[Nayttelyposti] Järnefeltin arvoteokset Järvenpään taidemuseoon

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
To Maalis 3 14:54:24 EET 2016


Terve!

Tässä iloisia uutisia Järvenpäästä:


Järnefeltin arvoteokset Järvenpään taidemuseoon

Järvenpään taidemuseon kokoelmat ovat karttuneet kahdella Eero Järnefeltin arvoteoksella. Pitkään yksityisomistuksessa olleet teokset Saimi kedolla ja Salon tyttö on vuodenvaihteessa talletettu museoon. Maalaukset ovat parhaillaan esillä kevään kokoelmanäyttelyssä.

Salon tyttö -maalaus on Eero Järnefeltin romanttisen kauden pääteoksia. Se syntyi Tyynelässä, lähellä Kuopiota, kesällä 1894. Teos on osa suuremmasta maalauksesta, joka tuhoutui tarinan mukaan sen pudotessa kantoa vasten. On myös arveltu, että Järnefelt olisi ollut teokseen tyytymätön ja tuhonnut siitä osan. Maalaus oli alun perin kaksiosainen ja siihen oli liitetty Kantelettaresta muunneltu teksti: Annoin huolla haapasien, Kuikutella korpikuusen, Surra suuren suopetäjän. Mallina Salon tytölle Järnefelt käytti vaimonsa sisarta Nelma Swania.

Saimi kedolla -maalaus liitetään Järnefeltin kesänviettoon Vaasan Tottesundissa 1892. Järnefelt on kuvannut siinä vaimonsa Saimin lepäämässä vehreällä kukkakedolla. Teos on maalattu leveällä sivellintekniikalla ja sen suuret valkoiset pilvet, kukkivat päivänkakkarat ja puna-apilat huokuvat levollista ja onnellista kesän tunnetta.

Teokset täydentävät upeasti Järvenpään taidemuseon kokoelmaa, joka koostuu Eero Järnefeltin (1863-1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) tuotannosta. Kokoelmateosten aihepiirit sisältävät niin värikylläisiä maisemia, luonnonlyriikkaa, perheen arjen kuvauksia kuin taidokkaita muotokuvia. Taiteilijat työskentelivät viime vuosisadan vaihteessa Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäseninä ja taiteilijanaapureina. Suurin osa kokoelman teoksista onkin tehty aivan lähellä - melkein museon naapurissa.

Lisätietoja: Museopalveluiden päällikkö hanna.nikander at jarvenpaa.fi 040 3152587, amanuenssi tuomas.ravea at jarvenpaa.fi 040 315 2836.

Järvenpään taidemuseo, Kirjastokatu 8, 04400 Järvenpää. Avoinna: ke-su 10-17 , pääsymaksut 6/5/3, www.jarvenpaa.fi/taidemuseo. info: 040 315 3881, taidemuseo at jarvenpaa.fi

Ystävällisin terveisin,

Tuomas Ravea

-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta