[Nayttelyposti] Seurasaaren Niemelän torppa avautuu konservoituna

Häkkinen, Sari Sari.Hakkinen at nba.fi
To 11.Kesä. 15:21:52 EEST 2015


Seurasaaren Niemelän torppa avautuu konservoituna

Seurasaaren ulkomuseoon ensimmäisenä siirretty rakennuskokonaisuus, Niemelän torppa, avautuu yleisölle kaksi vuotta kestäneen konservoinnin jälkeen. Ulkomuseon tämän kesän toinen uutuus on Haapaveden vaivaisukko, joka palasi Karunan kirkon kellotapuliin yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen. Tuttuun tapaan Seurasaaren kesässä on myös monipuolista kulttuuritarjontaa.

Niemelän torpan konservointitöiden aikana lähes kaikkien torpan rakennusten tuohi-malkakatot on uudistettu käsityönä. Lisäksi osa rakennuksista on kengitetty uudelleen vaihtamalla niiden alimmat hirret uusiin. Myös Niemelään kuuluvaa esineistöä on konservoitu.

Työt jatkuvat kesän aikana vielä torpan karjapihan puolella, jossa yleisöllä on mahdollisuus tutustua konservoinnin menetelmiin muun muassa heinäkuussa järjestettävien Käsityöpäivien aikana.

Karunan kirkkoon esille tuotu Haapaveden vaivaisukko on lajissaan ainoa Kansallismuseon kokoelmissa. Yleisön nähtävänä Seurasaaressa se on ollut viimeksi runsaat kymmenen vuotta sitten. Nyt ukko on konservoitu ja asetettu näytteille modernilla tavalla.

Ulkomuseon kesän kohokohdat ovat Käsityöpäivät 18.-19.7. ja Seurasaari soi 8.-16.8. Käsityöpäivät esittelevät perinteisiä käden taitoja tekstiili- ja lankatöistä rakennusten perinnekorjaamiseen. Seurasaari soi taas tuo ulkomuseon taloihin ja pihoille modernia kansanmusiikkia, tanssia ja työpajoja.

Uutta kesän ohjelmassa on kansallispukujen tuuletus 8.8. Tuona päivänä juhlistetaan suomalaisen kansallispuvun 150-vuotista historiaa ja tavoitteena on, että ulkomuseon alueella liikkuisi tuolloin kansallispuvun tuulettajia mahdollisimman monen maan ja kansallisuuden perinneasuihin pukeutuneina.

Lapsille Seurasaaren ulkomuseossa on omaa ohjelmaa juhannuksesta elokuuhun asti. Saunatontun omatoimikierroksella pääsee ratkomaan tehtäviä eri museotaloissa ja Kurssin Kaisan kesäaitassa voi kokeilla perinteisiä arkiaskareita, kuten kahvin jauhamista ja veden kantamista.

Lehdistökuvia: http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tiedotearkisto?Article=6055


Lisätietoja:
intendentti Mikko Teräsvirta, puh. 040 128 6374, mikko.terasvirta at nba.fi
Seurasaaren ulkomuseon tapahtumakalenteri: http://www.nba.fi/fi/museot/seurasaaren_ulkomuseo/tapahtumat
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta