[Nayttelyposti] Suomen Metsämuseo Lustossa avautui kolme uutta erikoisnäyttelyä

Anne Kaljunen anne.kaljunen at lusto.fi
Pe 29.Huhti. 08:51:27 EEST 2016


LUSTON NÄYTTELYKAUSI JA UUDET ERIKOISNÄYTTELYT AVATTU

Sata vuotta - Sata kuvaa

Suomalainen maaseutu merkitsee meille yhtä lailla romanttisia mielikuvia, luontoa, raivaajahenkeä, rakennemuutosta kuin modernisoituvia elinkeinoja ja vahvaa yrittäjyyttä. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii satavuotista historiaansa valokuvanäyttelyllä, joka piirtää komean kuvan Suomen maaseudusta. Näyttelyssä on valokuvia maan parhailta valokuvataiteilijoilta sekä entisiltä ja nykyisiltä Maaseudun Tulevaisuuden kuvaajilta eri vuosikymmeniltä. Näyttelyn kuvaajia ovat I. K. Inha, Eino Mäkinen, Pentti Väänänen, Ritva Kovalainen, Pekka Turunen, Ilkka Halso, Henrik Duncker, Yrjö Tuunanen, Caj Bremer, Kalervo Ojutkangas, Esko Männikkö, Jaakko Heikkilä, Tapio Heikkilä, Ari Jaskari, Jaana Kankaanpää, Kari Salonen, Helvi Ahonen ja Aune Sinkkonen. Osana näyttelyä ovat myös lehden lukijoiden ottamat latokuvat. Näyttely on esillä Lustossa 29.4.-18.9.2016.

Kaija Kiuru - Luontonäkymiä

Kuvataiteilija Kaija Kiurun (s. 1959) teoksissa kiteytyvät pohjoinen ulottuvuus ja luonto. Kaija Kiurulle luonto on arkinen ja tärkeä osa elämää, ja hänen teoksissaan ihmisen luontosuhde on moniulotteisesti läsnä. Veistosten ja installaatioiden materiaalit tulevat usein luonnosta. Erityisesti metsä ja puut ovat olleet Kiurun teosten materiaalien ja ideoiden lähteenä pitkään. Hän on käyttänyt puiden runkoja, oksia, juuria, kaarnaa, tuohta, pahkoja, kääpiä, neulasia ja luppoa. Teokset kertovat puista ja metsistä, ihmisen suhteesta puuhun, mutta puu voidaan nähdä myös koko luonnon symbolina, kuten männynjuuri-installaatiossa Pinnan alla (2011) ja koivunrunkoinstallaatiossa Suojaton (2012). Kiuru on valmistunut kuvanveistäjäksi Lahden taideinstituutista vuonna 1991. Taiteellisen työn ohella hän on opiskellut taidehistoriaa sekä ympäristönsuojelua ja ympäristökasvatusta. Kiurun teokset käsittelevätkin usein ympäristöön liittyviä kysymyksiä, kuten ihmisen valtaa suhteessa luontoon. Näyttely on esillä Lustossa 29.4.-20.11.2016.

Hyytiälän kesä 1936

Metsänhoitajaksi opiskeltiin 1930-luvulla Helsingin yliopistossa. Käytännön harjoittelu suoritettiin pääosin Hyytiälän metsäharjoitteluasemalla Juupajoella, jossa metsäylioppilaskurssit viettivät koko kesän, ja siitä muodostui mieleenpainuvin ja muistelluin osa opintoja. Hyytiälän kurssin 1936 valokuvat kertovat 60 nuoren miehen eldoradosta, metsämieshengestä ja jaetuista kokemuksista ruumiillisessa työssä huolettomina kesäpäivinä Hyytiälässä. Tätä aikaa kultasivat myös muistot talvi- ja jatkosodassa kaatuneista opiskelutovereista ja opettajista. Kurssin 1936 valokuvat ovat ainutlaatuinen kuvakertomus yhdestä merkittävästä kesästä. Samalla ne noudattavat kulttuurista tapaa visualisoida ja kertoa Hyytiälä-kokemuksesta, joka on yli sata vuotta rakentanut suomalaista metsänhoitajuutta.  Kiertonäyttelyn on tuottanut Lusto - Suomen Metsämuseo, jonka kokoelmiin kuvat kuuluvat. Näyttely on osa Hyytiälän kesän 1936 kokeneen metsänhoitajan, professori Peitsa Mikolan 100-vuotisjuhlaa. Näyttely on esillä Lustossa 29.4.2016-8.1.2017.

Luston näyttelyt ja Luston Puoti ovat toukokuussa avoinna päivittäin klo 10-17 ja kesä-elokuussa päivittäin klo 10-19.

Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi<mailto:anne.kaljunen at lusto.fi>

LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. + 358 15 345 100
www.lusto.fi<http://www.lusto.fi/>
www.facebook.com/lusto.fi<http://www.facebook.com/lusto.fi>
www.instagram.com/lustomuseum<http://www.instagram.com/lustomuseum> @lustomuseum





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta