[Nayttelyposti] Samuli Paulaharjun syntymästä 140

Kohonen Riina riina.kohonen at ouka.fi
Ma 20.Huhti. 13:59:43 EEST 2015


Samulin seitsemän huonetta
Paulaharjun syntymästä 140 vuotta

Pienoisnäyttely 14.4. - 24.5.2015
Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulu


Professori, opettaja, kirjailija ja museonhoitaja Samuli Paulaharjun (1875-1944) perintö on vaikuttava vielä tänäkin päivänä. Parhaiten hänet muistetaan perinteen kerääjänä, jolla oli taito löytää ja kerätä aineistoa, joka muilta jäi huomaamatta. Yli neljän vuosikymmenen aikana väsymättä tehdyt pitkät keruumatkat kartuttivat aineiston, joka yhä on määrällisesti ylittämätön. Parin vuosikymmenen ajan hänen rinnallaan keruumatkoilla kulki Jenny-vaimo (Jenny Paulaharju os. Simelius 1878-1964).

Viime vuosisadan alkupuolella Oulun läänin historiallinen ja kansatieteellinen museo, sittemmin Pohjois-Pohjanmaan museo, sai uudet tilat puurakenteisen Ainola-huvilan yläkerrasta. Museonhoitajana työskennelleen Paulaharjun käytettäväksi tuli seitsemän huonetta, joihin hän jäsenteli museon kokoelmat. Juhlavuoden pienoisnäyttely on jaettu tuon vanhan näyttelyn mukaisesti seitsemään vitriiniin. Jokaisessa osioissa on mukana Paulaharjun elämäntyötä ja henkilöhistoriaa.

Pohjois-Pohjanmaan museon omistukseen kuuluvassa Paulaharjun kokoelmassa on hänen matkoilta ottamia valokuvia tuhansia. Paulaharjun alkuperäispiirroksia kokoelmassa on satoja. Suurin osa niistä on tarkoitettu alkuperin kuvitukseksi kirjoihin.  Työhuone on Lappi-osaston yhteydessä kolmannessa kerroksessa ja se on siirretty näyttelyyn Paulaharjun kodista kokonaisuutena melkeinpä pienintä nuppineulaa myöten.

lisätietoja:

kokoelma-amanuenssi Jonna-Maria Mölläri, jonna.mollari at ouka.fi 044 703 7185
maakuntamuseotutkija Riina Kohonen, riina.kohonen at ouka.fi 044 703 7162


Riina Kohonen
maakuntamuseotutkija

+358 (0) 44 7037162
riina.kohonen at ouka.fi<mailto:riina.kohonen at ouka.fi>

Pohjois-Pohjanmaan museo
Oulu | Museo- ja tiedekeskus Luuppi
Ainolanpolku 1, PL 26, 90015 Oulun kaupunki

Pohjois-Pohjanmaan museo<http://oulu.ouka.fi/ppm/>
Tavataan Facebookissa<https://www.facebook.com/PohjoisPohjanmaanMuseo?ref=hl>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta