[Nayttelyposti] Hannes Heikuran ZONE Jyväskylän taidemuseossa

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Pe 19.Syys. 15:24:29 EEST 2014


Hannes Heikuran valokuvataidenäyttely ZONE (Vyöhyke) avautuu Jyväskylän taidemuseossa. Esillä on nelisenkymmentä valokuvaa kahdesta Helsingissä kuvatusta mustavalkoisesta sarjasta DARK ZONE /Hämärä vyöhyke (2011) ja WE WALK ALONE / Kuljemme Yksin (2013). Vanhempi sarja on aikaisemmin ollut esillä Helsingin ja Salon taidemuseoissa. Kahden sarjan yhdistelmä on ennen Jyväskylää ollut esillä Pietarissa.

Heikura pyrkii kuvissaan ajattomuuteen. Sekä miljöö että ihmiset ovat tunnistamattomia. Kuvilla ei myöskään ole nimiä, jotka johdattelisivat katsojaa. Valokuvauksen perusta on Heikuralle dokumentaarisuus ja lavastamattomuus. ”Silti kuvani eivät ole dokumentteja vaan omia tulkintojani. Se on myös haastavinta ja sitä minä aina haen. Tärkeintä on, että kuvat ovat monikerroksisia. Parhaimmillaan kuva on outo, jättää jäljen katsojaan ja jää elämään arvoituksena”, hän kertoo.

”Minua on jo pitkään vaivannut kotimaan vähäinen kuvasto. Aloin kuvata Helsinkiä vuonna 2010. Asuin Arkadian- ja Aurorankadun kulmauksessa. Jos harpin nuoliosan sijoittaa keskelle Kamppia ja pyöräyttää 400 metrin säteelle ympyrän, niin siinä se alue on missä kuvasin.” Hän valmistelee parhaillaan sarjan kolmatta ja viimeistä osaa. Värillinen END OF THE ROAD saa ensiesityksensä Helsingissä syksyllä 2015.

Näyttelyä taustoittaa videohaastattelu, jossa Heikuraa haastattelee taidehistorioitsija Asko Mäkelä. Uunituoreen haastattelun ovat toteuttaneet ja tuottaneet Pasi Rauhala ja Teemu Lindroos Kunsdok Media Prodactionsista.

Näyttelyn tiedot:
19.9.–30.11.2014
Jyväskylän taidemuseo
Hannes Heikura ZONE
avoinna ti–su klo 11–18
6 / 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, perjantaisin kaikki ilmaiseksi
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta