[Nayttelyposti] JOHANNA LECKLIN: HÄKKI 25.11.2014 –11.01.2015 PORIN TAIDEMUSEO / RAPPU

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ke 19.Loka. 10:27:51 EET 2014


JOHANNA LECKLIN: HÄKKI  25.11.2014 –11.01.2015 PORIN TAIDEMUSEO / RAPPU


– Miks toi on tuolla häkissä?
– Se on tyhmä ja se haisee. Kattokaa kuin likanen se on!
– Älä luulekaan et sä pääset pois sieltä!
– Ällö!

Johanna Lecklinin videoteos Häkki käsittelee aihetta, joka on ollut viime aikoina erittäin paljon esillä suomalaisessa mediassa. Teos pohjaa lapsuudessa tapahtuneeseen julmaan kiusaamiseen, jossa samanikäiset lapset kiusaavat ystäväänsä. Lapsuudessa tapahtunut kiusaaminen jättää kiusaamisen uhriksi joutuneelle jäljet, jotka vaikuttavat mahdollisesti koko loppuelämän. Häkki kuvaa tällaista tunteiden ja muistojen vyyhtiä, joka on kietoutunut erittäin syvälle jo aikuiseksi kasvaneen uhrin mieleen, muistoihin, tunteisiin ja alitajuntaan.

Johanna Lecklin keskittyy taiteellisessa tuotannossaan tarinoiden kertomiseen. Storytelling eli tarinankerronta, on tapahtumien muuttamista sanoiksi, kuviksi ja ääniksi. Lecklin käyttää tarinankerronnassaan välineinään videota ja valokuvaa, joilla hän osallistaa yleisöä mukaan prosessiin. Story Café on Lecklinin kehittämä yhteisöllisen videotaiteen konsepti, jossa hän antaa meille jokaiselle mahdollisuuden kertoa tarinan. Johanna Lecklin on pystyttänyt tilapäisen kahvilan eri puolilla Eurooppaa galleriatiloihin, kahviloihin ja liikehuoneistoihin mm. Lontoossa (2004), Helsingissä (2006 ja 2010), Limerickissa (2006), Liverpoolissa (2010) ja Brysselissä (2009). Kahvi- tai teekupposen äärellä voi kertoa tarinan, joka taltioidaan videolle. Myöhemmin taiteilija mahdollisesti käyttää taltioituja tarinoita dramatisoimalla lyhytelokuvia niiden pohjalta.

Johanna Lecklinin videoteokset ovat saaneet visuaalisia vaikutteita 1970-luvun kotielokuvista, varhaisista mykkäelokuvista ja jopa musikaaleista. Hän on erityisen kiinnostunut tyttöjen tekemistä ”pahoista teoista”. Lecklin haluaa kiinnittää huomiomme lasten kiusaamiseen sekä verbaalisella että fyysisellä tasolla. Lapsuuden tapahtumat vaikuttavat sekä pahantekijään että uhriin. Muistoissa käsittelemättömät asiat voivat saada suuren painoarvon. Kiusaaminen nostaa esille monia tunteita, kuten häpeää, surua, koston- ja vihantunteita. Lecklin esittää tulkintoja tarinoihin eri näkökulmista katsottuina, joiden myötä hän pyrkii syventämään ymmärrystämme tapahtunutta kohtaan sekä osoittamaan tapahtumien universaalin luonteen. Hän tarjoaa meille työskentelymetodinsa välityksellä mahdollisuuden nähdä, kokea ja jakaa asioita, jotka usein koetaan liian henkilökohtaisiksi jaettavaksi muiden ihmisten kanssa.

Johanna Lecklin on valmistunut maisteriksi Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteen osastolta vuonna 2003 ja Helsingin yliopistosta taidehistorian laitokselta vuonna 2008. Lisäksi hän on opiskellut Lontoossa UCL:ssä Slade School of Fine Artissa, mediataiteen osastolla 1998–1999. Hän suorittaa parhaillaan tohtoriopintojaan Kuvataideakatemiassa ja taidehistorian jatko-opintoja Helsingin yliopistossa. Hänen teoksiaan on esitetty useissa näyttelyissä ja taide- ja elokuvafestivaaleilla sekä kotimaassa että ulkomailla.

Yksikanavaisen Häkki -videon ensiesitys tapahtuu Porin taidemuseolla.
Kaksikanavainen versio valmistui vuonna 2013.

Lisätietoja:
Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. 02-621 1080
näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad, puh. 044-701 1089  pia.hovi-assad at pori.fi

www.poriartmuseum.fi   www.johannalecklin.com





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta