[Nayttelyposti] Mika Karhun näyttely "Totuuden historia" Porvoon Taidehallissa Taidetehtaalla 22.2. saakka

Porvoon taidehalli taidehalli at porvoo.fi
Ti 10.Helmi. 13:00:21 EET 2015


Mika Karhu ”Totuuden historia”
30.1.-22.2. 2015
Porvoon TaidehalliTaiteen tohtori, kuvataiteilija, tutkija ja kuraattori Mika Karhun (s.1969) näyttelyssä "Totuuden historia" on esillä, tussimaalauksia, valokuvia ja installaatioita.

Karhu käsittelee näyttelyssään rakenteellisen vallan emotionaalista jännitettä ja sen läsnäoloa tiedostamattomana rakenteena."Näyttelyni taustalla on ajatus totuuden ja turvattomuuden liitosta. Turvattomuus on aina uhka ihmiselle. Jos yhteiskunnallinen tulevaisuuden kuva on täynnä uhkatekijöitä, pelon aiheita, joiden mittasuhteet ovat todellisuuden vastaisia, mutta kokemuksellisesti läsnä, turvattomuudesta ja pelosta tulee yhteisestä. Se vaikuttaa kaikkeen ja ilmenee kaikessa sosiaalisessa toiminnassa.

Turvattomuuden kautta voidaan rakentaa erilaisia ”totuuksia” joiden tarkoituksena on ohjata ihmisten käyttäytymistä ja suhdetta asioihin halutulla tavalla.  Paradoksaalisesti pyrkimys turvalliseen yhteiskuntaan lisääkin erilaisten uhkatekijöiden määrää. Kiellot ja säännöt lisääntyvät. Tästä on seurauksena, että kiellot ja säännöt muuttuvat ikään kuin ”normaaleiksi”. Uudet toimintatavat ja ajattelumallit vakiintuvat lähes huomaamatta. Kieltojen ja sääntöjen määrän kasvun kautta ennen normaaliin toimintaan kuuluneet asiat koetaankin uhkana.

Herää pelko yleisen turvallisuuden heikkenemisestä ja ajatellaan, että ei ole enää varaa ylläpitää ”sosiaalisia turvaverkkoja”, koska talouden kasvuodotukset tulevat muuten uhatuksi. Turvattomuutta herättää kuvitelma siitä, että koko yhteiskuntarakenne sortuu samalla, kun vähäosaisiin joudutaan sijoittamaan taloudellista pääomaa, joka voidaan kohdentaa talouskasvua investoiviin kohteisiin.

Turvattomuuden ja epävarmuuden kaupallistuminen luovat pelon markkinat. Pelon taloudessa ihmisten turvattomuuden pelkoon liitetään ratkaisuksi kaupallisia sovellutuksia, joiden kautta ympäristöön liitettyjä turvattomuutta luovia uhkia voidaan valvoa ja ehkäistä.

Turvattomuutta lisätään epämääräisyyteen ja arvaamattomuuteen viittaavilla uhkakuvilla. Mikä ja kuka tahansa saattaa olla turvallisuutta uhkaavan vaaran kohde. Epämääräisestä uhasta tulee yhteiskunnallisen vallan väline, joka vaikuttaa jokaisen tavallisen ihmisen elämään ja johon ei voi itse millään toimenpiteillä vaikuttaa."   - Mika Karhu

PORVOON TAIDEHALLI
BORGÅ KONSTHALL
Yrjö A. Jäntin taidekokoelma/
Yrjö A. Jänttis konstsamling
Taidelainaamo Konsta/ Artoteket Konsta
Galleria Kulma / Galleri Hörnan

ti-pe 10-18, la-su 11-16 / tis-fre 10-18, lör-sön 11-16

Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1/
Konstfabriken, Västra Alexandersgatan 1
06100 Porvoo / Borgå

Puh./ Tel. 040 73 41 73

http://taidetehdas.fi/fi/tapahtumat/273-nayttely-jenni-tuominen-megamix/

http://www.porvoo.fi/fi/palvelut/kulttuuri/nayttelyt_ja_kuvataide


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta