[Nayttelyposti] HIPAISU, SIVELY, TÖNÄISY, Porin taidemuseo, Projektihuone 26.09.2014-11.01.2015

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ti 16.Syys. 10:17:33 EEST 2014


PORIN TAIDEMUSEO

HIPAISU, SIVELY, TÖNÄISY | 26.09.2014-11.01.2015 | Porin taidemuseo, Projektihuone
Taiteilijat: Kirsi Jaakkola, Veijo Setälä ja Heidi Tikka

Tiedotustilaisuus medialle torstaina 25.09.2014 kello 11.00
Taiteilija- ja kuraattoripuheenvuorot yleisölle perjantaina 26.09.2014 kello 12.00
Näyttelyn avajaiset perjantaina 26.09.2014 kello 18.00

Hipaisu, sively, tönäisy on näyttely kosketuksen erilaisista tasoista ja ulottuvuuksista. Hipaisu, sively tai tönäisy aiheuttavat erilaisen reaktion kohteessaan. Joskus hipaisukin voi olla liikaa, toisinaan tönäisykään ei riitä. On hetkiä, jolloin kaipaamme ymmärtävää, hipaisevaa kosketusta ja hetkiä, jolloin hienotunteinen sivelykään ei ole sopivaa. Teosten kosketus vertautuu tapaamme koskea toista. On eroa koskea tai tulla kosketetuksi, on eroa sillä, antautuuko kosketukseen vai joutuuko siihen.

Teosten kosketeltavuus on taidemuseoissa vielä verrattain uusi ilmiö ja kosketeltavat teokset herättävätkin yllättäviä reaktioita. Joskus on vaikea tietää rajaa, mitä teos kestää tai miten erilaisin tavoin sitä voi tunnustella. Teosten erilaiset materiaalit kertovat osaltaan, miten teosta voi koskettamalla lähestyä. Kangaspintaiseen maalaukseen ei voi tarttua samoin ottein kuin puiseen veistokseen. Eikä herkkää elektroniikkaa sisältävä teos kestä kovin rajua syleilyä. Koska teoksen kestävyys ei aina ole suoraan havaittavissa, olemme rajojen löytämiseksi laatineet teoskyltteihin ohjeita ja kehotuksia koskettamisen tasoista.

Kosketus voi lisätä myös ymmärrystä. Voimme ottaa teoksen haltuun tuntien sen materiaalin voiman ja haurauden. Teosta voi koskea tutkivasti, uteliaasti tai epäillen, kaikki kosketuksen monitahoisuudet huomioiden. Teoksissa koskettamisen erilaiset tasot konkretisoituvat. Jotkut teoksista heräävät hipaisusta, mutta osa tarvitsee reilumpia
otteita, jotta teoksen kaikki mahdollisuudet avautuvat.

Kirsi Jaakkolan maalauksia voi sivellä ja koskettaa vaikka painamalla posken maalauksen pehmeään pintaan. Teoskyltissä kokijaa kehotetaankin poskettelemaan teosta. Veijo Setälän Taajama vaatii jo räväkämmän otteen, jotta teoksen saa helähtelemään. Tönäisy ja talojen kovempi heilautus on tässä paikallaan. Sen sijaan jo pienikin hipaisu saa delfiinin laulamaan ja Heidi Tikan teos on silittelyn jälkeen kuin elävä olento.
Kirsi Jaakkola ja Veijo Setälä ovat Porin lastenkulttuurikeskuksessa työskenteleviä, teoksissaan erilaisia materiaaleja käyttäviä kuvataiteilijoita. Heidi Tikka on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on erikoistunut vuorovaikutteisiin mediataideteoksiin.

Näyttely on jatkumoa Porin lastenkulttuurikeskuksen Porin taidemuseoon kesäksi 2014 toteuttamalle kosketeltavien teosten Kehona-näyttelylle.

Näyttelyn on kuratoinut Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja Päivi Setälä.
Näyttely on Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston yhteistuotanto.

Lisätietoja | Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja Päivi Setälä | 044 701 1086 | paivi.setala at pori.fi

Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori | 02 621 1080
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta