[Nayttelyposti] Kivikirjan iholla – Vienanmeren kalliopiirrokset Kierkissä 5.9.– 23.10.

Lehtinen Leena Leena.Lehtinen at Kierikki.fi
Ti 16.Syys. 12:03:33 EEST 2014


Kivikirjan iholla – Vienanmeren kalliopiirrokset Kierkissä 5.9.– 23.10.2014

Kivikirjan iholla -näyttelyssä pääsee kasvotusten maailman kalliotaiteen huippua edustavien Vienanmeren kiehtovien kalliopiirrosten kanssa. Noin 4000-3000 eKr. tehdyissä piirroksissa on kuvattu hyvin luonnollisella tavalla muun muassa hirven, karhun ja valaan pyyntiä. Kuvien joukosta löytyy tiettävästi Euroopan vanhin hiihtäjän kuva, linnun metsästystä ja laiva kymmenine soutajineen, sekä rituaalisia ja taisteluihin liittyviä kuvia.

Kierikkikeskuksen ravintolan seinillä esillä olevassa näyttelyssä on taiteilija Svetlana Georgievskajan tekemiä kuitukangaskopioita Uikujoen kalliopiirroksista. Georgievskajan käyttämä menetelmä on yksi turvallisimmista kalliotaiteen dokumentointitavoista ja sen avulla muinaiset piirrokset saadaan tallennettua harvinaisen yksityiskohtaisesti luonnolliseen kokoon.

Petroskoilainen taiteilija Svetlana Georgievskaja on osallistunut lukuisille Karjalan tutkimuskeskuksen tutkimusmatkoille vuodesta 1999 lähtien. Karjalan kalliopiirroksia hän alkoi kopioida perehdyttyään venäläisten tutkijoiden jo pitkään käyttämään mica-kopiointitekniikkaan.

Mica-kopiointimenetelmä perustuu siihen, että märäksi kasteltu kuitukangas, ns. mica-paperi pystyy täyttämään kaikki kiven painaumat ja halkeamat. Kuivuessaan se saa tavallisen paperin ominaisuudet ja on valmis kuivasävytettäväksi. Näin on mahdollista saada erittäin tarkka kopio kallion pinnasta ja tuoda esille muinaisen kaiverruksen pienetkin yksityiskohdat, jotka muuten voisivat jäädä huomaamatta.

Uikujoen ainutlaatuinen kalliopiirrosalue sijaitsee  kymmenisen kilometriä sisämaahan aiemmin Sorokkana tunnetusta Belomorskin kaupungista, joka on  noin Kajaanin korkeudella Vienanmeren rannikolla. Uikujoen  kallioissa on 38 kuvakenttää kahden neliökilometrin alueella joihin on hakattu noin 2300 kuviota, joista suurin on Uuden  Zalavrugan 1 176 kuvan kenttä. Kalliopiirrosten lisäksi alueella on lukuisia kivikautisia asuinpaikkoja

Tervetuloa tutustumaan ainutlaatuiseen mahdollisuuteen nähdä tarkkoina kopioina kivikautisen ihmisen arki ja juhla.

Tiedustelut:
Museolehtori Antti Palmroos, annti.palmroos at ouka.fi<mailto:annti.palmroos at ouka.fi> , p. 050-5750730
Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi, Kierikkikeskus, Pahkalantie 447, Yli-Ii
Marjatta Savolainen
Tiedottaja
Sivistys- ja kulttuuripalvelut, Museo- ja tiedekeskus Luuppi
Kasarmintie 9 (Oulun taidemuseo)
PL 53, 90015 Oulun kaupunki
+358 44 703 7552
www.oulunluuppi.fi<http://www.oulunluuppi.fi/>
www.ouka.fi/kulttuuri<http://www.ouka.fi/kulttuuri>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta