[Nayttelyposti] Jaana Kokko: Mitä on nähdä | 12.9.–2.11.2014 Aboa Vetus & Ars Nova, Takkahuone

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
To 11.Syys. 14:01:54 EEST 2014


Jaana Kokko: Mitä on nähdä
12.9.–2.11.2014 Aboa Vetus & Ars Nova, Takkahuone


Jaana Kokko tarjoaa näyttelyssään katsetta syvemmän näkökulman kysymykseen Mitä on nähdä

Takkahuoneessa nähdään kuva- ja mediataiteilija Jaana Kokolta videokokonaisuus, joka on uuden teossarjan ”Mitä on nähdä” ensimmäinen osa. Näyttelyn perusta on dokumentaarinen ja se koostuu kolmesta videosta, jotka keskittyvät harjanpunojan, muusikon sekä siivoojan työn, olemisen ja haastatteluiden ympärille. Videoiden helsinkiläiset esiintyjät ovat käsityöläinen Seppo Toivanen, siivooja Yassah W. Mulbah sekä muusikko Joose Ojala.

Kokko kertoo näyttelystään seuraavasti:
”Näyttely käsittelee näkemistä, katsomista ja työntekoa sekä näiden avulla hahmottuvaa maisemaa, eräänlaista kansallista horisonttia. Näyttely on omistettu paitsi taiteen tekemiselle ja työlle, myös ihmisenä olemiselle. Sen yksi lähtökohdista on ollut lian määrittäminen sekä sen poistaminen tai muokkaaminen. Nyt nähtävillä olevaan teokseen tulee myöhemmin liittymään lisää urbaaneja maisemia, esimerkiksi fiktiivinen näytelmävideo, jossa esiintyvät näkövammaisteatterin näyttelijät.”

Kokko yhdistää työskentelyssään luovasti faktaa ja fiktiota. Hänen teostensa lähtökohta on usein dokumentaarinen ja niiden avainasemassa on todellinen ihminen. Olemassaolon kysymykset sekä fyysisesti aistittavan maailman suhde todellisuuteen ovat teemoja, jota ovat toistuneet taiteilijan aikaisemmassakin tuotannossa. Lisäksi Kokko on käsitellyt muun muassa valtaa ja vallankäyttöä, yhteiskuntaa ja oikeudenmukaisuutta, nykyihmisen suhdetta luontoon sekä erilaisia teoreettisia käsitteitä, kuten anarkismia.

Kokon lähestymistapa on analyyttinen, ja hänen teoksensa ovat usein moniäänisiä – taiteilija pyrkii dialogin ja erilaisten yksilöiden ajattelun ja tulkintojen avulla laajempaan ymmärrykseen meitä ympäröivästä todellisuudesta.

Jaana Kokko (s. Joensuu 1972) asuu ja työskentelee Helsingissä. Kokko on kuva- ja mediataiteilija, joka tekee poliittisia ja yhteiskunnallisia avauksia osana taiteellista tohtorintutkintoaan Aalto-yliopistossa. Hän on osallistunut teoksillaan lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin sekä tapahtumiin Suomessa ja ulkomailla.


Erikoiskierros Mitä on nähdä -näyttelyyn, vieraana taiteilija Jaana Kokko
lauantaina 25.10. klo 12.15

Lokakuussa on mahdollisuus kuulla Mitä on nähdä -näyttelystä taiteilija Jaana Kokon kertomana. Kokko saapuu vieraaksi yleisöopastukselle ja kertoo syvemmin näyttelynsä teoksista sekä ajatuksista ja tekoprosessista niiden taustalla. Kierros sisältyy pääsylipun hintaan.


Taiteilijan työskentelyä on tukenut Koneen säätiö. Videon tuotantoa ovat tukeneet AVEK ja Taiteen Edistämiskeskus.


--

Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4–6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi
www.facebook.com/aboavetusarsnova
https://twitter.com/AVANmuseoLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta