[Nayttelyposti] Näkijöitä ja huvituksia Sinkassa vuonna 2015

Kauppinen Laura laura.kauppinen at kerava.fi
Ke 14.Tammi. 08:08:27 EET 2015


SINKAN VÄRIKÄS NÄYTTELYVUOSI 2015
Tivolihuvit ja maailmannäkijät valloittavat Keravalla Taide- ja museokeskus Sinkassa vuonna 2015. Elokuun lopussa avautuva Huvin vuoksi  - Suurenmoiset Sariolat -näyttely esittelee Keravalla vuonna 1888 toimintansa aloittaneen tivolisuvun kiehtovaa maailmaa, johon kuului niin taikureita, surmanajajia, eksoottisia eläimiä, elokuvateattereita, ampumaratoja ja vahakabinetin kummajaisia.  Kauan kaivatun näyttelyn vetonaulana on "oikea" Pepita-norsu - jolla saa myös ratsastaa. Vuosi päättyy "Lieksan shamaani", taidemaalari Alpo Jaakolan ja Keravan Saviolla sijaitsevan "Kristusveistoksen" tekijän, kuvanveistäjä Heikki W. Virolaisen näyttelyyn, joka jatkuu vuoden 2016 puolelle.

Näyttelykausi alkaa ystävänpäivänä 14.2. avautuvalla Pekka Elomaan ja Lyhdyn työryhmän näyttelyllä Kuka painoi nappia , Herra Holbein?.  Ryhmän henkeäsalpaavat muotokuvat kantavat renessanssitaiteen perinnettä. Oppaina muotokuvien maailmaan ovat olleet Pohjois-Euroopan renessanssitaiteen mestarit Albrecht Düreristä Lucas Cranachiin ja Hans Holbeiin. Historiallisten maalausten tavoin valokuvavedokset ja tätä näyttelyä varten tehdyt videomuotokuvat vangitsevat mallinsa tarkasti, arvokkaasti ja koskettavasti.  Näyttelyn aikana myös yleisö voi kuvata itsensä "renessanssirekvisiitan" kera ja kysyä näyttelyn taiteilijoiden tavoin: Kuka painoi nappia, Herra Holbein.

Kesän kynnyksellä väripaletin sävyjä sekoittelevat kuopiolaiset kuvataiteilijat kuraattori Kaarina Kaikkosen johdolla. Kahdeksankymmentäluvulla Kuopio tunnettiin ekspressiivisen värimaalauksen keskuksena. Nyt sävyt ovat muuttuneet ja esittävyys lisääntynyt. Näyttelyn yhdeksästä taiteilijasta jokainen työstää omaa ja itselleen ominaista väriskaalaa. Mukana ovat Jukka Huhtala, Pentti Meklin, Seppo Kääriäinen, Reijo Kärkkäinen, Mari Arvinen, Riikka Viinikanoja, Sami Korkiakoski, Arto Väisänen ja Jaakko Rönkkö sekä Kaarina Kaikkonen. Sateenkaaren alla on esillä 28.4.-18.6.

Juhannuksen jälkeen Sinkka on suljettu elokuun loppupuolelle saakka, jolloin vuoden päänäyttely avautuu. Huvin vuoksi  - Suurenmoiset Sariolat on esillä 21.8.-15.11. Tivoliteemaa pohjustetaan kuitenkin jo keväällä Sateenkaaren alla -näyttelyn avautuessa. Silloin Sinkan Helmipaikalle nousevat Kirsti Mannisen kirjoittaman Tivolinmäen Kalle -kirjan kuvitukset. Pirkko Kanervan akvarellit elävöittävät Keravan Sariolanmäellä asuneen tivoliväen elämää.

Näyttelyiden lisäksi vuoteen mahtuu kiinnostavia oheisohjelmia, kuten luentoja renessanssimaalareista ja Sariolan huviliikkeistä, taiteilijatapaamisia sekä monenlaista tekemistä ja näkemistä lapsille.

www.sinkka.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta