[Nayttelyposti] Nykytaiteen alttarilla -näyttely Taidekeskus Kasarmissa

Ahdeoja Päivi Paivi.Ahdeoja at tuusula.fi
Ma 6.Marras. 10:13:34 EEST 2014




Tuusulan taidemuseon

tiedote 6.10.2014


Nykytaiteen alttarilla

4.10.2014–11.1.2015

Taidekeskus Kasarmissa avautui 3.10. Tuusulan taidemuseon uusi näyttely ”Nykytaiteen alttarilla”, jossa nähdään installaatioita tai maalauksia kymmeneltä nykytaiteilijalta. Teokset kuvaavat lähinnä taiteilijoiden tärkeinä tai pyhinä pitämiä asioita – kuten mediapalvontaa ja ihmissuhteita. Osa installaatioista on alttarien kaltaisia, osa teoksista on maalauksia. Mukana näyttelyssä ovat Samuli Heimonen, Salla Lehtinen, Sebastian Lindberg, Maarit Malin-Pötry, Maaria Märkälä, Ron Nordström, Tiia Orivuori, Reijo Puranen, Soili Talja ja Katja Tukiainen.



Alttari on tuttu käsite monista eri uskonnoista. Nykypäivän ihminen on usein vieraantunut uskonnosta ja hengellisyydestä, mutta edelleen pidämme ”pyhinä” monia meille tärkeitä – maallisiakin − asioita, ihmisiä tai esineitä. Jollekulle luonto on pyhä, toiselle läheiset ihmiset, kirjat tai taide. Tunnistamme palvonnan ja alttarin muotoja eri kulttuureista ja kristinuskon historiasta. Taidekeskus Kasarmin teosten äärellä voi myös hiljentyä ja miettiä itselle tärkeinä pitämiään asioita ja ihmisiä. Osa näyttelyn teoksista kutsuu kävijän myös konkreettisesti osallistumaan.



Näyttelyn installaatioista värikkäimpiä on Katja Tukiaisen Peace, joka on alttari rauhalle. Morsiamelta näyttävä nukke makaa alttarin päällä. Hän symboloi sodan viattomia uhreja, tyttöjä, lapsia ja naisia. Katolilaisen pyhimyskultin tapaan katsoja voi sujauttaa Peace-alttariin laatikon raosta oman viestinsä, rukouksen tai sadattelun. Reijo Purasen installaatio Pyhä tervehdys puolestaan yhdistää Lapin shamanismia hindulaiseen hedelmällisyyden jumalattareen ja yleismaailmalliseen falloskulttiin.



Tiia Orivuoren virkkaus- ja neulontatöistä yhdistetty teos Yhteys koostuu kudotuista ”geenipötköistä” ja katosta roikkuvista kyynelistä. Kierrätyslangat ja perinteiset naisten käsityön tavat yhdistävät menneet sukupolvet nykypäivään. Maarit Malin-Pötryn installaatiossa Jumalten keinu, rukousnauhamaisen keinun liike kietoo teoksen meditatiivisen keinumisen kautta henkisyyteen. Ron Nordströmin videoinstallaatio Il Cenacolo/ Viimeinen ehtoollinen on saanut innoitteensa Leonardo da Vincin kuuluisan teoksen kopiosta Tenholan keskiaikaisessa kirkossa. Salla Lehtisen teos koostuu kirjoista, jotka hän on maalannut vesiväreillä ihonvärisiksi. Kirjojen avatut tai suljetut kannet, liikkeet ja asema kertovat elämänasenteesta.



Maaria Märkälän suurikokoisissa, ekspressiivisissä maalauksissa näkyy intuitiivinen suhde luontoon ja maisemaan. Samuli Heimosen tuoreissa, tätä näyttelyä varten tehdyissä, teoksissa pyhyys syntyy hurjasti vyöryävistä tummista pilvistä tai osin tutuistakin symboleista, kuten kyyhkysestä tai sydämestä. Sebastian Lindbergin akryyli- ja öljyväreillä maalattuihin teoksiin ovat vaikuttaneet rakennukset – arkisesta kaupunkikuvasta muinaisiin mayakaupunkeihin ja hindupyhättöihin. Lindbergin hidas työskentelyprosessi on myös itsessään meditatiivinen. Soili Talja tunnetaan abstrahoiduista piirroksista ja maalauksista, joiden lähtökohtana ovat ihmisryhmät ja symboliset muodot. Henkisyys ja aistillisuus kietoutuvat tasapainoisesti Taljan teoksissa ja viittauksia on paitsi kristinuskoon myös idän uskontoihin.



Tuusulan taidemuseon ”Nykytaiteen alttarilla” -näyttely on kuratoitu yhteistyössä kuvataiteilija TaM Tiia Orivuoren kanssa, joka on myös yksi näyttelyn taiteilijoista.



Taidekeskus Kasarmi on avoinna ke–su klo 12–17.



Tuusulan taidemuseo

Taidekeskus Kasarmi

Jääkärinpolku 2,Tuusula

p. 09 8718 3465, 040 314 3462

www.taidekeskuskasarmi.fi<http://www.taidekeskuskasarmi.fi>







Päivi Ahdeoja
näyttelysihteeri
p. +358403143462
paivi.ahdeoja at tuusula.fi<mailto:paivi.ahdeoja at tuusula.fi>

Tuusulan taidemuseo/ Taidekeskus Kasarmi
PL 60/ Jääkärinpolku 2
04301 Tuusula
www.taidekeskuskasarmi.fi<http://www.taidekeskuskasarmi.fi>





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta