[Nayttelyposti] Teos, teksti, konteksti - Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle -näyttely Porin taidemuseossa

Ramstedt-Salonen Mirja mirja.ramstedt-salonen at pori.fi
To 15.Tammi. 13:21:10 EET 2015


PORIN TAIDEMUSEO
Projektihuone| 06.2.- 24.05.2015

TEOS, TEKSTI, KONTEKSTI – Uusia kysymyksiä MG-kokoelmalle

Tiedotustilaisuus medialle torstaina 05.02. kello 11 - 13
Avoin tiedotustilaisuus yleisölle perjantaina 06.02. kello 12
Avajaiset perjantaina 06.02. kello 18
Bonus-opastus näyttelyyn keskiviikkona 11.02. kello 18 / näyttelyn kuraattorit

Taiteilijat: Mauri Favén, Leena Luostarinen, Jenni Markkanen, Lars-Gunnar Nordström, Sigrid Schauman ja Kain Tapper
Kuraattorit: Mirja Ramstedt-Salonen ja Anni Venäläinen

Teos, teksti, konteksti -näyttely käsittelee taiteen puhetapoja ja merkitysten tuottamista taidepuheessa. Kuka puhuu, mistä positiosta puhutaan, mihin taidetta koskeviin keskusteluihin puhe ottaa osaa? Millä tavoin sama teos saa erilaisia merkityksiä puhetavoista ja puhujista riippuen? Näyttelyssä on esillä teoksia Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmasta, Porin taidemuseon tallennekokoelmista sekä Joensuun taidemuseosta. Kokoelmateoksia täydentää Jenni Markkasen (s. 1986) videoteos Raami, 2013. Taidepuheeseen avataan näkökulmia näyttelyn teksteissä.
Porin taidemuseon kevään luentosarja Taide ja puhe syventää näyttelyn teemoja asiantuntijapuheenvuorojen kautta. Ääneen pääsevät taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta, tutkijat Riitta Ojanperä ja Mia Muurimäki sekä kuvataiteilija Jenni Markkanen. Näyttelyssä yleisö saa myös tuoda oman näkemyksensä taidepuheeseen.

Näyttely kiinnittää huomion siihen, kuinka taiteen merkitykset eivät ole teoksissa, vaan niitä ympäröivässä puheessa. Puhetta tuotetaan monessa eri yhteydessä ja erilaisten tahojen toimesta; museoissa, taiteilijoiden ja näyttelyiden ympärillä, taidekouluissa, lehdistössä, internetissä, kritiikeissä, taidehistorian tutkimuksessa, taiteen filosofiassa, pamfleteissa, taiteilijoiden ja kuraattorien puheenvuoroissa. Yleisön taidepuhe on yhtä moninaista ja yksilöllistä kuin yleisötkin. Kuten asiantuntijoiden puhe, myös muun yleisön puhe heijastelee oman aikansa käsityksiä taiteesta, arvoista ja siitä mitä pidetään hyväksyttävänä.

Näyttelyn ytimessä on kiista ”oikeasta” modernismista, jota käytiin Suomessa 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa konkretismin (esimerkkinä Lars-Gunnar Nordström) ja informalismin (esimerkkinä Mauri Favén) kannattajien välillä. Kuten tunnettua, Maire Gullichsen kuului konkretismin kannattajien leiriin – hänen mielestään informalismi oli kuin ”nuhaa kankaalla”. Riitta Ojanperä onkin huomauttanut, että modernismeja ei ole vain yhtä, vaan monta; kiistan osapuolten vaikutus näkyy modernismin tulkintoina mm. museoiden kokoelmissa. Mairen kokoelman taiteilijoista mm. Sigrid Schauman toimi opettajana sekä pitkään myös kipakkana taidekriitikkona. Kain Tapper sai 60-luvulla osakseen ryöpytystä veistoksillaan, jotka aikalaiskritiikissä herättivät keskustelun ”Onko kanto taidetta?” 1980-luvulla nähtiin ilmiöksi muodostunut naisten nousu Suomen maalaustaiteen kärkikaartiin, jota näyttelyssä edustaa Leena Luostarinen. Ilmiötä synnyttämässä olivat omalta osaltaan kriitikot, kuten Helsingin Sanomissa toiminut Marja-Terttu Kivirinta. Tämän hetken nuorta taiteilijapolvea edustava Jenni Markkanen asettuu kameran eteen suunnaten sanansa suoraan yleisölle. Raami on videomuotoinen taiteilijapuheenvuoro, jonka sisältönä ovat taiteilijan oma persoonallisuus ja taiteilijaidentiteetti.

Yleisön taidepuhetta tutkinut Mia Muurimäki toteaa, että museokokemus kytkeytyy kysymykseen museoiden yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta – esineistä kertomisen rinnalla museon tulisi antaa esineiden puhua ihmisten kautta, keräämällä yleisön kommentteja museon arkistoihin. Museo on alue, jossa taidepuheen puhujat ja erilaiset puhetavat kohtaavat; tulevatko osapuolet ymmärretyiksi?

Lisätiedot: Mirja Ramstedt-Salonen, mirja.ramstedt-salonen at pori.fi, 044 701 1119 tai Anni Venäläinen, anni.venalainen at pori.fi, 044 701 7601| poriartmuseum.fi| Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori.
Luentosarjan Taide ja puhe tiedot osoitteessa: poriartmuseum.fi/fin/ohjelma/luentosarja.phpMirja Ramstedt-Salonen

Museolehtori / Curator of Education

Porin taidemuseo / Pori Art Museum

Eteläranta / 28100 Pori / Finland

+358-44-7011119


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta