[Nayttelyposti] Majesteettista yksitoikkoisuutta. Valokuvanäyttely Merikeskus Vellamossa Kotkassa.

marja.puukka at kotka.fi marja.puukka at kotka.fi
Ma 18.Huhti. 14:26:32 EEST 2016


Tiedote 18.4.2016

Tasha Doremus ja Sebastien Leclercq:
Majesteettista yksitoikkoisuutta. Valokuvia nykymerenkulusta Suomessa.
19.4.– 4.9.2016, Suomen merimuseo / Merikeskus Vellamo, Kotka

Englantilais-ranskalainen, Philadelphiassa asuva taiteilijapariskunta Tasha Doremus ja Sebastien Leclercq  vieraili vuosina 2013–2014 RaumArs-taiteilijaresidenssissä Raumalla. Siellä he tapasivat useita ihmisiä, jotka työskentelivät merenkulkuun ja siihen liittyvän teollisuuden tai koulutuksen parissa ja jotka olivat ylpeitä tästä kaupungin traditiosta. Taiteilijat olivat uteliaita näkemään, mitä Suomessa tehdään toisin, kun samaan aikaan maailmalla merenkulkuteollisuutta kritisoidaan tai siitä julkistetaan vain huonoja uutisia.

Valokuvaprojekti alkoi heinäkuussa 2013 rahtilaivalla Raumalta Espanjan Santanderin kautta Englannin Hulliin. Tämän jälkeen taiteilijat seilasivat tammi-helmikuussa 2014 eri laivoilla yhteensä kuukauden ajan Suomen, Ruotsin ja Saksan rannikoilla. He kuvasivat työtä tekeviä ihmisiä satamissa sekä rahtilaivojen kansilla, konehuoneissa ja komentosilloilla. He istuivat nostokurjen pienessä kopissa, olivat hinaajan mukana avustustehtävissä ja saivat kyydin luotsialukselta jäisessä yössä. He nauttivat alusten miehistön vieraanvaraisuudesta ja söivät herkullista ruokaa heidän kanssaan messissä.

Näyttelyn valokuvat, aikaviivekuvat ja lyhyet videot ovat dokumentteja, mutta kuvien jopa romanttiselta hengeltä ei voi välttyä. Työ on työtä, joskus yksitoikkoista, mutta meri työympäristönä luo siihen majesteetillisuuden, jota ei voi muualla kokea. Räntäsade, hyytävä viima ja auringon kajo näyttäytyvät kuvissa yksinkertaisen kauniina.

Suuret kiitokset valokuvaprojektin mahdollistaneille varustamoille ja luotsilaitokselle, joiden aluksilla taiteilijat seilasivat: Godby Shipping, Meriaura, Finnlines, Langh Ship, Alfons Håkans, Wasaline ja Finnpilot.

Näyttelyn on tuottanut RaumArs-taiteilijavierasohjelma yhteistyössä Rauman merimuseon kanssa, jonka haltuun koko Leclercqin ja Doremuksen kuvaama dokumentti- ja haastattelumateriaali jäi myöhempää käyttöä varten.

Tasha Doremuksen ja Sebastien Leclercqin esittelyt Vellamon verkkosivuilta linkistä http://bit.ly/23B9QrP

RaumArs ry

RaumArs ry – Rauman taiteilijavierasohjelma on toiminut vuodesta 1997 lähtien. RaumArs luo mahdollisuuksia taiteilijoiden työskentelyyn yhteisötaiteen parissa sekä uudenlaisten siteiden syntymiseen taiteilijoiden, yksityisten ihmisten ja yhteisöjen välille. RaumArs tuottaa kaikille avoimia, kiinnostavia ja korkeatasoisia taideprojekteja. Ympäristö- ja yhteisötaideprojektien kautta taide siirtyy lähemmäksi kansalaisia ja mahdollistaa myös taiteilijoiden ja kulttuurialan toimijoiden valtakunnallisten ja kansainvälisten yhteyksien kehittämisen.

Vuosittain RaumArs-ohjelmassa työskentelee 3-5 kansainvälistä tai kotimaista taiteilijavierasta yhteisötaideresidenssissä ja 2-12 taiteilijaa itsenäisen työskentelyn residenssissä. Ohjelmassa olevat taiteenlajit ovat: kuvataiteet, taidekäsityö, muotoilu, arkkitehtuuri, musiikki, tanssi ja teatteri. Yhteisötaideresidenssissä valinnan edellytyksenä on taiteilijan esittämä suunnitelma laadukkaasta ja toimivasta yhteisö- tai ympäristötaidehankkeesta, joka toteutetaan taiteilijan vierailun aikana.

Lisätietoja
RaumArs-taiteilijavierasohjelma: Hannele Kolsio raumars at raumars.org<mailto:raumars at raumars.org> ja www.raumars.org<http://www.raumars.org>
Suomen merimuseo: Johanna Aartomaa, johanna.aartomaa at kansallismuseo.fi<mailto:johanna.aartomaa at kansallismuseo.fi>, puh. 0295 33 6486

...................................................................................
Marja Puukka
Tiedottaja|Information Officer
Merikeskus Vellamo|Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
Mobile +358 40 350 0496
marja.puukka at merikeskusvellamo.fi<mailto:marja.puukka at merikeskusvellamo.fi>
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>
www.instagram.com/merikeskusvellamo<http://www.instagram.com/merikeskusvellamo>

Mutkat suoriksi. Suuresta Rantatiestä E18:ksi.

Majesteettista yksitoikkoisuutta. 19.4.–4.9.2016
Sebastien Leclercq & Tasha Doremus: Valokuvia nykymerenkulusta Suomessa.

Usko, toivo, rakkaus. Merimiestatuointeja. 13.5.–11.9.2016

Kaakko135˚- Hyvän tuulen rannikko
www.kaakko135.fi<http://www.kaakko135.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta