[Nayttelyposti] Makea näyttely leipomisen historiasta Lahden historiallisessa museossa

Kuhanen Ilkka Ilkka.Kuhanen at lahti.fi
Ke 23.Maalis. 12:15:15 EET 2016


Kaneli ja kardemumma - leipuriperheen elämää Lahdessa 1875-1917

Lahden Kartanossa 23.3.2016 avautuva näyttely esittelee leipomisen historiaa lahtelaisin maustein

"Ei ny o eniän entisellään kul leipomiij ja lapsenteko"

Vaaleanpunainen ja koristeellinen Lahden kartano on kaupunkiympäristössä kuin makea leivos. Nyt myös rakennuksen sisällä on makeaa asiaa leipomisesta, leivoksista ja niiden leipojista Kaneli ja kardemumma - leipuriperheen elämää Lahdessa 1875-1917 -näyttelyssä. Museon kuva-arkiston näyttelyssä vanhat valokuvat heräävät eloon ja kertovat tositarinan Oskar ja Augusta Lefrénistä, jotka vuonna 1875 aloittivat yhteiselonsa leipurikisällinä ja Lahden kartanon piikana. Perhe kasvoi ajan myötä kymmenhenkiseksi ja onnella, taidolla ja työllä saavutti merkittävän aseman Lahden yhteiskunta- ja elinkeinoelämässä. Samaan aikaan Hollolan Lahden kylästä tuli ensin kauppala sitten voimakkaasti kehittyvä kaupunki.

Näyttelyn lähtökohtana on Lefrénien perhealbumi, jonka 129 kuvan joukossa on kuvat Lahden vanhan kirkon mäestä kelkalla laskevista lapsista ja jalkapallopelistä torilla. On kuvat sotilaista hevosineen rantahietikolla ja herrasmiehistä veneilemässä ja pöydän ääressä snapsilasien ja pelikorttien parissa sekä naisväestä käsitöineen kahvipöydässä. Suurimmassa osassa kuvista vakavailmeiset miehet, naiset ja lapset katsovat kameraan parhaimpiinsa pukeutuneina, vaiti. Mutta museossa mykkä menneisyys puhkeaa puhumaan. Kuvien henkilöt on tunnistettu ja heidän historiaansa selvitetty. Albumin kuvien kautta kerrotaan kiehtova tositarina paitsi leipuriperheestä, myös Lahdesta ennen Suomen itsenäistymistä sekä ajan ilmiöistä kuten ammattikunta-, raittius- ja jääkäriliikkeestä. Näyttelyn päähenkilöitä ovat kuitenkin piparkakut, saksankranssit ja korput, sillä leipomisestahan tässä on kysymys!

Kuudessa näyttelyhuoneessa ovat esillä Lefrénien kuvat ja muita kuva-arkiston aarteita kuvasuurennoksina ja originaalikuvina. Esillä on myös aiheeseen liittyvää arkistomateriaalia, historiallisia asuja ja leipomiseen liittyvää esineistöä, ääniä, tuoksuja, sananlaskuja...

Kaneli ja kardemumma - leipuriperheen elämää Lahdessa 1875-1917 Lahden historiallisessa museossa 23.3.2016-7.1.2017


Lahden historiallinen museo
Lahdenkatu 4, Lahti
www.lahdenmuseot.fi<http://www.lahdenmuseot.fi>

Lisätietoja:

kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen
050 5184594
sari.kainulainen at lahti.fi<mailto:sari.kainulainen at lahti.fi>

museoamanuenssi Ilkka Kuhanen
044 416 4624
ilkka.kuhanen at lahti.fi<mailto:ilkka.kuhanen at lahti.fi>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta