[Nayttelyposti] Jussi Heikkilä: Observationes

Lotta Nelimarkka lotta.nelimarkka at taidehalli.fi
Pe Tammi 22 15:25:44 EET 2016


JUSSI HEIKKILÄ: 
OBSERVATIONES
23.1.–13.3.2016 Helsingin TaidehallissaSiinä ohikiitävässä hetkessä kun vasara muuttuu linnuksi, tapahtuu Jussi Heikkilän teos. Näistä välähdyksen kaltaisista yllättymisen hetkistä on kyse Jussi Heikkilän näyttelyssä Observationes. 


Jussi Heikkilä on suomalaisen käsitetaiteen pioneeri, jonka teokset tarjoavat katsojalleen ennen kaikkea oivalluksen hetkiä. Havainnoinnilla leikitteleviä töitä nähdään Taidehallissa yli neljän vuosikymmenen ajalta. Suomen Taideyhdistyksen tuottamassa retrospektiivisessä näyttelyssä on myös aivan uusia teoksia.

Heikkilän teosten aiheena on luonto, joka piirtyy esiin kohtaamisissa kulttuurin kanssa. Hän kiertää aiheensa ympärillä, lähestyy sitä monelta eri kulmalta, saartaa sen mutta päästää vapaaksi: se jää hyppysiin vain oivalluksen ajaksi.

Etenkin linnut ovat Heikkilän teosten keskiössä. Ne esiintyvät näyttelyssä esimerkiksi nuotteina ja kirjoina, mutta myös aivan konkreettisesti - täytettyinä eläiminä. Myös lintubongarina tunnettu Heikkilä toi siivekkäät taiteeseensa 1980-luvulla, ja hän on tehnyt mittavaa tutkimustyötä niiden parissa. Tiede ja taide yhdistyvätkin Heikkilän töissä esimerkiksi luonnon muutoksille tai lintuhavainnoille rakentuvissa teoksissa. Toisaalta hän käyttää luonnonhistoriallisia kirjoja teostensa materiaalina. Taiteilija on tunnettu persoonallisista materiaalivalinnoistaan, kuten muun muassa rakkolevästä ja rubiineista.

Heikkilän teokset vaativat aikaa, paneutumista ja pohdiskelua, mutta ne syttyvät katsojan äkillisistä oivalluksista. Töiden leikkisä kekseliäisyys yhdistyy vakaviin aiheisiin, ja osa teoksista kantaakin mukanaan ekologisen huolen, toivosta kuitenkaan luopumatta.

Taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihisen kuratoima näyttely valottaa teosten taustoja ja tuo esille Jussi Heikkilän taiteellisen ajattelun johdonmukaisuuden sekä hänen tuotantonsa monipuolisuuden ja runsauden.

Näyttely leviää myös Nervanderinkadun toiselle puolelle Luomukseen. Luonnontieteellisessä keskusmuseossa nähdään Jussi Heikkilän teoksia osana museon omaa näyttelyä.

Taiteilija on saanut pitkän uransa aikana monia tunnustuksia, kuten Kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2000 ja Ars Fennica -palkintoehdokkuuden vuonna 1997. Hänelle on myönnetty valtion taiteilijaeläke vuonna 2014. Heikkilältä on julkisia teoksia Jyväskylän ja Helsingin ohella myös Tanskassa. Hän toimi pitkään opettajana muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa. Heikkilä asuu ja työskentelee Jyväskylässä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu kirja, jossa Heikkilän tuotannosta kirjoittavat FT, taidehistorioitsija Hanna Johansson, KuT, kuvataiteilija Jyrki Siukonen ja FT, taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen. 


OHJELMAA:

PERHEPÄIVÄ
Su 7.2.2016 klo klo 13-16 
Koko perheen nonstop-taidetyöpajassa muovaillaan Jussi Heikkilän luonto-aiheisen näyttelyn innoittamina. Ikäsuositus 3+.
Perhepäivä järjestetään yhdessä lifestyle-lehti Tuttifrutti Magazinen kanssa.
Työpaja sisältyy näyttelylipun hintaan.

TAITEILIJATAPAAMINEN
Su 24.1. klo 15
To 10.3. klo 16
Kierroksella tutustutaan näyttelyyn yhdessä taiteilija Jussi Heikkilän ja näyttelyn kuraattorin, Juha-Heikki Tihisen kanssa. Sisältyy pääsylipun hintaan.


Näyttely Taidehallin nettisivuilla:
http://taidehalli.fi/nayttelyt/jussi-heikkila-observationes

Liput: 10 € / 7 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Taidehallissa käy Museokortti


Helsingin Taidehalli 
Nervanderinkatu 3, 00100 Helsinki

www.taidehalli.fi
www.facebook.com/taidehalli
Twitter @taidehalli
Instagram @taidehalli_helsinki
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta