[Nayttelyposti] Kuninkaiden palatseja ja prinsessalinnoja – Kimmo Taskisen linnavalokuvia Savonlinnan Riihisaaressa

Väänänen Anne Anne.Vaananen at savonlinna.fi
To 28.Huhti. 09:53:02 EEST 2016


Kuninkaiden palatseja ja prinsessalinnoja – Kimmo Taskisen linnavalokuvia Savonlinnan Riihisaaressa kesällä 2016

Sulkavalaislähtöisen Kimmo Taskisen valokuvia on saatu ihmetellä lukuisissa julkaisuissa. Luontokuvatuotannosta kannattaa mainita teokset Äimän käki, Pöllökärpäsen purema ja Valkoselkätikka. Moottoreiden maailman tunnelmiin vievät Toisenlaisia autokuvia, Timantteja autotallissa, Pyörän viemää sekä Tyyliä teille -kirjat. Uusin Taskisen valokuvateos on nimeltään Linnat, matka eurooppalaiseen menneisyyteemme, johon tekstin on tehnyt Petja Kauppi. Teokseen liittyvä valokuvanäyttely, Kuninkaiden palatseja ja prinsessalinnoja, avataan Riihisaaressa 29.4.2016.

Taskinen paneutui linnojen maailmaan kahden vuoden ajan. Tarkoituksena oli saada kokoon mahdollisimman monipuolinen linnakuvakattaus. Tämä tarkoitti luonnollisesti linnojen kuvaamista kaikkina neljänä vuodenaikana. ”Linnojen valokuvaaminen on periaatteessa helppoa puuhaa. Kohdehan seisoo paikallaan samassa maisemassa. Tämä oli tosin koko projektin hankalin haaste. Kuinka saada puhki kuluneesta aiheesta uusia näkökulmia? Ainoa vastaus tähän ongelmaan oli aiheeseen paneutuminen. Jokaisen linnan kuvaamiseen oli varattava runsaasti aikaa”, kertoo Taskinen.

”Valokuvaajan tärkein apulainen ja pahin vihollinen on valo. Aikaisen aamuvalon lumovoimaa ei voi liikaa kehua. Keskipäivän raaka valo taas on pilannut monet kuvaustilanteet. Auringon laskiessa kuvaajan on oltava valppaana. Muistan useinkin kiiruhtaneeni kuvauspaikalle hermot riekaleina, kun illan valo on muuttunut odotettua nopeammin. Toisinaan taas olen odotellut linnan luona sopivaa valoa tuntikausia ja itse kuvaus on ollut ohi kymmenessä minuutissa. Joskus "huono" kuvaussää on yllättänyt positiivisesti. Räntämyrskyssä tallennettuihin onnistuneisiin otoksiin on hauska palata myöhemmin, vaikka itse kuvaustilanteessa on hypotermia ollut joskus lähellä.”

Näyttelykävijät pääsevät eläytymään linnojen tunnelmaan myös pukeutumalla keskiaikaistyylisiin pukuihin. Upeat puvut on suunniteltu ja valmistettu Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen käsityönopettajaopiskelijoiden paritöinä. Opiskelijat ottivat tilaustyön vastaan erittäin innostuneesti, ja lopputuloksena näyttelyyn saatiin 17 kaunista ja taitavasti tehtyä pukua. Pukuja on helppo sovittaa, ja niissä löytyy vaihtoehtoja sekä aikuisille että lapsille.

Kuninkaiden palatseja ja prinsessalinnoja – Kimmo Taskisen linnavalokuvia, Riihisaaressa 29.4.–4.9.2016.


Lisätietoja: Anssi Taskinen, näyttelymestari, Savonlinnan maakuntamuseo, anssi.taskinen at savonlinna.fi<mailto:anssi.taskinen at savonlinna.fi> 044-417 4469Riihisaari – Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari, 57130, Savonlinna. Avoinna toukokuussa ma–pe klo 9–17, la–su klo 10–17, kesällä päivittäin klo 10–17. Puh. 044 417 4466. www.savonlinna.fi/riihisaari<http://www.savonlinna.fi/riihisaari>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta