[Nayttelyposti] Porin taidemuseon vuoden 2017 näyttelyohjelma
Venäläinen Anni
anni.venalainen at pori.fi
Ke 14.Joulu. 14:10:16 EET 2016
PORIN TAIDEMUSEON VUOSI 2017
NÄYTTELYT JA YLEISÖOHJELMA
Porin taidemuseon vuoden 2017 näyttelyohjelma käynnistyy poikkeuksellisessa tilanteessa, kun museon taidevarasto uudelleen sijoitetaan suureen näyttelytilaan, Halliin. Tuloksena on taidemuseoinstituutiota kiinnostavalla tavalla uudelleen ajatteleva näyttely Muistin ajankohtaisuus - rinnakkaiset todellisuudet joka rakentuu vaiheittain kevään aikana ja avautuu kokonaisuudessaan yleisölle kesäkuun alussa.
Näyttelyvuoden teemat kietoutuvatkin eri tavoin muistin, muistamisen ja todellisuuden muodostumisen ja tulkinnan prosessien ympärille. Tutkimusaineistot, esillepanon ja esittämisen kysymykset, erilaiset tekstit, kuten historiankirjoitus ja narratiivit, kommunikaatio, tulkinta sekä näyttämöllisyys - ovat vuoden aikana esiteltävien taiteilijoiden ja taidemuseota tutkivien näyttelyjen aiheena.
Kevätkaudella Anna Estarriolan yksityisnäyttelyssä Staged nähdään taidokkaasti toteutettuja veistoksia, joissa audiovisuaalinen teknologia yhdistyy hyperrealistiseen ja surrealistiseen ilmaisuun. Aalto-yliopiston CuMMA maisteriopiskelijoiden tutkimuksellinen Haudattu aika -näyttelyhanke kartoittaa mahdollisuuksia ajatella uudella tavalla museon rooleja taiteellisena, tiedollisena ja poliittisena toimijana.
Syksyllä nähdään ensimmäisenä pohjoismaissa belgialaisen Ana Torfsin yksityisnäyttely Figments & Fragments sekä syyrialaissyntyisen Abir Boukharin kuratoima Kaupungin säilyttämisen museo joka avaa ajankohtaisen ja mediakuvastojen taa kurkottavan näkökulman maailman vanhimpaan pääkaupunkiin Damaskokseen.
KOKEILEVA KEVÄT - Porin taidemuseon vuoden 2017 yleisöohjelma
Tunteita ja kiitosta herättäneen Crisis of Presence - Läsnäolon kriisi -näyttelyn päätösviikonloppu tuo ensimmäistä kertaa Social Dreaming -tapahtuman taidemuseoon. ARJEN JA UNIEN LIITTO -tapahtuma on saanut innoituksensa taiteilija Adrian Melisin teoksesta Unien tuotantosuunnitelma valtiojohtoisille yrityksille Kuubassa (2011-2012). Tapahtuman vetäjinä toimivat useita Social Dreaming -menetelmäseminaareja vetäneet Sst Rauno Lehtonen ja PsT Risto Puutio.
Porin taidemuseon yleisöohjelman teemana on Kokeileva kevät. Taidemuseo on kutsunut joukon taiteilijoita ja näyttelyiden tekijöitä keskustelemaan ja työskentelemään eri ikäisten yleisöjen kanssa. Kyseessä on uudenlainen taiteilija-yleisö -yhteistyömuoto Artist in the House - Taiteilija talossa. Ohjelmassa tavataan keväällä mm. kuvataiteilijat Paavo Paunu, Anna Estarriola ja Niko Palokangas. Syyskaudella jatketaan teemalla Communities in the House - Yhteisöt talossa.
KEVÄT JA KESÄ
MUISTIN AJANKOHTAISUUS - RINNAKKAISET TODELLISUUDET 03.03.2017 - 25.02.2018/ Halli
Muisti ja muistamisen prosessit ovat viime vuosina nousseet yhä vahvempaan rooliin tutkittaessa inhimillisen luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn edellytyksiä. Porin taidemuseon SUOMI100 -juhlavuoden päänäyttely Muistin ajankohtaisuus - Rinnakkaiset todellisuudet nostaa menneisyyden ja nykyisyyden omalle paikalleen tulevaisuuden mahdollistajana ja muokkaajana.
Museomaailmassa ainutlaatuinen, taidemuseoinstituutiota uudella tavalla tarkasteleva näyttely muuttaa taidemuseon suuren näyttelytilan, Hallin avoimeksi varastoksi ja perinteisen kokoelmanäyttelyajattelun korvaa kerroksellinen, eri prosesseista muodostuva kokonaisuus. Näyttely tarjoaa yleisölle mahdollisuuden nähdä taidemuseotyön ytimeen, "kulissien taa" jäävään maailmaan, kokoelmien ja arkistojen hoitoon. Esille nostetaan sisältöjä jotka tavanomaisesti avautuvat vain museoammattilaisille. Samalla avautuu moniulotteinen kuva jatkuvassa muutoksessa olevan taiteen eri ilmiöihin, tulkintojen ja uudelleentulkintojen historiaan eri vuosikymmenillä. Näyttely edellyttää massiivista kokoelmien uudelleen sijoittamista ja rakentuu asteittain kevään aikana. Ensimmäinen osa avautuu yleisölle 03.03. ja näyttely avautuu kokonaisuudessaan 01.06.2017.
ANNA ESTARRIOLA - STAGED 03.03.-27.08.2017 / Siipi ja Mediapiste
Anna Estarriolan (s. 1980) yksityisnäyttelyssä Staged nähdään taidokkaasti toteutettuja veistoksia, joissa audiovisuaalinen teknologia yhdistyy hyperrealistiseen ja surrealistiseen ilmaisuun. Porin taidemuseon näyttelyä varten toteutettujen uusien teosten rinnalla nähdään katsaus taiteilijan tuotantoon parin viimeisen vuoden ajalta. Katalonialaisyntyinen, Helsinkiin kotiutunut Estarriola on noussut nopeasti suomalaisen taidekentän kiinnostavimpien nuorten tekijöiden joukkoon. Porin taidemuseon Staged-näyttely on taiteilijan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely taidemuseossa.
HAUDATTU AIKA - kokoelma kollektiivisuuden purkamisen ja uudelleenrakentamisen välineenä
03.03.-27.08.2017 /Projektihuone
Kaksiosainen näyttelyhanke Haudattu aika - kokoelma kollektiivisuuden purkamisen ja uudelleenrakentamisen välineenä kartoittaa mahdollisuuksia ajatella uudella tavalla museon rooleja taiteellisena, tiedollisena ja poliittisena toimijana. Aalto-yliopiston CuMMA-maisteriohjelman opiskelijat tutkivat ja työstävät museon taidekokoelmia, keskittyen ennen kaikkea Maire Gullichsen taidesäätiön kokoelmaan. Näyttelyhanke pyrkii aktivoimaan museon toimijuutta yhteisten tilojen synnyttäjänä ja juurtuneiden ajatustapojen kyseenalaistajana. Projekti jakautuu yleisölle avoimeen prosessiin 01.02-31.05. ja näyttelyyn joka avautuu 01.06.-27.08.2017.
SYYSKAUSI
ANA TORFS - FIGMENTS & FRAGMENTS, avautuu 22.09.2017 /Siipi
Belgialainen Ana Torfs (s. 1963) käyttää lähteinään erilaisia kerättyjä sekä dokumentaarisia materiaaleja, työstäen kulttuurisen ja poliittisen historian hajanaisista fragmenteista ajankohtaisia havaintoja ja tutkielmia. Terävien ja koskettavien taideteosten keskeisenä aiheena on kielen ja kuvien suhde ja siitä nousevat visuaalisuuden, näkyväksi tekemisen, manipulaation ja tulkinnan kysymykset. Figments & Fragments näyttelyssä Ana Torfsilta nähdään kaksi laajaa teosta, The Parrot & the Nightingale, a Phantasmagoria, (2014) ja Legend (2009). Porin taidemuseon Siivessä ja Mediapisteessä syksyllä 2017 avautuva näyttely on taiteilijan ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa.
KAUPUNGIN SÄILYTTÄMISEN MUSEO, avautuu 22.09.2017 /Projektihuone
Syyrialaissyntyisen, Tukholmassa asuvan ja työskentelevän kuraattorin Abir Boukharin Museum of Preserving City - Kaupungin säilyttämisen museo -projektin tavoitteena on luoda taiteilijoiden teoksiin pohjautuva arkisto, joka tallentaa Damaskoksen, maailman vanhimman pääkaupungin, historiaa, lähimenneisyyttä, nykyhetkeä ja pohtii kaupungin tulevaisuutta. Porin taidemuseossa nähdään arkistosta valittujen teosten kokonaisuus, joka avaa mediakuvastojen taakse kurkottavan näkökulman Syyrian nykyhetkeen ja taiteilijoiden mahdollisuuksiin työskennellä ennakoimattomaksi muuttuneissa olosuhteissa.
Lisätiedot
Näyttelyohjelmasta: Anni Venäläinen, intendentti, näyttelypalvelut, anni.venalainen at pori.fi
Yleisöohjelmasta: Mirja Ramstedt-Salonen, intendentti, pedagogiset palvelut, mirja.ramstedt-salonen at pori.fi
Porin taidemuseon nettisivut
http://www.poriartmuseum.fi/fin/nayttelyt/tulevat.php
Anni Venäläinen
ts. intendetti, näyttelypalvelut/ Chief curator (temp.)
Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Eteläranta 28100 Pori, Finland
+358 44 701 7601
poriartmuseum.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta