[Nayttelyposti] LINNAN POLIISI – Savonlinnan poliisilaitoksen perustamisesta 112 vuotta

Väänänen Anne Anne.Vaananen at savonlinna.fi
Ti Helmi 9 09:46:57 EET 2016



LINNAN POLIISI – Savonlinnan poliisilaitoksen perustamisesta 112 vuotta

Näyttely Riihisaaressa 11.2.2016–8.1.2017

Mitä mahtuu Savonlinnan poliisilaitoksen 112-vuotiseen historiaan? Raatimiehiä, palovartijoita ja sikapoliiseja. Syvenny näyttelyssä esillä oleviin kuviin, tarinoihin ja faktoihin poliisista, kieltolaista, liikenteestä ja rikoksista. Katsele aitoa poliisikalustoa ja virkapukuja, mittele voimiasi, tutki rikospaikkaa tai kuuntele haastattelu poliisin taktisesta neuvottelusta. Lapset voivat touhuta Savonlinnan ensimmäisen mustamaijan kimpussa, ja Ransu-koiran poliisikoiraystävätkin pääsevät esille.



Näyttelyn tuottaa Savonlinnan maakuntamuseo, ja se on toteutettu yhteistyössä Itä-Suomen poliisilaitoksen ja Savonlinnan poliisiaseman kanssa. Mukana on ollut myös Savonlinnan Taidelukio ja Savonlinnan Nuorisoverstas. Linnan poliisi -näyttely on esillä Riihisaaressa 11.2.2016–1.8.2017, jonka aikana järjestetään myös aiheeseen liittyviä opastuksia, koululaistapahtumia, luentoja sekä näytöksiä.



Helmikuussa 2016 tulee kuluneeksi 112 vuotta Savonlinnan poliisilaitoksen perustamisesta vuonna 1904. Poliisi tosin ilmestyi Savonlinnan katukuvaan jo vuonna 1892, jolloin kaupungin ensimmäinen poliisi Kaarlo Hirvonen nimitettiin tehtäväänsä. Poliisin työnkuvan ja tehtävien kehitystä esitellään näyttelyssä nykyaikaan saakka. Pääpaino on järjestys- ja rikososastoissa.



”Leskien turvana ja orpojen isänä” toimineen järjestysosaston poliisit partioivat näkyvästi keskellä ajorataa vielä 1950-luvulla. Myöhemmin jalkapartiointi siirtyi kadunvarteen, ja lopulta autopartiointiin 1970-luvulla. Savonlinnan ensimmäinen poliisiauto oli Renault-merkkinen mustamaija. Rikososastoa elävöitetään mm. Savonlinnan poliisilaitoksen vanhalla esineistöllä, joka on nykyään osa Savonlinnan maakuntamuseon kokoelmaa. Paikalle on myös lavastettu rikospaikka sekä ”oikea” tiiliputka.



Valistustyö on aina ollut tärkeä osa poliisin työtä. Yhtä roolia Savonlinnan poliisin valistustyöstä on näytellyt nukketeatteri, joka on kaivettu historiasta tämän päivän lapsiryhmille. Nukketeatterin järjestävät eläkkeellä olevat poliisiherrat tilauksesta.



Näyttelyn kunniaksi järjestetään avajaistapahtuma lauantai 13.2. klo 10 alkaen. Koko perheelle suunnatussa tapahtumassa paikalla Riihisaaressa on poliisikalustoa, poliisikoira, nukketeatteria ja muuta ohjelmaa sekä tietenkin poliiseja. Vapaa pääsy. Tapahtuman ohjelma: www.savonlinna.fi/riihisaari/info/tapahtumat<http://www.savonlinna.fi/riihisaari/info/tapahtumat>





Riihisaari – Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari, 57130, Savonlinna. Aukioloajat kotisivuilta: www.savonlinna.fi/riihisaari. Puh. 044 417 4466

Lisätietoja

näyttelystä: Anssi Taskinen, näyttelymestari, anssi.taskinen at savonlinna.fi , 044-417 4469
koululaisyhteistyöstä: Irmeli Soininen, amanuenssi, irmeli.soininen at savonlinna.fi, 044-417 4468
yleisötapahtumasta: Anne Väänänen, asiakkuusvastaava, anne.vaananen at savonlinna.fi, 044-417 4464


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta