[Nayttelyposti] Fatma Bucak/ Porin taidemuseo, Rappu 05.04.-05.06.2016

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Ti 29.Maalis. 12:36:49 EEST 2016


Porin taidemuseo, Rappu/ Vapaa pääsy

05.04.-05.06.2016



FATMA BUCAK



Kaksi-kanavainen videoteos:
Suggested Place for You to See It, 2013
HD video, ääni
13 min 32 s



And then God Blessed Them, 2013
HD video, ääni
9 min 26 s



Kaksi videota, Suggested place for you to see it ja And then God blessed them, muodostavat teoksen, jonka tapahtumapaikka on Anatoliassa sijaitseva suolajärvi, Tuz Gölü. Teos tutkii ja kyseenalaistaa uskonnon, sukupuolihierarkioiden ja sukupuolipolitiikan nykymääritelmiä ja niiden yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Fatma Bucak on syntynyt Iskenderunissa Turkin ja Syyrian rajalla. Hän on opiskellut filosofiaa Istanbulin yliopistossa sekä taidehistoriaa ja etsausta Albertinan taideakatemiassa Italiassa. Hän valmistui taiteen maisteriksi Royal College of Artista Lontoosta pääaineenaan valokuvaus. Bucak käyttää välineenään performanssia, valokuvaa, ääntä ja videota. Hänen teostensa keskeisiä teemoja ovat yhteiskunnallinen identiteetti, uskonnollinen mytologia sekä maisema historian uudelleenneuvottelun tilana.



And then God blessed them, on taiteilijan yhdessä veljensä kanssa tekemä performanssi. Siinä Bucak tarkastelee monoteististen uskontojen luomismyyttiä käyttäen performanssia sukupuolipolitiikan neuvottelun paikkana. Video alkaa staattisella otoksella määrittelemättömästä, kirkkaan valkoisesta maisemasta, johon astuu hakkua kädessään pitelevä nainen. Hän kaivaa maahan kuopan, josta tulee näkyville mustaa maata. Nainen myös heittelee mutaa ja kylkiluita reagoimattoman miehen päälle. Suola symbolisoi säilyttämistä, puhdistamista ja keittotaitoa – kaikki stereotyyppisesti perinteiseen naisen rooliin yhdistettyjä asioita.



Toinen video Suggested place for you to see it nostaa katsomisen itsessään teoksen aiheeksi. Kamera tarkastelee kolmeatoista kurdinaista, jotka seuraavat taiteilijan performanssia. Bucak pyysi naisia suolajärven ympäristössä olevista kylistä osallistumaan teokseen. Kullakin osallistujalla on oma käsityksensä nykypäivän sukupuolikysymyksistä; toiset edustavat vanhoillista, toiset feministisempää käsityskantaa. Tämän erilaisista naisista koostuvan ryhmän tehtävänä oli katsoa, tutkia ja kommentoida heille esitettävää performanssia. ”Naisten turkinkielestä tekstitetyt suorasukaiset kommentit ja reaktiot taiteilijan performanssiin muodostuvat teoksen sisällöksi. Kommentit ulottuvat välittömistä reaktioista kuten: ’Ehkä poika ei vain halua mennä naisen kanssa naimisiin?’ performanssiin sisältyvän symbolismin kirvoittamaan syväluotaavaan keskusteluun: ’Imaami sanoi, ettei se pidä paikkansa. Se on pelkkä tarina! – Siis luominen kylkiluusta ei ole totta.’ Anakronismeista muodostuu hankaava jännite kuvassa näkyvän tapahtuman ja videolla kuultavan puheen välillä, mutta kummassakin tapauksessa teokseen sisältyy myös hienovaraista huumoria. Bucak luo lähes käsinkosketeltavan ristiriidan rakentamansa kuvitteellisen tapahtuman ja dialogin välille, ristiriidan joka on globaali ja kontrolloimaton, kun taas naisten kommentoinnin kautta teos paljastaa luutuneita kulttuurisia käsityksiä myös sen katsojissa.”*
*Pati Laran lausunnosta The Ryder Projectin Lontoon näyttelyyn

Fatma Bucak on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä kansainvälisesti: Castello di Rivolin nykytaiteen museo (Torino), ARTER (Istanbul), Artpace (San Antonio), Alberto Peolan nykytaiteen galleria (Torino) sekä The Ryder Project (Lontoo). Hänen teoksiaan on nähty kansainvälisissä ryhmänäyttelyissä, mm. 54. Venetsian biennaali, The Jewish Museum (New York), International Festival of Non-fiction Film, MoMA (New York), SALT (Istanbul), ICA (Lontoo), Spike Island (Bristol), Contemporary Art Platform Gallery Space (Kuwait), Manifesta 9 (Genk), La Permanente Museum (Milano), Fondazione Fotografia (Modena) ja Art in General (New York). Vuonna 2013 Bucakille myönnettiin 13. Illy Present Future Prize -palkinto, ja samana vuonna hän pääsi Bloomberg New Contemporaries -näyttelyyn. Vuonna 2014 hän oli residenssitaiteilijana Kairon Townhousessa ja voitti samana vuonna Academy Now -palkinnon Lontoossa. Bucak sai Arter/Koc-säätiön nykytaiteen apurahan ja UniCredit-projektiapurahan vuodelle 2011.



________________________________

Anni Venäläinen

ts. intendentti, näyttelypalvelut /chief curator (temporary)

+358 (0)44 701 7601

Porin taidemuseo/ Pori Art Museum

Eteläranta, 28100 Pori, Finland

poriartmuseum.fi




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta