[Nayttelyposti] Aino Sibelius -näyttely Järvenpään taidemuseossa 1.3.-4.10.2015

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
Ma 9.Maalis. 15:23:41 EET 2015


Tervehdys Järvenpään taidemuseosta ja tässä tietoa uudesta näyttelystämme!

AINO SIBELIUS
Järvenpään taidemuseo 1.3.-4.10.2015

Järvenpään taidemuseossa on avautunut kaikkien aikojen ensimmäinen Aino Sibeliuksesta kertova näyttely. Se kertoo tarinan lahjakkaasta ja vahvasta naisesta sekä nostaa esiin hänen merkityksensä säveltäjämestari Jean Sibeliuksen taiteelle. Esillä on runsaasti ennennäkemätöntä Sibelius-esineistöä yksityisten kotien kätköistä.

Mikä on perheen ja kodin merkitys taiteellisen työn inspiraationa, mahdollistajana ja tukena? Aino Sibelius (1871 - 1969) syntyi Järnefeltien kulttuuriperheeseen seitsemäntenä lapsena. Hänen vanhempansa olivat kenraali ja maaherra Alexander Järnefelt sekä vapaaherratar Elisabeth Clodt von Jürgensburg, jolta hän sai kotitaloustaitoja korostavan kasvatuksen. Aino kävi tyttökoulua Helsingissä ja myöhemmin Kuopiossa minne perhe muutti isän saadessa nimityksen Kuopion läänin kuvernööriksi. Hän oli musikaalinen ja taitava soittamaan pianoa sekä kehitti kädentaitojaan mm. käymällä veistokoulussa missä piirtäminen, ornamentiikka, laskento ja kirjanpito tulivat hänelle tutuiksi.

"Oma enkeli, kulta Ainoni!" Janne Ainolle 18.7.1894

Ainon veljistä säveltäjänä tunnettu Armas esitteli siskonsa ystävälleen Jean Sibeliukselle. Pari kihlautui salaa vuonna 1890 ja meni naimisiin kesällä 1892. Nuoripari eli liikkuvaa elämää jonka lisäksi Janne oli pitkiä aikoja pois kotoa töidensä takia. Lisäksi Jannen "viftaus" Helsingin yöelämässä ja perheen keväällä 1900 kohtaama suuri suru, heidän tyttärensä Kirstin nukkuessa pois, tekivät elämästä raskaan. Lopulta arki rauhoittui kun oma pysyvä koti löytyi Järvenpäästä minne perhe muutti Lars Sonckin suunnittelemaan Ainolaan vuonna 1904.

"Kaikki voimme hyvin. Puutarhassa kukkii kaikki kevätkukkaset. Narsisseja oikein kosolta. Me vaan ihailemme, että se on kuin satua." Aino Jannelle 27.5.1914

Monilahjakas Aino tuki tarmokkaasti miehensä sävellystyötä, piti huolen heidän kodistaan ja perheen viidestä lapsesta. Ainon lempeän ja taitavan kädenjälki näkyy vielä tänäkin päivänä monissa rakkaan Ainolan yksityiskohdissa. Hän suunnitteli kodin huonekaluja, Ainolan saunarakennuksen, käänsi kirjallisuutta ja toimi tyttäriensä kotiopettajana. Ainon suuri huolenpidon kohde oli myös Ainolan puutarha. Sen kukkaloisto toi iloa ja sen antimet täyttivät perheen ruokapöydän. Myöhemmällä iällään Aino tunnettiin lämpimänä ja ystävällisenä mummina, jonka luokse lapsenlapset olivat aina tervetulleita.

Näyttelyyn liittyy 14.3. järjestettävä Sibelius-seminaari sekä runsas oheisohjelma joka noudattelee kuukausittain vaihtuvia teemoja.

Avoinna: maalis-huhti ke-su 10-17, touko-loka ti-su 11-18. Kirjastokatu 8, www.jarvenpaa.fi/<http://www.jarvenpaa.fi/> taidemuseo, 040-315 3881, taidemuseo at jarvenpaa.fi<mailto:taidemuseo at jarvenpaa.fi> Oheisohjelma, lisätietoja ja tiedotuskuvat: tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>, hanna.nikander at jarvenpaa.fi<mailto:hanna.nikander at jarvenpaa.fi>. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.

Ystävällisin terveisin,

Tuomas Ravea

-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola, Villa Kokkonen
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta