartomaa, Johanna johanna.aartomaa at kansallismuseo.fi
Pe 13.toukokuu. 17:18:19 EEST 2016


Tiedote

Usko, toivo, rakkaus. Merimiestatuointeja.
Suomen merimuseo, Merikeskus Vellamo, Kotka
13.5. - 11.9.2016

Usko, toivo, rakkaus -näyttelyssä käsitellään merimiestatuointien historiaa ainutlaatuisen tatuointimallikokoelman kautta. Mitä vanhojen mallien kuvat kertovat? Voimmeko niiden kautta kokea, millaista oli työskennellä usein vaarallisella merellä?
Tatuointimallit ovat kauniita ja yksinkertaisia, mutta sisältävät suuria tunteita ja symboliikkaa. Mallit kertovat peloista ja toiveista, joista ei ehkä puhuttu ääneen. Ne kertovat kuolemanpelosta, kaipuusta kotiin tai toiveesta nähdä jälleen rakastettu morsian. Sydäntä lähellä olevat asiat ikuistettiin iholle. Toisaalta tatuoinneissa esiintyvät niin lohikäärmeet kuin tikaritkin voiman ja vaaran vertauskuvina.
Merimiestatuoinnit eivät ole pelkkiä koristeita, vaan ne kertovat jotain syvempää kantajastaan. Tatuoitu iho viestii erilaisia tarinoita sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Miksi lukuisat merimiehet ovat läpi vuosikymmenten tatuoineet ihoonsa naisten kuvia? Miksi tatuointimalleista puuttuvat lähes kokonaan miesten kuvat?
Sata vuotta sitten tatuointi ihossa oli osa merimiehen identiteettiä, mutta se leimasi kantajansa myös tiettyyn yhteiskuntaluokkaan. Vielä 1950-luvulla vain harvalla päällystön jäsenellä oli tatuointi. Tänä päivänä monet koristavat itseään samanlaisilla, perinteisillä tatuoinneilla kuin merimiehet aikoinaan. Mutta onko niiden merkitys yhä sama? Kuka valitsee perhosen, kuka pin up -tytön, kuka purjelaivan? Millaisen tatuoinnin sinä ottaisit?
Ruotsin merimuseon tekemä näyttely pohjautuu 1920-1930-luvuilta peräisin olevaan tatuointimallikokoelmaan sekä aktiiviseen merimiestatuointien dokumentoimiseen niin 1930-1940-luvuilla kuin 2010-luvullakin. Merikeskus Vellamoon näyttelyn on tuottanut Suomen merimuseo.
Näyttelyssä voit myös tablettisovelluksella "tatuoida" itsellesi virtuaalisen merimiestatuoinnin.

Oheisohjelmaa
Usko, toivo, rakkaus -näyttelyyn on kesällä (14.6.-14.8.2016) tiistaisin ja lauantaisin yleisöopastus klo 12. Puolen tunnin opastukselle voi osallistua pääsymaksun 10/6 euroa hinnalla ja alle 18-vuotiaat pääsevät mukaan maksutta.

Kotkan Meripäivät & tatuointikilpailu

Usko, toivo, rakkaus -teema näkyy myös Kotkan Meripäivien avajaisparaatissa ja tatuointikilpailussa, jonka Meripäivät  järjestää yhdessä R4 Tattoo & Piercing -studion kanssa.  Facebookissa käytävä kilpailu huipentuu Meripäivien avajaispäivän finaaliin, jossa palkitaan sekä eniten yleisöääniä saanut kilpailija että asiantuntijatuomariston valitsema koko kilpailun voittaja.
Lisätiedot näyttelystä:
Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, 0295 33 6494, erik.tirkkonen at kansallismuseo.fi<mailto:erik.tirkkonen at kansallismuseo.fi>
Lisätiedot tatuointikilpailusta:
Tiina Salonen, 040 060 8997, tiina.salonen at kotka.fi<mailto:tiina.salonen at kotka.fi> . Lähipäivinä myös osoitteesta www.meripaivat.com<http://www.meripaivat.com>
Mediakuvat ovat ladattavissa osoitteesta:
http://www.kansallismuseo.fi/fi/suomen-merimuseo/tiedotusvalineille
Suomen merimuseo on osa Kansallismuseon museoperhettä, johon kuuluu yhdeksän museota ja kaksi linnaa. Merimuseo toimii Kotkan Kantasatamassa sijaitsevassa Merikeskus Vellamossa, jossa toimivat myös Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo, Kotkan kulttuuriasiainkeskus, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.


Johanna Aartomaa, museolehtori
Suomen merimuseo / Suomen kansallismuseo
Tornatorintie 99 A, 48100 Kotka
puhelinnumero 0295 33 6486
johanna.aartomaa(at)kansallismuseo.fi
www.merimuseo.fi<http://www.merimuseo.fi/>
Majesteettista yksitoikkoisuutta. 19.4.-4.9.2016
Sebastien Leclercq & Tasha Doremus: Valokuvia nykymerenkulusta Suomessa.

Usko, toivo, rakkaus. Merimiestatuointeja. 13.5.-11.9.2016

Löydät meidät Merikeskus Vellamosta www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>
www.instagram.com/merikeskusvellamo<http://www.instagram.com/merikeskusvellamo>
Suomen merimuseo on Trafiikki-museo www.trafiikki.fi<http://www.trafiikki.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta