[Nayttelyposti] Kun maailma rappeutuu – Mikko Venton valokuvia, Savonlinnan Riihisaaressa 10.3.–5.6.2016.

Väänänen Anne Anne.Vaananen at savonlinna.fi
To 10.Maalis. 08:41:23 EET 2016


Kun maailma rappeutuu – Mikko Venton valokuvia, Savonlinnan Riihisaaressa 10.3.–5.6.2016.

Näkövammainen valokuvaaja Mikko Vento tuo näyttelynsä Kun maailma rappeutuu Riihisaareen maaliskuussa. ”Työssäni kulttuurin ja taiteen parissa on tarkoitus rikkoa rajoja, osoittaa etteivät isotkaan muutokset ja vaikeudet elämässä tarkoita että asioista pitäisi luopua. Kaiken keskellä voi löytää paljon positiivisia ja uusia asioita elämään. Tarkoituksena on haastaa itsensä sekä puhutella tekemisellään ja kannustaa muita ihmisiä jaksamaan eteenpäin”.

Mikko Vento (synt. 1978) on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Savonlinnassa, ja on tällä hetkellä lappeenrantalainen. Hän on sairastanut tyypin 1 diabetesta vuodesta 1986 lähtien ja sairastunut silmänpohjarappeumaan vuonna 2007, mistä saanut näkövamman. Hän myös sairastaa munuaisten vajaatoimintaa, ja valmistautui elinsiirtoon. Elinsiirto tehtiinkin juuri ennen näyttelyn avaamista maaliskuussa. Myös tämä toi oman haasteen näyttelyn tekemiseen.

Valokuvanäyttelyn kuvat on otettu Ilosaarirockissa, ja pääpaino on ollut esiintyjissä. Näyttely käy läpi myös muuta festivaalin kuvausta. Osa kuvista on muokattu havainnollistamaan näkövamman vaikutusta näkemiseen. Näyttelyn kuvat ovat enemmän kuin valokuvia, ne ovat taiteellisia teoksia. Kyseinen tapa tuoda ilmi näkövammaisen elämää sekä näkövammaisena valokuvaamista on kansainvälisestikin ainutlaatuista. Sitä ei ole aikaisemmin tehty, ei taiteen eikä lääketieteen näkökulmasta.

Kun maailma rappeutuu  -näyttely on lähdössä kiertämään Suomea ja mahdollisesti ulkomaita tulevaisuudessa. Ulkomaan suunnitelmat tosin odottavat aikaa elinsiirron jälkeen. Vento on julkaissut vuonna 2011 kirjan Festarit omin silmin (graafinen suunnittelu Kirja Pakari).

Mikko Vento on aktiivisesti mukana kehittämässä yhteiskuntaa ja parantamassa vammaisten asemaa. Hän toimii myös Näkövammaisten kulttuuripalveluiden toimikunnassa.


Lisätietoja: Anssi Taskinen, näyttelymestari, Savonlinnan maakuntamuseo, anssi.taskinen at savonlinna.fi<mailto:anssi.taskinen at savonlinna.fi> , 044-417 4469


Riihisaari – Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari, 57130, Savonlinna. Avoinna keväällä 2016 ti–su klo 10–17. www.savonlinna.fi/riihisaari<http://www.savonlinna.fi/riihisaari>. Puh. 044 417 4466
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta