[Nayttelyposti] Taide ja kulttuuri kotoutumisen edistäjänä –projekti Järvenpään taidemuseolla

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
Pe Joulu 18 15:48:18 EET 2015


Tervehdys täältä Järvenpään taidemuseosta!

Tässä hiukan tietoa syksyn projektistamme:

Museo mukana kotouttamisessa

Järvenpään taidemuseolla on syksyn aikana nähty runsaasti uusia vierailijoita Juhana Blomstedtin näyttelyssä ja osallistumassa erilaisiin työpajoihin. Kyseessä on ollut Hämeen Ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan artenomiksi opiskelevan Maria Korsman-Martinezin työharjoittelu, jonka puitteissa järvenpääläisten maahanmuuttajien kotoutumista on pyritty edistämään museopedagogisin keinoin.

Projektissa ei pyritty tuomaan maahanmuuttajia heti museoon, vaan museo lähti heidän luokseen heille tuttuun ympäristöön. Taidemuseon kokoelmateoksista tehdyt taidekorttipakat, valokuvat ja videot erilaisista lapsille ja aikuisille suunnatuista työpajoista ovat avanneet museon toimintaa ja alentaneet kynnystä saapua museoon vierailemaan. Ryhmien kanssa on tehty myös yhteisötaideteos ”Maailma Järvenpäässä”, missä yksittäisistä maahanmuuttajien maalauksista koottiin yksi suuri taideteos yhteistyökumppanina toimineen Setlementti Louhelan toimitiloihin.

Varsinaisiin museovierailuihin kuuluivat opastukset selkosuomeksi, sekä erilaiset toiminnalliset pajat. Esimerkiksi Unelmieni juhlamekko –pajassa lähestyttiin naiseutta ja naisten pukeutumista eri kulttuureissa valmistamalla oma pieni juhlamekko kierrätysmateriaaleista.

Yhteistyötä on tehty myös Järvenpään kaupungin maahanmuuttajatoimisto Verson kanssa, jossa on pidetty kulttuurikerhoa. Kerhossa on laajennettu maahanmuuttajien tietämystä museosta ja siitä mitä siellä voi tehdä, sekä tutustuttu samalla Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin taiteeseen. Kerho pyrkii myös tukemaan maahanmuuttajien suomenkielen oppimista.

Projektin tavoitteena on ollut vakiinnuttaa uusi museopedagoginen toimintamalli maahanmuuttajien parissa toteutettavaan yhteistyöhön. Projekti jatkuu keväällä 2016 opinnäytetyön merkeissä tutkimuksella, miten museopedagogiikka voi tukea maahanmuuttajien kotoutumista.

Maria Korsman-Martinez on työskennellyt pitkään Etelä-Amerikassa lasten ja nuorten parissa.


Jouluisin terveisin,

Tuomas Ravea
-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta