[Nayttelyposti] Nukkekotiharrastajien taidonnäytteitä esillä Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa

Raila Tapio raila.tapio at aboavetusarsnova.fi
To Tammi 28 11:41:19 EET 2016


LUMOAVA MINIMAAILMA
29.1.2016-6.3.2016 Omatila-galleria, Aboa Vetus & Ars Nova

"Kiehtovinta nukkekotiharrastuksessa on kohteen pieni koko; kun huone mahtuu kämmenelle, voi vain kuvitella, että haasteet ovat sitä suuremmat, mitä pienempi kohde on."

Lumoava minimaailma -näyttely esittelee Raunistulan nukkekotikerhon jäsenten luomia pienoismaailmoja. Omatila-galleriassa esillä on kerholaisten tekemiä nukkekoteja, pienoishuoneita eli roomboxeja sekä valtavat määrät minikokoista esineistöä. Näyttelyssä välittyy nukkekotiharrastuksen lumo.

Mikä tahansa taipuu miniatyyrimittakaavaan

Harrastajien käsissä syntyy mitä hienoimpia esineitä. Omatila-galleriassa voi ihastella minikokoisia Alvar Aallon huonekaluja, hetekoita, bajamajoja ja jopa pikkuriikkisiä nukkekodin nukkekoteja. Pienoishuoneisiin uppoutumalla pääsee tutustumaan niin lääkärin vastaanottohuoneeseen, kerrostalon vinttiin, 1950-luvun lastenkotiin, keijujen maahan kuin baarin vessaankin. Paikallinen kävijä tunnistaa ainakin harrastajien yhteistyössä valmistaman Puutorin vessan, joka hämmästyttää näköisyydellään.

Oivalluksia ja onnistumisia

Nukkekotiharrastajalle roska on aina aarre: esimerkiksi suklaamunan sisältä löytyvästä muovikotelosta voi askarrella vaikkapa pallogrillin nukkekodin terassille. Käsin tekeminen, oivallukset ja onnistumiset pitävät miniatyyrimittakaavasta innostuneen mielenkiintoa yllä.

Näyttelyn kanssa samanaikaisesti Aboa Vetus & Ars Novassa esillä on Nukkekoteja Lontoon Victoria & Albert Museum of Childhoodin kokoelmasta -näyttely. Satojen vuosien aikana nukkekodit eivät ole menettäneet lumoaan, vaan 2010-luvulla harrastus on kenties suositumpi kuin koskaan. Suomessakin toimii suuri määrä harrastusyhdistyksiä ja kerhoja, joissa käsillä tekemisen riemun pääsee jakamaan muiden kanssa.

Omatila-galleria sijaitsee museon ensimmäisessä kerroksessa ja sinne on aina vapaa pääsy museon aukioloaikoina.

--

Raila Tapio
Tiedottaja-amanuenssi (ma.)
p. 0207 181 639, 040 576 3839
raila.tapio at aboavetusarsnova.fi<mailto:raila.tapio at aboavetusarsnova.fi>
twitter: @AVANmuseo | @railatapio

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
www.facebook.com/aboavetusarsnova<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova>
https://twitter.com/AVANmuseo


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta