[Nayttelyposti] CRISIS OF PRESENCE - LÄSNÄOLON KRIISI, Porin taidemuseossa 16.09.2016-29.01.2017

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Ma 29.Elo. 15:00:13 EEST 2016


Porin taidemuseo
CRISIS OF PRESENCE - LÄSNÄOLON KRIISI
Halli, Siipi ja Mediapiste
16.09.2016 - 29.01.2017

Taiteilijat: Iñaki Bonillas, Alina Chaiderov, Nanna Debois Buhl, LaToya Ruby Frazier, François-Xavier Gbré, Leslie Hewitt, Paolo Icaro, Concha Jerez, Adrian Melis, Marzena Nowak, Gianluca ja Massimiliano De Serio, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Camilo Yáñez, Katarina Zdjelar.
Kuraattori: Luigi Fassi

Italialaisen antropologin Ernesto de Martinon käsite "läsnäolon kriisi" kuvaa yksilön kokemusta identiteetin kiintopisteitä horjuttavien tapahtumien äärellä. Crisis of Presence - Läsnäolon kriisi -näyttelyssä teemaa tarkastellaan neljäntoista taiteilijan teosten kautta.

Perjantaina 16.09. kello 12.00. avoin tiedotustilaisuus ja näyttelykierros näyttelyn kuraattorin Luigi Fassin johdolla, sekä taiteilijat Alina Chaiderov, François-Xavier Gbré ja Marzena Nowak. Avajaiset kello 18-20. Tervetuloa!

Ernesto de Martinon teos Il mondo magico kuuluu eurooppalaisen kulttuuriantropologian perusteoksiin. Alun perin vuonna 1948 ilmestynyt teos julkaistiin englanninkielisenä käännöksenä The World of Magic vuonna 1971. Teoksessa de Martino hahmotteli uusia näkökulmia antropologiseen tutkimukseen. De Martino kutsuu "maagiseksi maailmaksi" inhimillistä olemassaolon tilaa, jossa minän ja ulkomaailman välinen ero on vielä häilyvä. Kyseessä ei ole mikään tietty historiallisesti määrittynyt ajanjakso, vaan pikemminkin eräänlainen esi-isiltä periytyvä olemassaolon kokemus, jossa yksilöllinen "minä olen" on vasta hahmottumassa ja siksi alituiseen vaarassa joutua kadoksiin. Kotoisan viitekehyksen ja vakiintuneiden merkitysten katoaminen voivat viedä pohjan oman minuuden olemassaololta ja aiheuttaa kasvavaa eksyneisyyden tunnetta. De Martino kutsuu tätä uhkaa "läsnäolon kriisiksi". De Martino viittaa yhteiskunnallisiin ja eksistentiaalisiin kokemuksiin alistamisesta, maastamuutosta ja vieraantumisesta. Tällaiset kokemukset pakottavat ihmisen kohtaamaan läsnäolon kriisinsä yksin, autonomisena ja erillisenä olentona maailmassa.

Läsnäolon kriisi -käsite sopii hyvin nykymaailman analysointiin ja sen avulla voi kuvata etenkin yhteiskunnallisessa ja poliittisessa elämässä piileviä kriisejä. Läsnäolon kriisi -näyttely kokoaa yhteen Euroopan, Afrikan ja Amerikan mantereilla toimivien taiteilijoiden teoksia. Näyttelyn keskeisiä teemoja ovat mm. Euroopan siirtomaahistoriaan liittyvät tapahtumat ja niiden vaikutus niin menneisiin kuin nykyisiin muuttoliikkeisiin, reaalisosialismin perintö sekä aasialaisen kapitalismin vaikutusvalta kolmannen maailman maissa, maailmanlaajuinen äärioikeistolaisen politiikan nousu ja näiden suhde Euroopan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin. Teokset kertovat juurilta reväistyksi tulemisen ja kulttuurisen irtirepimisen piinaavista muistoista ja identiteeteistä, jotka ovat peruuttamattomasti muuttuneet historian säälimättömässä kurimuksessa. Kysymykset yksilöstä, muistin hajoamisesta ja minuuden järkkymisestä suhteessa menneeseen toimivat merkkeinä nykyhetken polttavista ongelmista. Teosvalintojen lähtökohtana on ollut koota teemaa analysoiva kokonaisuus, jossa jokainen kerronnallinen elementti ulottuu oman kontekstinsa tuolle puolen kohti yleismaailmallisia teemoja.

__

Porin taidemuseon syksyn luentosarja Taide ja läsnäolo kytkeytyy näyttelyn teemoihin.

Luennot luentosalissa, 2krs. kello 18.30 alkaen, vapaa pääsy.
Ennen luentoa maksuton yleisöopastus näyttelyihin kello 18.

14.09.
CRISIS OF PRESENCE - Läsnäolon kriisi -näyttely
Luigi Fassi, kuraattori avaa näyttelyn teemaa. Taiteilijat Alina Chaiderov, François-Xavier Gbré ja Marzena Nowak kertovat työskentelystään.

12.10.
Kulttuurinen apokalypsi ja maailman ajatus
Jussi Vähämäki, VTT, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto

09.11.
Läsnä Lähi-Idän kriisissä
Leena Reikko, toimittaja, avustustyöntekijä

23.11.
Katoavat kuvat: taiteen sanattomat jäljet
Martta Heikkilä, FT, dosentti

__

Lisätietoja näyttelystä:

Anni Venäläinen
ts. intendetti, näyttelypalvelut/ Chief curator (temp.)

Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Eteläranta 28100 Pori, Finland
+358 44 701 7601
poriartmuseum.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta