[Nayttelyposti] DANIEL & GEO FUCHS: ”FORCES & EXPLOSIONS” / Porin taidemuseo 12.6. alkaen

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Pe 29.toukokuu. 14:51:51 EEST 2015


DANIEL & GEO FUCHS: ”FORCES & EXPLOSIONS”

Porin taidemuseo

12.6.2015 – 17.1.2016 Halli

Kuraattori Pia Hovi-Assad

Yleisölle avoin tiedotustilaisuus: 12.6.2015 klo 12.00

Avajaiset: 12.6.2015 klo 18–20

Taiteilijat ja kuraattori ovat paikalla tilaisuuksissa.



”FORCES & EXPLOSIONS”-sarjan valokuvissa Daniel ja Geo Fuchs tarkastelevat asevoimia ja armeijaa. Osassa sarjaa nähdään valokuvia hävittäjistä ja taistelulentokoneista epätodennäköisissä ja mahdottomissa tilanteissa ja paikoissa, läpitunkemattomissa metsissä, autiomaissa tai pysäköityinä eriskummallisesti kaupunkiympäristöön.

Toisen osan sarjaa muodostavat lavastetut kohtaukset, joissa esiintyy sotilaita, armeijan helikoptereita oudoissa maisemissa, kranaatteja ja pommeja sijoiteltuina asetelmiksi kuin värikkäät karamellit. Ensi vilkaisulla kuvat näyttävät houkuttelevilta, mutta lähemmässä tarkastelussa niistä huokuu jotain häiritsevää ja uhkaavaa. Räjähdyksiä esittävistä kuvista välittyy aineen muodonmuutoksessa vapautuva voima ja energia. Videoteoksissa nähdään mm. sotaharjoituksia sekä sotilaiden kasarmeilla kuvaamaa materiaalia.



Persianlahden ensimmäisen sodan, Balkanin tapahtumien ja Irakin sodan jälkeen sotakuvasto on tunkeutunut kaikkialle niin televisiossa, lehdissä kuin internetissä. Suorissa lähetyksissä pommit räjähtelevät yötaivaalla kuin ilotulitusraketit. Samalla kun uutisvirta tuo kaukaisen sodan tavallaan osaksi arkea, se myös korostaa maantieteellistä välimatkaa median välityksellä turvallisesti nähtyihin tapahtumiin. Mitä viestintävälineet meille näyttävät? Kuvien todenperäisyyttä on usein vaikeaa arvioida. Katsojina meidän olisi kuitenkin kyettävä erottamaan todellisuus vääristelystä.



”Forces & Explosions” -sarjan valokuvat leikittelevät katsojan kyvyllä lukea mediakuvastoja. Ne viittaavat asioihin, jotka ovat meille tuttuja joko ympäröivästä todellisuudesta tai television ja/tai elokuvien maailmasta. Näyttelyn kuvissa toden ja fiktion raja on häilyvä, ja kuvat myös sekoittavat niitä. Sotavoimien pullisteleva mahtipontisuus ja näyttävyys sekä kuvien kiehtovuus yhdistyvät tavalla, joka saattaa esittämänsä kohteet kriittiseen valoon.



Daniel Fuchs (s. 1966) ja Geo Fuchs (s. 1969) syntyivät silloisessa Länsi-Saksassa. Vuodesta 1995 lähtien he ovat työstäneet yhdessä käsitteellisiä valokuvataideprojekteja kuten “STASI – Secret Rooms” (2004–2007), “Toygiants” (2004–2008) sekä “Famous Eyes” (1999–2002), jossa he kuvasivat julkisuuden henkilöitä yhdessä henkilön silmiä esittävien lähikuvien kanssa. Taiteilijapariskunnan töitä on nähty eri puolilla maailmaa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä taidemessuilla, mm. Kunsthalle Wien, Museum Villa Stuck München, Schirn Kunsthalle Frankfurt, Norton Museum of Art Palm Beach, Andy Warhol Museum Pittsburgh, CAC Malaga, Kunsthal Rotterdam, sekä Thessalonikin nykytaiteen biennaali.





Lisätietoa:

Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. 02 621 1080, www.poriartmuseum.fi

Porin taidemuseo, ts. näyttelyamanuenssi Anni Venäläinen puh. 044 701 7601, anni.venalainen at pori.fi

Kuraattori Pia Hovi-Assad pmhoas at utu.fi



________________________________

Anni Venäläinen

ts. näyttelyamanuenssi /exhibition curator (temporary)

044 701 7601

Porin taidemuseo

Eteläranta 28100 Pori

http://www.poriartmuseum.fi/




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta